Mini ptysie z kremem budyniowym

BRAK
Ocena
1 godzina 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Przepis na mini ptysie, po brzegi wypełnione kremem budyniowym.
Słodkie mini przekąski, idealne na jeden kęs.

– Justyna

Składniki:

  • Ptysie:

  • 1 szklanka wody

  • 125g masła/margaryny

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 4 jajka

  • Krem budyniowy:

  • 500ml mleka

  • 2 budynie waniliowe

  • 3 łyżki cukru

  • 200g masła/margaryny

Przygotowanie:

  • Ptysie:

  • W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem/margaryną. Na gotującą się już wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.

  • Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd.

  • Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.

  • Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję.

  • Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.

  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, wielkości orzecha laskowego, w odstępach (ciasto mocno rośnie).

  • Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, upieczone wyciągamy na talerze, lub kratkę do studzenia, studzimy.

  • Krem budyniowy:

  • 1,5 szklanki mleka doprowadzamy w garnku do wrzenia, a w pozostałej połowie szklanki mleka, rozprowadzamy 2 proszki budyniu z 3 łyżkami cukru.

  • Na wrzące już mleko, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Odkładamy do przestygnięcia.

  • Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.

  • Kiedy masa będzie gładka i jednolita, to znak, że jest gotowa do nadziewania.

  • Krem przekładamy do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i napełniamy wszystkie ptysie.

  • Na koniec ptysie oprószamy cukrem pudrem i podajemy najlepiej od razu, gdyż ciasto z czasem będzie robiło się miękkie od kremu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *