Deser na Walentynki

BRAK
Ocena
20 minut
Czas przygotowania
Justyna

Witajcie Kochani!
Mam dla Was szybki deser na Walentynki!
Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców.
Takie zestawienie już samo w sobie gwarantuje nam sukces, ale skoro okazja jest nad wyraz wyjątkowa, bo mamy Walentynki, to warto pójść o krok dalej i zadbać o to, by nasz Ukochany, bądź Ukochana, pamiętali ten wieczór jeszcze na długo po jego zakończeniu.

A więc… deser na chmurce, czy jak mówią inni – deser otulony chmurką… a wszystko za sprawą niepozornego, a zarazem posiadającego magiczną moc, suchego lodu.
Wystarczy wsypać odrobinkę suchego lodu, do ciepłej wody, lub innego napoju, a reszta dzieje się sama, ciesząc nasze oczy

Suchy lód jest naturalnym produktem, a jego właściwością jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w gazową.
Nie topi się jak zwykły lód, stąd nazwa „suchy”. Magia!

———
Jeśli Wy też chcielibyście zaserwować najbliższej osobie efektowny, dymiący deser, to zapraszam Was już teraz, do zakupu suchego lodu u Dry Ice Zone.
Firma ta zajmuje się dystrybucją nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również wszelkiego rodzaju instytucji, na terenie całego kraju, a do tego działa na prawdę ekspresowo ? .

Ja swoją paczkę zamówiłam popołudniu, a kolejnego dnia rano była już u mnie

– Justyna

Składniki:

  • ciasto francuskie

  • lody cytrynowe

  • 3 truskawki

  • kawałek mango

  • łyżeczka pokruszonego suchego lodu

  • kieliszek z ciepłą wodą

Przygotowanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180st. Z ciasta francuskiego wycinamy pasek długi na 23cm, szerokości 5cm. Oplatamy nim obręcz wysmarowaną cienką warstwą masła i łączeniem do dołu wstawiamy pionowo do piekarnika na około 10 minut ( do momentu zezłocenia się ciasta ). Studzimy i ściągamy ciasto delikatnie z obręczy.

  • Upieczoną obręcz z ciasta francuskiego ustawiamy delikatnie na talerzu. Obok wykładamy pokrojone w kostkę owoce.

  • Na koniec, w środek obręczy, nakładamy dużą gałkę lodów.

  • Kieliszek z wodą ustawiamy za obręczą z lodem, wsypujemy suchy lód i od razu podajemy.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *