Buraczki zasmażane do obiadu, w wersji na ciepło.
Moja rodzina uwielbia buraczki do obiadu, pod każdą postacią, dlatego staram się je urozmaicać i podawać tak, by zawsze było pysznie.
Dzisiejsza propozycja chyba najbardziej skradła nasze serca. Tak przygotowane, zasmażone buraczki, są lekkie, delikatne i bardzo smaczne.
Polecam Wam ich przygotowanie, bo nie wymagają specjalnych umiejętności, a są na prawdę godne polecenia :)
Składniki:
- około 5 średnich buraków
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny, lub łyżeczka octu
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ścieramy na tarce o dużych, lub małych oczkach.
- W głębokiej patelni robimy zasmażkę: roztapiamy masło, wsypujemy na nie mąkę i energicznie mieszamy.
- Na zasmażkę wrzucamy starte buraki, dodajemy resztę składników, podsmażamy całość 2-3 minutki, sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy i zasmażane buraczki gotowe.
- Zasmażane buraczki możemy udekorować świeżo posiekanym koperkiem, lub natką pietruszki.
Kamil
8 lat temuWyszły bardzo dobre