Babeczki z parowaru

Babeczki z parowaru to zupełna nowość w mojej kuchni, bo zazwyczaj przygotowuję je tradycyjnie, z piekarnika. Takie przygotowanie na parze to jednak fajna i szybka alternatywa dla pieczonych babeczek, bo smakują bardzo dobrze, wyglądają równie fajnie, a ich czas przygotowania jest znacznie szybszy :) Babeczki na parze wyszły dość zbite w konsystencji i wbrew pozorom, bardzo aromatyczne. Jeżeli chodzi o deser przygotowany w parowarze - był to debiut, ale na pewno na tym nie poprzestanę, bo uważam to za fajne urozmaicenie, a w najbliższym czasie pojawi się przepis na biszkopt z parowaru i babeczki na wytrawnie :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka wody jabłkowej
  • 1 jajko
  • 1 jabłko starte na dużych oczkach
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Przygotowanie:

    1. Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozlewamy do aluminiowych foremek, do 3/4 wysokości.
    2. Foremki wstawiamy do parowaru i ” parujemy ” 20 minut, a po upływie tego czasu cieszymy się super deserem

    Udostępnij przepis

    Pinterest

    Sprawdź te przepisy

    Babeczki z parowaru

    Babeczki z parowaru to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Babeczki z parowaru zdecydowanie polecam każdemu.