Tagliatelle z pulpetami

Oceń ten przepis!
Przepis z wykorzystaniem świeżego makaronu, zakupionego w weekend, w Lidlu. Jest dużo lepszy od takiego suchego z paczki, choć też trochę droższy, ale warto.

Składniki:

  • makaron tagliatelle ( u mnie świeży )
  • mięso mielone z indyka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 2 cebule
  • ulubione grzyby leśne ( 250g )
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • szczypior/zielona pietruszka

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy wg. wskazań na opakowaniu ( u mnie 3 minuty ).
  2. Mięso mielone łączymy z posiekaną w kostkę cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki.
  3. Smażymy je na złoto z każdej strony i odkładamy na chwilę na bok.
  4. Grzyby pokrojone na mniejsze części, przesmażamy kilka minut na maśle, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę.
  5. Zalewamy podsmażone grzyby z cebulą, wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości ( u mnie trwało to około 30 minut ).
  6. Kiedy będą już miękkie, wlewamy śmietankę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie innymi, ulubionymi przyprawami.
  7. Przekładamy do sosu grzybowego nasze pulpeciki, trzymamy chwilę jeszcze na małym ogniu.
  8. Łączymy makaron z sosem i nasze danie gotowe

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Tagliatelle z pulpetami

Tagliatelle z pulpetami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Tagliatelle z pulpetami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy