Szybki piernik czekoladowy
Szybki piernik czekoladowy
4.8 (95%) 4 ocen

Szybki piernik czekoladowy

Ten piernik ma trzy podstawowe zalety, które spodobają się większości z Was :) Piernik jest banalnie prosty w przygotowaniu ( spokojnie mogą wyręczyć Was tutaj dzieci ), szybki bo wystarczy połączyć ze sobą składniki suche z mokrymi i niesamowicie pyszny, mocno korzenny i puszysty.Piernik czekoladowy piekłam w formie o wymiarach 34x24, wyłożonej papierem do pieczenia obustronnie powlekanym, dzięki czemu nie było potrzeby dodatkowego natłuszczania. Podczas przedświątecznych wypieków, przygotowań i ciągłej walki z czasem w kuchni, takie drobiazgi jak papier powlekany obustronnie, który dodatkowo jest w arkuszach i nie ma potrzeby " rwania go ", stają się zbawiennie i są ogromnym udogodnieniem, które doceni każda Pani domu, dla której kuchnia jest królestwem :)Papier do pieczenia obustronnie powlekany z którego korzystam, więcej szczegółów o nim i możliwość zakupu, znajdziecie na oficjalnym FanPage'u marki Stella :)Papier do pieczenia firmy Stella:
  • jest obustronnie powlekany dzięki czemu nie musisz zastanawiać się, którą stroną go położyć,
  • jest w gotowych arkuszach wielkości standardowej blachy piekarnika, za co cenię go najbardziej,
  • nie przypala się nawet w wysokich temperaturach, można użyć go ponownie w razie potrzeby.
Polecam Wam inwestowanie w produkty, które mogą ułatwiać pracę i dawać jeszcze większą przyjemność z pieczenia, czy gotowania.

Składniki:

Składniki suche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru

Składniki mokre:

  • 250ml mleka
  • 150ml roztopionego masła
  • 200g powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g masła

Przygotowanie:

  1. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche, mieszamy dokładnie.

  2. W drugiej misce mieszamy ze sobą dokładnie mokre składniki.Mokre składniki mieszamy w misce
  3. Do miski ze składnikami mokrymi, stopniowo po 1-2 łyżki przekładamy suche składniki, mieszając dokładnie po każdym dodaniu, aż do wykorzystania wszystkich suchych składników.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy gotową masę na piernik do blachy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy piernik do rozgrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik odstawiamy do przestygnięcia.Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy gotową masę na piernik do blachy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy piernik do rozgrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła ( stawiając miskę z pokruszoną czekoladą nad garnkiem w którym gotuje się woda ) i polewamy wierzch przestygniętego piernika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Anna

    18 grudnia 2018 at 11:05

    Piernik pyszny! Spokojnie można dać tylko pół szklanki cukru, wciąż jest bardzo słodki 🙂

    Odpowiedz
  2. Aleksandra

    10 grudnia 2018 at 11:24

    Właśnie takiego przepisu szukałam! Piernik wyglądana prawdę pysznie!

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.