Sos grzybowy – przepis
Sos grzybowy – przepis
5 (100%) 4 ocen

Sos grzybowy – przepis

Przepis na tradycyjny, klasyczny sos grzybowy w wersji podstawowej. Do tego przepisu wykorzystać można zarówno grzyby świeże, jak i mrożone. U mnie dziś w wersji z mrożonymi podgrzybkami, kremowy sos grzybowy.

Składniki:

  • 300g mrożonych grzybów - u mnie podgrzybki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 300ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżej, posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Jeśli przygotowujemy sos ze świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i pokroić na plasterki.
  2. Na głębokiej patelni, na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem przez chwilę podsmażamy. Dodajemy mrożone grzyby ( nie rozmrażamy ich wcześniej! ), mieszamy i podsmażamy całą zawartość patelni przez około 10 minut, mieszając w trakcie kilka razy.
  3. Do grzybów wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez około 5 minutek, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.