Sos grzybowy – przepis

4.2/5 - (116 ocen)
Przepis na tradycyjny, klasyczny sos grzybowy w wersji podstawowej. Do tego przepisu wykorzystać można zarówno grzyby świeże, jak i mrożone. U mnie dziś w wersji z mrożonymi podgrzybkami, kremowy sos grzybowy.

Składniki:

  • 300g mrożonych grzybów - u mnie podgrzybki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 300ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżej, posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Jeśli przygotowujemy sos ze świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i pokroić na plasterki.
  2. Na głębokiej patelni, na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem przez chwilę podsmażamy. Dodajemy mrożone grzyby ( nie rozmrażamy ich wcześniej! ), mieszamy i podsmażamy całą zawartość patelni przez około 10 minut, mieszając w trakcie kilka razy.
  3. Do grzybów wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez około 5 minutek, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Sos grzybowy – przepis

Sos grzybowy – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Sos grzybowy – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



17 komentarzy

  1. Renata

    6 miesięcy temu

    Bardzo smaczny 😋

  2. Krzysztof

    7 miesięcy temu

    Sos ok 👌 po delikatnych przeróbkach

  3. Marro

    7 miesięcy temu

    Pysznosci z kluskami śląskimi.Dziekuje.

  4. Elzbiera

    11 miesięcy temu

    wspaniały sos Dziękuję

  5. Alina

    1 rok temu

    dobry i smaczny

  6. Renata

    1 rok temu

    Mając zamrożone grzyby przygotowanie tego pysznego sosu, to czysta formalność.
    Klasyka gatunku !
    Dziękuję.

  7. Krystyna

    1 rok temu

    Sosik wspaniale smakuje
    Dziękuję super przepis 🙂

  8. Marianna

    2 lata temu

    Proste, pyszne potrawy. Dziękuję

  9. Zbiigniew

    2 lata temu

    Wspaniały i niduzo roboty

  10. Rajmund

    3 lata temu

    Świetnie, smakowite.Idealny przepis na królewskie danie.

  11. zuza

    4 lata temu

    witam czy wyszedł by ten sos z suszonych grzybów leśnych?

  12. Janusz

    4 lata temu

    W sezonie na grzyby sos grzybowy to u mnie zawsze obowiązkowo

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Janusz, u mnie również sos grzybowy musi być w sezonie na grzyby 🙂

  13. Monika

    5 lat temu

    Czy ten przepis sprawdzi się także z grzybów świeżych?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Jak najbardziej,do tego przepisu wykorzystać można zarówno grzyby świeże, jak i mrożone.

  14. Mama w garach

    5 lat temu

    Świetny przepis na sos grzybowy! Sama też taki robie kiedy tylko zacznie sie sezon na moje ulubione grzyby. Pozdrawiam