Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Śledzie w zalewie octowej

4.5 / 5 ( 58 ocen )
50.18k
5
239
Drukuj
Dzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną :)

Składniki:

  • 1,2kg świeżych tuszek śledziowych
  • 650ml wody
  • 300ml octu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu
  • po 5 liści laurowych i ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy.
  2. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet.
  3. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.
  4. Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach, ale warto potrzymać je dłużej. W lodówce zamarynowane śledzie mogą postać około 2-3 tygodni.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Śledzie w zalewie octowej zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



5 komentarzy

  1. Jerzy

    23 minuty temu

    Dobre śledzie,proporcja wody octu ,cukru i soli idealna.

    Opowiedz
  2. MIROSLAW

    2 lata temu

    DZIEKI ZA PRZEPIS WLASNIE TAKIEGO SZUKALEM

    Opowiedz
  3. Krysia

    4 lata temu

    Zrobiłam i wyszły na prawdę dobre. A pachną obłędnie!

    Opowiedz
  4. Kasia

    4 lata temu

    Ooo, mniam!

    Opowiedz
  5. Kamil

    4 lata temu

    Domowe śledzie zawsze najlepsze. Sam robię dokładnie tak samo, a później podaję ze śmietaną.

    Opowiedz

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI