Dzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek.
Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną :)
Składniki:
- 1,2kg świeżych tuszek śledziowych
- 650ml wody
- 300ml octu
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu
- po 5 liści laurowych i ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy.
- Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet.
- W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.
- Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach, ale warto potrzymać je dłużej. W lodówce zamarynowane śledzie mogą postać około 2-3 tygodni.
Jerzy
23 minuty temuDobre śledzie,proporcja wody octu ,cukru i soli idealna.
MIROSLAW
2 lata temuDZIEKI ZA PRZEPIS WLASNIE TAKIEGO SZUKALEM
Krysia
4 lata temuZrobiłam i wyszły na prawdę dobre. A pachną obłędnie!
Kasia
4 lata temuOoo, mniam!
Kamil
4 lata temuDomowe śledzie zawsze najlepsze. Sam robię dokładnie tak samo, a później podaję ze śmietaną.