Dzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek.
Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną :)
Składniki:
- 1,2kg świeżych tuszek śledziowych
- 650ml wody
- 300ml octu
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu
- po 5 liści laurowych i ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy.
- Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet.
- W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.
- Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach, ale warto potrzymać je dłużej. W lodówce zamarynowane śledzie mogą postać około 2-3 tygodni.
Ela
2 lata temuŚledzie wyszły bardzo dobre ? robię kolejną porcję ?
Gosia
2 lata temuBardzo dobry balans wszystkich składników – super przepis, wypróbowałam na tuszkach świeżych bałtyckich śledzi, wyszło wyśmienicie. Śledziki z tej zalewy są delikatne i tak dobre, że na Boże Narodzenie muszę szykować następna porcje. Zaznaczam do tej pory nie lubiłam śledzi w marynacie. Myślę o użyciu tej zalewy do smażonej ryby.
Ewa
2 lata temuSuper przepis
Zenon
2 lata temuBardzo dobry przepis, i smaczne śledziki
Anna. B.
2 lata temuIdealne nic dodać nic ująć ?
Wioletta
3 lata temuBardzo dobry przepis
Adam ale dobre
3 lata temuAle dobre
Jerzy
4 lata temuDobre śledzie,proporcja wody octu ,cukru i soli idealna.
MIROSLAW
6 lat temuDZIEKI ZA PRZEPIS WLASNIE TAKIEGO SZUKALEM
Krysia
8 lat temuZrobiłam i wyszły na prawdę dobre. A pachną obłędnie!
Kasia
8 lat temuOoo, mniam!
Kamil
8 lat temuDomowe śledzie zawsze najlepsze. Sam robię dokładnie tak samo, a później podaję ze śmietaną.