Shoarma

Oceń ten przepis!
Jakiś czas temu natknęłam się na burzliwą dyskusję w internecie, na temat Shoarmy. A mianowicie, że nie powinna być robiona z innego mięsa niż baranina, gdyż na bliskim wschodzie nie jada się wieprzowiny, więc wieprzowina wyklucza shoarmę, a shoarma wieprzowinę... inni zaś twierdzą, że jeśli z wieprzowiny to tylko z polędwicy... Ilu ludzi, tyle opinii tak naprawdę. Shoarmę możemy podawać w wersji, która odpowiada nam najbardziej - w bułce pita, z frytkami/pieczonymi ziemniaczkami i surówkami, z ryżem... U mnie zawsze z frytkami i ulubionymi surówkami. Do mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw.

Składniki:

  • 1kg mięsa wieprzowego ( u mnie szynka )
  • przyprawa do shoarmy
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso kroimy w paski i wkładamy do miski.
  2. Olej mieszamy z przyprawą do shoarmy, wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, by każdy kawałek naszego mięsa był pokryty przyprawą. Miskę z mięsem wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc i tak też właśnie było u mnie ).
  3. Następnego dnia, mięso przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, by ładnie się przysmażyło. Następnie zmniejszamy ogień pod patelnią i smażymy, podlewając w razie potrzeby wodą, aż będzie miękkie.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Shoarma

Shoarma to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Shoarma zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Marta

    10 lat temu

    ja też robię z szynki wieprzowej i nam smakuje 🙂 a to najważniejsze ! czasami z udek kurczaka jak mam mięso to też pycha 🙂