Sernik z dzisiejszego przepisu to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam.
Największe plusy sernika to smak - nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika - każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał.Blaszka w której piekłam sernik miała wymiary 29x24cm.
Składniki:
- 1 kg białego sera z wiaderka
- 2 budynie waniliowe ( proszek )
- szklanka cukru pudru
- herbatniki
- 8 jajek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.
- Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
- Stopniowo do utartych żółtek dodajemy budynie, ciągle miksując, a następnie po łyżce sera, nadal miksując.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki ( mi weszło 15 sztuk ) i wylewamy na nie masę serową. Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!
- Sernik pieczemy 50 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.
- Po przestygnięciu, chłodzimy sernik przez noc w lodówce.
Klaudia
5 miesięcy temuNiestety u mnie spalił się na wióry :/ trzymałam według przepisu 50 min w 160 i po włożeniu sernika 180 stopniach
.. Po 40 minutach pachniał obłędnie a już 42 zaczął się robić czarny….. 🙁
Joanna
10 miesięcy temuA jakbym robiła w tortownicy,to jaka ma być? I czy herbatniki można pokruszyć?pozdrawiam?
AniaS
2 lata temuNajlepszy sernik w życiu nawet jak się wrzuci wszystkie składniki razem to tez wychodzi .
Kiedyś przez pomyłkę zmiksowała białko z cukrem pudrem ?
Mieszkam w uk i tu ciężko o polski ser do serników wiec kupuje tutejszy quark i mascarpone i tez wychodzi przepyszny .
Czy mogę czymś zamienić cukier puder ??
Niepieprz
2 lata temuAnia, z moich wypróbowanych zamienników cukru, polecam ksylitol, miód, bądź syrop daktylowy 🙂
Wtedy zamiennika dajemy zdecydowanie mniej i jest przede wszystkim zdrowiej 🙂
Efka
3 lata temuI czy może być ser zmielony nie z wiaderka?
Niepieprz
3 lata temuEfka, pewnie że może być, będzie pyszny !
Dodaj też jakiś aromat, lub skórkę pomarańczową, dla podkręcenia smaku 🙂
Efka
3 lata temuWitam można dodać brzoskwinie z puszki ?
Niepieprz
3 lata temuEfka, jak najbardziej, można dodać brzoskwinie 🙂
Jan Wasilewski
3 lata temuA ja podzieliłem moj na dwie mniejsze foremki niestety pękł wzdłuż, o smaku nic nie wiem czekam cierpliwie aż się ostudzi. 🙂
Aneta
3 lata temuWitam po raz drugi robilam Pani serniczek zastosowalam sie do Pani rad trzymałam krócej w piekarniku niecałe 40 min zrobiłam polewę i chlodzi sie w lodówce dziękuję wesołych świąt zycze?
Marzena
3 lata temuWitam ,a czy mozna dodac proszek do pieczenia?jesli tak to ile?
Niepieprz
3 lata temuMarzena, nie dodawałam do tego sernika nigdy proszku, więc ciężko mi tutaj doradzić 🙁
Bart
3 lata temuWitam, to mój pierwszy sernik w życiu! wygląda ładnie 🙂 teraz trzeba spróbować 😀 Pozdrawiam !
Niepieprz
3 lata temuBart, wygląda baardzo apetycznie i zachęcająco ?
Aneta
3 lata temuWitam zrobiłam sernik wg pani przepisu nie jestem dobra kucharka ale wg mnie jak na moje umiejętności wyszedl.jadalny i smaczny mąż skrytykował ze.jest bez smaku i za bardzo przyrumieniony z góry robiłam go ze sera z Piątnicy proszę o radę chciałabym zrobic go.na święta
Niepieprz
3 lata temuAneta, Twój sernik wygląda na prawdę dobrze i nie ma mu nic do zarzucenia 🙂
Jeśli chodzi o smak sernika, możesz urozmaicić go, dodając w trakcie przygotowywania cukier waniliowy, jakiś aromat, lub otartą skórkę pomarańczową, cytrynową… Możesz również dodać rodzynki jeśli lubicie, bądź inne dodatki
Aneta
3 lata temuBardzo Pani dziękuję za rady,upieke ten serniczek na świeta
Wesołych Świat
Niepieprz
3 lata temuCzekam na relację 🙂 :*
Życzę udanych przygotowań świątecznych :*
Aneta
3 lata temuWitam ponownie
mam budynie waniliowe z cukrem ,to wtedy dac mniej cukru pudru o ile ?
dziekuje
aneta
Aneta
3 lata temuWitam upieklam dziś serniczek wg pani przepisu wg mnie bardzo dobry i szybki dałam twaróg sernikowy z Piątnicy maz mnie skrytykował ze jest mdly i bez smaku i mowi ze mi sie spiekl sie z góry bo faktycznie kolor taki brazowawy jest co zrobilam nie tak?chce go.upiec na święta proszę o.pomoc dziekuje Aneta
Niepieprz
3 lata temuAneta, jeśli chodzi o smak sernika, możesz urozmaicić go, dodając w trakcie przygotowywania cukier waniliowy, jakiś aromat, lub otartą skórkę pomarańczową, cytrynową… Możesz również dodać rodzynki jeśli lubicie, bądź inne dodatki 🙂
Co do koloru, no on troszkę taki brązowawy jest po upieczeniu… Jedyne co przyszło mi do głowy to przykrycie blachy z wierzchu, papierem do pieczenia przy wkładaniu do piekarnika 🙂
Aneta
3 lata temuA jak przyłożę papierem to mi się upiecze ser?nie będzie surowy?
juz teraz wystygł i spróbowałam wg mnie jest smaczny,a jaki ser Pani używa jeśli można zapytać?moze ten z Piątnicy za twardy jest;(
przepis mi się bardzo podoba,bo jest łatwy dla takiego laika w kuchni jak ja,dziękuję
aneta
Niepieprz
3 lata temuAneta, powiem szczerze, że z wiaderkowych serów nie mam jednego ulubionego, najczęściej kupuję z Piątnicy, lub w Biedronce ” Vitello ” 🙂
Jeszcze jedno co wpadło mi do głowy, apropo brązowego wierzchu ( zamiast papieru )- on i tak będzie brązowawy, spójrz na zdjęcie, mój też taki był, ale też możesz sernik piec około 40 minut i już po 40 minutach wyłączyć piekarnik.
On i tak zostaje w piekarniku, więc nie ma obaw, że będzie surowy i to będzie chyba najodpowiedniejszy sposób 🙂
A upieczony sernik polecam oprószyć obficie cukrem pudrem 🙂
Beti
3 lata temuA czym udekorowany?
Niepieprz
3 lata temuJa wierzch dekorowałam startą, białą czekoladą, ale polecam zwykły cukier puder 🙂
Minia
3 lata temuWitam,
W jakies postaci dodaje sie budynku? Prosze czy przygotowany wedlug przepisu na torebce?
Niepieprz
3 lata temuMinia, wsypujemy proszek budyniu 🙂
Ania
3 lata temuWyrasta pięknie ale pod koniec pieczenia troszkę się przydała a jak włączę piekarnik to opada ?
Joasia
3 lata temuupiekłam 😀 jutro się okaże 😀
Niepieprz
3 lata temuJoasia, czekam na relację ?
Marzena
3 lata temuZrobiłam sernik wg przepisu i niestety nie udał się, a nie jest to mój pierwszy sernik. Wyrósł bardzo dobrze, wyglądał ok, a na koniec strasznie opadł i był bardzo cieniutki. W smaku też nie jest za smaczny, bardzo mdły i brakuje mu puszystości. Zastanawiałam się czy czasem nie brakuje w przepisie mąki i masła, ale z komentarzy widzę, że nie więc nie wiem co poszło nie tak:(
Niepieprz
3 lata temuMarzena, w tym serniku nie brakuje niczego i faktycznie jest on najchętniej wybieranym i pieczonym nie tylko przez czytelników bloga, ale i wśród mojej rodziny i znajomych.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to wina sera 🙁 Co jak co, ale ten sernik nie powinien opaść, a już na pewno nie w takim stopniu jak opisujesz.
Pozdrawiam :*
Barbara
3 lata temuDziękuję slicznie za przepis :)jest porostu super :)udostępniłam go na Fb bo spodobał się innym.dziękuję jeszcze raz 🙂 .napewno będę korzystać z tej strony.nie wiedziałam że sernik można upiec bez margaryny:)
Niepieprz
3 lata temuBasiu, bardzo się cieszę, że sernik posmakował 🙂
Pozdrawiam :*
Dagmara
3 lata temuJakiś czas temu okazało się, że powinnam unikać pszenicy… Co moim zamiłowaniu do pieczenia ciast wszelkich było ogromną tragedią…
A tu proszę – sernik bez grama mąki! Zaryzykuję stwierdzenie, że prawie bezglutenowy 🙂 (wyłączając śladowe ilości w budyniu).
Niepieprz
3 lata temuDagmara, trzeba więc pomyśleć nad większą ilością tego typu przepisów dla Ciebie 🙂
Anonim
4 lata temurobiłam wszystko wg przepisu i ciasto wklęsło po jednej stronie ;// ;/ do wyrzucenia.
Korin
4 lata temuPrzepis banalnie prosty, czyli idealny dla takiego beztalencia jak ja. Dzięki Tobie pierwszy raz wyszedł mi idealny sernik 🙂
Niepieprz
4 lata temuKorin, wspaniale!
Bardzo się cieszę, że sernik zakończony sukcesem 😉
Wesołych Świąt :*
h
4 lata temuWyszło wszystko, tak jak powinno. Wygląd, smak. Warty powtórzenia.
Dominika
4 lata temuZabieram sie dzisiaj za ten sernik, ale mam tylko polowe skladnikow bo zostalo mi pol wiaderka twarogu od innego ciasta. Czy czas pieczenia musze jakos zmodyfikowac?
Niepieprz
4 lata temuDominika, na pewno zmniejszyłabym rozmiar blaszki, a co do czasu, myślę że 35-40 minut będzie ok, ale musisz zerkać pod koniec, bo każdy piekarnik grzeje jednak inaczej 🙂
Tom
4 lata temuCiasto proste i smaczne, palce lizać !!!
Niepieprz
4 lata temuTom, Twój sernik wygląda obłędnie!
Idealny to mało powiedziane. Super 🙂
Tom
4 lata temuDziękuję!!! 🙂
malwina
4 lata temuPrzepis jest dobry bede musiala go wyprubowac dzieki
Ani
4 lata temuTego szukałam
Dzięki!!
Anonim
4 lata temuAndrzej. Wyszedł wspaniale!
Justyna
4 lata temuWyszedł suuuper dzięki za przepis
Monika
4 lata temua mi wyszedł taki cienki, najpierw w piekarniku urósł, ale w rezultacie ma grubość centymetra, co zrobiłam nie tak?
Niepieprz
4 lata temuMonika, przy tym serniku bardzo trudno o taki efekt.
Jedyne co narzuca mi się na szybko to trzy czynniki: kiepski rodzaj sera, nadmierne napowietrzenie masy, bądź ewentualnie zbyt szybkie wyciągnięcie sernika z piekarnika.
Nic innego nie mogło mieć tu wpływu.
Patrycja
4 lata temuSernik wyszedł wspaniały!Zrobiłam go i wyszedł przecudny jak i w wyglądzie tak i smaku.Bardzo polecam 🙂 Szybko się robi, a jest pociechą całej rodziny.
Niepieprz
4 lata temuPatrycja, sernik wyszedł idealny 🙂 no i ta błyszcząca polewa – cudo!
Bardzo się cieszę, że rodzince smakował 🙂
Pozdrawiam :*
Hanka sultanka sernik pycha polecam
4 lata temuZrobilam z przepisu podanego bez herbatnikow nie mialam budyniu dalam 2 lyzki maki ziemniaczanej i cukier waniliowy pycha polecam
Niepieprz
4 lata temuHanka, wspaniale 🙂
anna
4 lata temuNo niemozliwy ten przepis. Jak przeczytalam ze trzeba ostroznie wymieszac z piana to od razu pomyslalam – pewnie mi nie wyjdzie. Tak jak zwykle biszkopt mi nie wychodzi. No a tutaj prosze- cudenko w piekarniku sie studzi wlasnie. Wyrosl pieknie nic nie opadl!
Niepieprz
4 lata temuAnna, wspaniale! 🙂
Teraz zostało tylko czekać na efekty smakowe 😉
paulina
4 lata temuTe herbatniki trzeba czyms namoczyc.?? I co dac na wierzch sernika?
Niepieprz
4 lata temuHerbatników nie namaczamy absolutnie. Nic by z nich nie zostało.
A jeśli chodzi o wierzch sernika, ja posypałam go startą, białą czekoladą, ale można polać go dowolną polewą, czy zwyczajnie oprószyć cukrem pudrem 🙂
Anonim
4 lata temuA można wyłożyć folia aluminiowa zamiast papieru? Bo nie mam.
Niepieprz
4 lata temuPewnie, że tak 🙂
Anonim
4 lata temuWygląda bardzo apetycznie bede robic dziś wieczorem 🙂
Zastanawia mnie co dałaś na górę jako posypke ? :p
Niepieprz
4 lata temuNa górę starłam białą czekoladę 🙂
Anonim
4 lata temuDzień dobry!!! Mam same blaszki o wymiarach 36, 5 na 26 to po ile składników dac.
Niepieprz
4 lata temuSpróbuj zwiększyć tylko odrobinę składniki: ser 1,3kg, jajka 10szt., budyń 2,5 opakowania i cukier 1 i 1/4 szkl. 🙂
Ania
4 lata temuWitam, chce to ciasto robić na święta, niestety mam same blaszki o wymiarach 38 na 27.. jakich proporcji składników miałabym wtedy użyć żeby nie wyszedł zbyt niski? 😀
Niepieprz
4 lata temuAniu, ogromna ta Twoja blacha 😉 Najbezpieczniej będzie, jeśli zwiększysz ilość składników o połowę 🙂
1,5kg sera, 3 budynie, 1,5zkl. cukru, 12 jaj i kilkanaście herbatników więcej 🙂
Anonim
4 lata temuNoo wlasnie tutaj w Niemczech to wpadam zawsze w sklepach na takie duze Dziękuję bardzo za odpowiedź:) a czy może być ser zwykły twaróg poltlusty zmielony 2-3 razy? 🙂
Niepieprz
4 lata temuNo pewnie, że może być 🙂
Anonim
4 lata temuOstatnie pytanie czy mogłabym do poltlustych twarógów wymieszać jeden chudy? Braknie mi półtłustych
Niepieprz
4 lata temuMyślę, że nie będzie problemu 🙂
Jeśli lubisz, możesz też do sernika dodać jakiś ulubiony aromat, lub paczuszkę cukru waniliowego 🙂
Anonim
4 lata temuOki dziękuję bardzo za odpowiedzi :)) napiszę po świętach o wrażeniach 😀
Niepieprz
4 lata temuCzekam z niecierpliwością 🙂
Anonim
4 lata temuNa jaką foremkę jest ten przepis?
Niepieprz
4 lata temuJak w opisie, sernik pieczony był w blaszce o wymiarach 29x24cm.
Danuta
4 lata temuWypróbuję na święta ale na pewno będzie udany i smaczny
Anonim
4 lata temuBudyń ma być z cukrem czy bez?
Niepieprz
4 lata temuNie ma to większego znaczenia 🙂
monda
4 lata temuCzy można dodać bakalie?
Niepieprz
4 lata temuMożna, można 🙂
Anonim
4 lata temuCzy można dodać bakalie np. rodzynki, orzechy?
Niepieprz
4 lata temuMożna 🙂
Anonim
4 lata temuBudynie mają być na 0,5 l?
Niepieprz
4 lata temuDo sernika dodajemy budyń nie ugotowany, w postaci proszku 🙂
Piotrek
4 lata temuSernik idealny. Łatwy, szybki, w miarę tani i smaczny przede wszystkim. Dzięki
Anonim
4 lata temuMoże być ser biały mielony ?
Niepieprz
4 lata temuMoże być 🙂
sernik
4 lata temuSernik zostawic do ostygniecia w zamknietym piekarniku?
Niepieprz
4 lata temuZostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Anonim
4 lata temuRobie robie robie właśnie:)
Niepieprz
4 lata temu🙂
Patrycja
4 lata temuŚwietny blog! <3
ewcia
4 lata temuWłaśnie zrobiłam i wstawiłam do pieca czekam na końcowy efekt Ale to robię się szybko łatwo i przyjemnie:)
Anonim
4 lata temuPrzepyszny:) wszystkim smakował:)
Niepieprz
4 lata temuEwcia, podziel się zdjęciem jak tylko zostanie coś z sernika 🙂
Mario
4 lata temuSuper serniczek, naprawde dobry
Dominik
4 lata temuRewelacja,polecam ten przepis
.
Ewónia
4 lata temuno więc tak… Nie znoszę robić serników. No po prostu nie lubię i już. Ale dwunastoletnia córka naciskała. Dałam jej ten przepis i wyszłam z kuchni. To było jej pierwsze całkowicie samodzielne ciasto. I wyszło rewelacyjne. Zapisuję w swoim „przepiśniku” i jak tylko będę mieć ochotę na sernik wołam dzieciątko do roboty 🙂
Niepieprz
4 lata temuEwónia, fantastycznie 🙂
Wielkie brawa dla Córki za wypiek i dla Ciebie, że dałaś jej szansę się wykazać 🙂
Gratulacje i pozdrowienia dla Córki 🙂
Aleksandra
4 lata temuPiec w termoobiegu?
Niepieprz
4 lata temuAleksandra, pieczemy góra-dół, bez termoobiegu 🙂
kejt
4 lata temuI bez masła ten przepis ?:)
Niepieprz
4 lata temuBez masła 🙂
Anonim
5 lat temuSernik wygląda apetycznie:)
Fun with fabric by M
5 lat temuSernik wygląda apetycznie:)
Kamil
5 lat temuPrzepyszne ciasto mniam mniam, uwielbiam 🙂
Ania
5 lat temuWyszedł pyszny! Przed polewą zniknęła 1/4 🙂
Niepieprz
5 lat temu🙂
Anonim
5 lat temuZrobiłam Twój sernik i wszystko pięknie wyszło tylko ze herbatniki Są trochę suche i ciasto przykleilo mi się do papieru do pieczenia.
Niepieprz
5 lat temuTrochę mnie zadziwiłaś tymi suchymi herbatnikami, bo w serniku ciężko o taki efekt, ale może trafiłaś na jakieś wyjątkowe.
A co do przyklejonego papieru, nie wiem w jakim stopniu wyglądało to u Ciebie, ale to normalna kolej rzeczy, że papier przywarł do brzegów, jednak po ostygnięciu ciasta nie ma problemu z oddzieleniem papieru od brzegów 🙂
Pozdrawiam 🙂
Gosia
5 lat temuWyszedł mój pierwszy sernik. Nie jest taki przypieczony jak Twój ale smakuje wyśmienicie. Dziękuję bardzo za prosty przepis. (I czekam na kolejne;)
Niepieprz
5 lat temuWyszedł Ci idealnie, wygląda bardzo apetycznie 🙂
A to przypieczenie to kwestia piekarnika, najważniejsze jak smakuje 🙂
Cieszę się, że pieczenie udane, pozdrawiam 😉
Anonim
4 lata temuMoj pierwszy sernik wyszedł idealnie a smakuje wysmienicie:)
Gosia
5 lat temuna górę też dodać herbatniki? bo na zdjęciu widać drugą jakby warstwę? a w przepisie nic nie pisze?
ten budyń ma się rozumieć – proszek?
jakie herbatniki polecasz do tego przepisu? (wolałabym nie zmarnować tyle sera i jajek przez złe herbatniki…)
Niepieprz
5 lat temuGosia, na górę nie dajemy herbatników, a ta warstwa widoczna na zdjęciach, to po prostu ser 🙂 Przyrumienił się z wierzchu, a po wystygnięciu lekko pofalował i wyszedł taki efekt 🙂
A do sernika użyłam najzwyklejszych herbatników typu petit jak te: http://www.delicpol.pl/files/pl/30236-t-1325167599.jpg
Budyń to oczywiście proszek 🙂
Pozdrawiam i koniecznie daj znać po pieczeniu 🙂
gin
5 lat temuKusisz niesamowicie 🙂
Niepieprz
5 lat temu🙂