Sernik bez spodu

Sernik bez spodu, bardzo łatwy w przygotowaniu, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi.

Składniki:

  • 1kg sera na sernik ( u mnie z wiaderka )
  • 6 jajek
  • 120g masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Na początek włączamy piekarnik na 180st.
  2. Ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
    Wbijmy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po dodaniu wszystkich jajek, stopniowo dodajemy ser, ciągle ucierając masę. Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  3. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150st. pieczemy przez 1,5 godziny.
  4. Studzimy zostawiając sernik w wyłączonym piekarniku, lub przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Powiązane przepisy

Sernik bez spodu

Dodaj komentarz

62 komentarze

  1. Maria

    14 grudnia 2019 at 19:38

    Chce się zapytać
    1,5 godziny to jest
    Godzina i 50 minut
    Tak

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2019 at 07:52

      Maria, 1,5 godziny to 90 minut 🙂

      Odpowiedz
    • Babcia

      22 grudnia 2019 at 17:12

      1,5 gofziny to jest : 1 × 60 minut + 30 minut . Mamy godzinę , pół godziny , kwadrans itd. Tak określamy czas .

      Odpowiedz
    • Basia

      9 stycznia 2020 at 21:32

      Bosze! Jeden i pół to jest jeden i pół! Czyli jedna godzina i trzydzieści minut.

      Odpowiedz
    • Gaga

      28 marca 2020 at 16:17

      Nie,godzina ma 60 minut,czyli 1 godz. i 30 minut 🙂

      Odpowiedz
  2. Bea

    1 listopada 2019 at 14:09

    Zrobiony, zjedzony, pyszny.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      2 listopada 2019 at 16:27

      Bea, bardzo się cieszę, że serniczek smakował ?
      Pozdrawiam ?

      Odpowiedz
  3. Bea

    1 listopada 2019 at 14:05

    Serniczek bardzo dobry.

    Odpowiedz
  4. Sandra

    1 maja 2019 at 19:52

    Robiony jak z przepisu czekam i zobaczymy co z tego wyjdzie ?

    Odpowiedz
  5. Sandra

    1 maja 2019 at 19:50

    A mój wcale nie wyrósł

    Odpowiedz
  6. krzysztof

    20 kwietnia 2019 at 18:09

    rewelacja!!! prosto, szybko, tanio i smacznie

    Odpowiedz
  7. irena

    18 kwietnia 2019 at 15:07

    a jak nie mam sera z wiaderka mogę dać zwykły ser

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 kwietnia 2019 at 19:46

      Irena, jak najbardziej możesz użyć zmielonego twarogu.

      Odpowiedz
  8. jjj

    13 kwietnia 2019 at 23:45

    Sernik wyszedł pyszny. hmmm… palce lizać. Pomimo późnej pory jeszcze się nim objadamy 🙂

    Odpowiedz
  9. Pablo

    24 grudnia 2018 at 19:47

    Dziś Wigilia. Poszedłem rano do cukierni po ciasta. Kolejka prawie 50m. Przecież nie będę stał. W sklepiku obok zakupiłem ser w wiaderku. wróciłem do domu, w internecie wbiłem hasło: sernik bez spodu i tak oto znalazłem się tutaj. Absolutnie nikt nie uwierzył, że upiekłem go sam. Jest przepyszny, wilgotny i obłędnie się prezentuje. Bajka. Pozdrawiam Cię Justyno bardzo serdecznie. Po świętach może zrobię przymiarki do innych Twoich pyszności.

    Odpowiedz
  10. Anna

    23 grudnia 2018 at 17:40

    Dziś zrobiłam ten sernik. Jest obłędnie ? rozplywa się w ustach.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      23 grudnia 2018 at 18:28

      Aniu, bardzo się cieszę, że sernik smakuje 🙂
      Życzę spokojnych i smacznych Świąt :*
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  11. Arlena

    9 grudnia 2018 at 01:02

    Rozumiem że miksera nie stosować?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2018 at 08:22

      Arlena, nie ma konieczności stosowania miksera do utarcia wszystkich składników, aczkolwiek z mikserem będzie na pewno łatwiej i szybciej. Kwestia indywidualna.

      Odpowiedz
  12. Edyta

    1 kwietnia 2018 at 17:40

    Piekę znowu.Za każdym razem cudowny,lekki i smaczny.Na jutro na Świąteczny Poniedziałek do kawki będzie w sam raz.Dzięki za pomysł.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 kwietnia 2018 at 18:23

      Edyta, Twoje słowa to miód na moje serce ?
      Bardzo się cieszę, że serniczek aż tak smakuje.

      Pozdrawiam i życzę spokojnych, rodzinnych Świąt ?

      Odpowiedz
  13. Marcin

    13 marca 2018 at 16:47

    Wyszedl idealny. Dziekuje za przepis?. Pewnie nie raz skorzystam.

    Odpowiedz
  14. Marcek

    13 marca 2018 at 16:42

    Ideany przepis i oczywiscie sernik?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 marca 2018 at 21:01

      Marcek, cudeńko ten Twój serniczek ? Wspaniały !

      Odpowiedz
  15. Alicja

    14 lutego 2018 at 18:45

    Właśnie piękę ten serniczek, tylko niestety w gazowym piekarniku po raz pierwszy robię ciasto i boję się co z niego wyjdzie (nie ma regulacji w stopniach C. Tylko numerki ), siedzi juz 1h 45min i szykuję się do wyciągania, niedawno był wielki ponad tortownice, ale środeczek nisko i boje się, czy nie będzie zakalca ? ale zapach obłędny ?

    Odpowiedz
  16. Marta

    26 stycznia 2018 at 19:42

    W czym można ucierać masło z cukrem? Nie mam makutry.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 stycznia 2018 at 19:47

      Marta, a mikser ?

      Odpowiedz
      • Marta

        27 stycznia 2018 at 09:36

        Na mniejszych obrotach?

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          27 stycznia 2018 at 09:47

          Marta, masło z cukrem śmiało potraktowałabym mikserem na średnich obrotach, a później już dodając kolejne składniki, zmniejszyłabym obroty do małych 🙂
          Ale całość mikserem wyjdzie z powodzeniem 😉

          Odpowiedz
  17. Justyna

    21 stycznia 2018 at 14:15

    Pachnie cudownie! Ale wyrósł ponad tortownicę z 7 cm! I boki odpadają na dół piekarnika! Mam nadzieje, że smak wynagrodzi mi czyszczenie piekarnika! Jeszcze 30min. Wg mnie to jest przepis na całkiem słusznych wymiarów blaszkę. Zaznaczam, że zrobiłam wszystko wg przepisu. Jak wyjdzie z pieca zrobię mu fotę.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 stycznia 2018 at 17:06

      Justyna, jestem w szoku i aż nie dowierzam, że mógł tak Ci wyrosnąć.
      Sernik piekłam dokładnie w takiej blaszce jak w przepisie, a jak widać nawet na zdjęciach, był dość niski 🙂

      Koniecznie prześlij zdjęcie 🙂
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  18. Ania H

    5 stycznia 2018 at 13:33

    Sernik REWELACJA!!!!Super przepis!

    Odpowiedz
  19. severa

    22 grudnia 2017 at 12:14

    hm…zdjęcie nie jest z tortownicy, wiec jaka blaszka? mała? duża?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 grudnia 2017 at 12:53

      Sernik pieczony był w tortownicy, o średnicy 24cm.
      Ciekawi mnie na jakiej podstawie twierdzisz, że nie był pieczony w tortownicy??

      Odpowiedz
  20. Anna

    20 grudnia 2017 at 21:30

    Witam! Czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii???

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2017 at 16:05

      Anna, najlepiej cukrem waniliowym, ale możesz też całkowicie zmienić i użyć np. otartej skórki pomarańczowej, lub cytrynowej, wtedy zmieni się lekko smak sernika 🙂

      Odpowiedz
  21. Edyta

    16 grudnia 2017 at 19:01

    Ja właśnie piekę. Oj oby się udał. Robię w blaszce. Po 50 min. wygląda cudownie.

    Odpowiedz
  22. Monika

    14 grudnia 2017 at 18:48

    Właśnie czekam na rezultaty. Narazie rośnie i rośnie…

    Odpowiedz
  23. Marta

    19 listopada 2017 at 17:22

    Mi ciasto wybuchło ?? uciekło z blaszki ale bardzo smaczne

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 listopada 2017 at 17:23

      Marta, nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić ??

      Odpowiedz
  24. Jagoda

    19 listopada 2017 at 09:26

    R-e-w-e-l-a-c-j-a !!! Pyszota!!! Co prawda ze zgrozą patrzyłam jak „klapnął” po ostudzeniu ale odwrócony na paterę do góry spodem i polany czarną czekoladą zachwycił gości.Nareszcie trafiłam na wykwintny super- sernik.Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 listopada 2017 at 09:42

      Jagoda, bardzo się cieszę, że sernik smakował Tobie i gościom 🙂
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  25. Ola

    2 listopada 2017 at 16:41

    Ten przepis mam od wielu lat, jest cudowny, tylko, że ja dodatkowo wszystko ucieram jak wyżej, ale pianę z białek ubijam na sztywno by powolutku mieszając połączyć z masą serową. Brdzo delikatnie trzeba mieszać. Jest jeszcze bardziej puszysty 🙂

    Odpowiedz
  26. Gabi

    27 października 2017 at 17:56

    Mozna zrobic na blache ale z dwoch porcji?

    Odpowiedz
  27. Michał

    7 października 2017 at 16:21

    Czy można dodać maliny ?.

    Odpowiedz
  28. Sylwia

    15 kwietnia 2017 at 19:31

    Witam musze powiedziec ze pieklam ten sernik i wyszedl wysmienity zawsze pieklam na kruchym spodzie ,lecz ten bardziej mi smakuje .Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 kwietnia 2017 at 19:47

      Sylwia, miód na moje serce 🙂
      Jak coś jeszcze się uchowa, koniecznie prześlij zdjęcie 🙂

      Pozdrawiam,
      Spokojnych Świąt :*

      Odpowiedz
  29. barbara

    19 lutego 2017 at 10:56

    bede robic z sera RIKOTA bo nie mam innego

    Odpowiedz
  30. Edyta

    24 stycznia 2017 at 18:23

    To jest przepis na małą blaszkę?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      24 stycznia 2017 at 22:14

      Edyta, jak w przepisie, sernik pieczony był w tortownicy o śr. 24cm 🙂

      Odpowiedz
      • Edyta

        25 stycznia 2017 at 10:26

        Przepraszam nie zauważyłam. Dzięki:)

        Odpowiedz
  31. Anonim

    30 grudnia 2016 at 17:46

    Robie dzis ciekawe jak mi sie uda ….podziele się wrażeniami mam nadzieje że bedzie taki jak na zdjęciu….

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 grudnia 2016 at 17:47

      Będzie pysznie 🙂
      Czekam na wieści 🙂

      Odpowiedz
  32. Arctica

    29 grudnia 2016 at 15:29

    Mmm wygląda pysznie:) Uwielbiam serniki

    Odpowiedz
  33. Anonim

    21 grudnia 2016 at 09:10

    Mam zamiar robić ten serniczek :)pytanie…czy można dodać cukru pudru czy musi być to cukier drobno mielony?pozdrawiam

    Odpowiedz
  34. Anonim

    16 grudnia 2016 at 09:26

    Nigdy nie przepadałam za spodem pod sernikiem. Byłam w stanie zaakceptować jak był cieniuteńki ale Twój sernik jest taki jaki lubię najbardziej. Dzięki za przepis:) maminek kulinarny

    Odpowiedz
  35. Anonimek

    12 grudnia 2016 at 16:45

    To chyba mój ulubiony, bardzo dobry

    Odpowiedz
  36. gin

    27 grudnia 2014 at 22:38

    Mmm, kwintesencja sernikowości 🙂

    Odpowiedz

Sernik bez spodu

Sernik bez spodu to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Sernik bez spodu zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.