Sernik bez spodu

4.1/5 - (450 votes)
Sernik bez spodu, bardzo łatwy w przygotowaniu, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi.

Składniki:

  • 1kg sera na sernik ( u mnie z wiaderka )
  • 6 jajek
  • 120g masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Na początek włączamy piekarnik na 180st.
  2. Ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijmy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po dodaniu wszystkich jajek, stopniowo dodajemy ser, ciągle ucierając masę. Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  3. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150st. pieczemy przez 1,5 godziny.
  4. Studzimy zostawiając sernik w wyłączonym piekarniku, lub przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Sernik bez spodu

Sernik bez spodu to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Sernik bez spodu zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



86 komentarzy

  1. Jadwiga

    1 rok temu

    Pycha i nie opadł.

  2. Ela

    1 rok temu

    Bardzo smaczny sernik?
    Polecam

  3. Magdalena

    2 lata temu

    Termoobieg???? Czy góra dół??

  4. Maciej

    2 lata temu

    Robie go zawsze lekko zmieniając proporcje.. tak z ciekawości co wyjdzie , ale zawsze wychodzi dobry hmm coś chyba nie tak

  5. Aurelia

    2 lata temu

    Zabieram się za pieczenie i mam pytanie : na jaki poziom wstawić tortownicę gdyż mam piekarnik gazowy ,,płomień tylko od dołu ?

  6. Anna

    3 lata temu

    Oczywiście na początku sama zepsułam ,zważyło mi się masło po dodaniu jajka .Oczywiście nie poddałam się i zrobiłam jeszcze raz i udało się. Rzeczywiście pyszny sernik polecam każdemu.

  7. Jola

    3 lata temu

    Mój jest w piekarniku czekam

  8. Monika

    3 lata temu

    Sernik robila pierwszy raz. Ciasto było rzadkie i myslalam, że nie wyjdzie. Ale piekłam go 2h i się udał. Jest przepyszny. Dziekuje.

  9. Patryk

    3 lata temu

    A po jakim czasie zmniejszamy temperature

  10. Joanna

    3 lata temu

    Pyszny sernik! Piekę go już kolejny raz. Bardzo dziękuję za przepis ?

  11. Agnieszka

    3 lata temu

    Pierwszy raz robiłam sernik. Czytałam ten przepis dokładnie się stosując i jestem sama z siebie dumna . Dziękuję.

  12. Dominika

    4 lata temu

    Czy pieczemy na termoobiegu ?

  13. Mariola

    4 lata temu

    Pp co przepis bez podania wielkosci formy? Albo wykipi albo bedzie b.niski.Jak podajecie przepis to dokladnie! Nikt nie urodzil sie cukiernikiem zeby w oczach miec miare.Przepis nieprzydatny

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Wystarczy nauczyć się czytać i wszystkie problemy znikną 🙂

    • Anonim

      4 lata temu

      Jest napisane, że tortownica 24 cm ?

  14. Grazyna

    4 lata temu

    A może być z termoobiegiem

  15. Dorota

    4 lata temu

    A jak bym chciała zrobic w prostokątnej to jaki wymiar blaszki ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Myślę, że 21x21cm będzie ok 🙂

      • Dorota

        4 lata temu

        Upiekłam w foremce kwadratowej 24×24i wyszedł super, jest troszeczkę niższy ale jak dls mnie idealny , dziękuję za przepis

  16. Kasia

    4 lata temu

    czy mozna dodac budyn zamiast maki ziemniaczanej

  17. Maria

    5 lat temu

    Chce się zapytać
    1,5 godziny to jest
    Godzina i 50 minut
    Tak

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Maria, 1,5 godziny to 90 minut 🙂

    • Babcia

      5 lat temu

      1,5 gofziny to jest : 1 × 60 minut + 30 minut . Mamy godzinę , pół godziny , kwadrans itd. Tak określamy czas .

    • Basia

      5 lat temu

      Bosze! Jeden i pół to jest jeden i pół! Czyli jedna godzina i trzydzieści minut.

    • Gaga

      4 lata temu

      Nie,godzina ma 60 minut,czyli 1 godz. i 30 minut ?

    • Henryk

      3 lata temu

      Gdzieś TY chodziłaś do szkoły. Napewno było po górkę

  18. Bea

    5 lat temu

    Zrobiony, zjedzony, pyszny.

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Bea, bardzo się cieszę, że serniczek smakował ?
      Pozdrawiam ?

  19. Bea

    5 lat temu

    Serniczek bardzo dobry.

  20. Sandra

    5 lat temu

    Robiony jak z przepisu czekam i zobaczymy co z tego wyjdzie ?

  21. Sandra

    5 lat temu

    A mój wcale nie wyrósł

  22. krzysztof

    5 lat temu

    rewelacja!!! prosto, szybko, tanio i smacznie

  23. irena

    5 lat temu

    a jak nie mam sera z wiaderka mogę dać zwykły ser

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Irena, jak najbardziej możesz użyć zmielonego twarogu.

  24. jjj

    5 lat temu

    Sernik wyszedł pyszny. hmmm… palce lizać. Pomimo późnej pory jeszcze się nim objadamy 🙂

  25. Pablo

    6 lat temu

    Dziś Wigilia. Poszedłem rano do cukierni po ciasta. Kolejka prawie 50m. Przecież nie będę stał. W sklepiku obok zakupiłem ser w wiaderku. wróciłem do domu, w internecie wbiłem hasło: sernik bez spodu i tak oto znalazłem się tutaj. Absolutnie nikt nie uwierzył, że upiekłem go sam. Jest przepyszny, wilgotny i obłędnie się prezentuje. Bajka. Pozdrawiam Cię Justyno bardzo serdecznie. Po świętach może zrobię przymiarki do innych Twoich pyszności.

  26. Anna

    6 lat temu

    Dziś zrobiłam ten sernik. Jest obłędnie ? rozplywa się w ustach.

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Aniu, bardzo się cieszę, że sernik smakuje 🙂
      Życzę spokojnych i smacznych Świąt :*
      Pozdrawiam!

      • Daro

        7 miesięcy temu

        Ja robię dzisiaj,mam nadzieję że się uda i zaskoczę wszystkich w domu.Wesołych Świąt!

  27. Arlena

    6 lat temu

    Rozumiem że miksera nie stosować?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Arlena, nie ma konieczności stosowania miksera do utarcia wszystkich składników, aczkolwiek z mikserem będzie na pewno łatwiej i szybciej. Kwestia indywidualna.

  28. Edyta

    6 lat temu

    Piekę znowu.Za każdym razem cudowny,lekki i smaczny.Na jutro na Świąteczny Poniedziałek do kawki będzie w sam raz.Dzięki za pomysł.

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Edyta, Twoje słowa to miód na moje serce ?
      Bardzo się cieszę, że serniczek aż tak smakuje.

      Pozdrawiam i życzę spokojnych, rodzinnych Świąt ?

  29. Marcin

    6 lat temu

    Wyszedl idealny. Dziekuje za przepis?. Pewnie nie raz skorzystam.

  30. Marcek

    6 lat temu

    Ideany przepis i oczywiscie sernik?

  31. Alicja

    6 lat temu

    Właśnie piękę ten serniczek, tylko niestety w gazowym piekarniku po raz pierwszy robię ciasto i boję się co z niego wyjdzie (nie ma regulacji w stopniach C. Tylko numerki ), siedzi juz 1h 45min i szykuję się do wyciągania, niedawno był wielki ponad tortownice, ale środeczek nisko i boje się, czy nie będzie zakalca ? ale zapach obłędny ?

  32. Marta

    6 lat temu

    W czym można ucierać masło z cukrem? Nie mam makutry.

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Marta, a mikser ?

      • Marta

        6 lat temu

        Na mniejszych obrotach?

        • Niepieprz

          6 lat temu

          Marta, masło z cukrem śmiało potraktowałabym mikserem na średnich obrotach, a później już dodając kolejne składniki, zmniejszyłabym obroty do małych 🙂
          Ale całość mikserem wyjdzie z powodzeniem 😉

  33. Justyna

    7 lat temu

    Pachnie cudownie! Ale wyrósł ponad tortownicę z 7 cm! I boki odpadają na dół piekarnika! Mam nadzieje, że smak wynagrodzi mi czyszczenie piekarnika! Jeszcze 30min. Wg mnie to jest przepis na całkiem słusznych wymiarów blaszkę. Zaznaczam, że zrobiłam wszystko wg przepisu. Jak wyjdzie z pieca zrobię mu fotę.

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Justyna, jestem w szoku i aż nie dowierzam, że mógł tak Ci wyrosnąć.
      Sernik piekłam dokładnie w takiej blaszce jak w przepisie, a jak widać nawet na zdjęciach, był dość niski 🙂

      Koniecznie prześlij zdjęcie 🙂
      Pozdrawiam :*

  34. Ania H

    7 lat temu

    Sernik REWELACJA!!!!Super przepis!

  35. severa

    7 lat temu

    hm…zdjęcie nie jest z tortownicy, wiec jaka blaszka? mała? duża?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Sernik pieczony był w tortownicy, o średnicy 24cm.
      Ciekawi mnie na jakiej podstawie twierdzisz, że nie był pieczony w tortownicy??

  36. Anna

    7 lat temu

    Witam! Czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii???

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Anna, najlepiej cukrem waniliowym, ale możesz też całkowicie zmienić i użyć np. otartej skórki pomarańczowej, lub cytrynowej, wtedy zmieni się lekko smak sernika 🙂

  37. Edyta

    7 lat temu

    Ja właśnie piekę. Oj oby się udał. Robię w blaszce. Po 50 min. wygląda cudownie.

  38. Monika

    7 lat temu

    Właśnie czekam na rezultaty. Narazie rośnie i rośnie…

  39. Marta

    7 lat temu

    Mi ciasto wybuchło ?? uciekło z blaszki ale bardzo smaczne

  40. Jagoda

    7 lat temu

    R-e-w-e-l-a-c-j-a !!! Pyszota!!! Co prawda ze zgrozą patrzyłam jak „klapnął” po ostudzeniu ale odwrócony na paterę do góry spodem i polany czarną czekoladą zachwycił gości.Nareszcie trafiłam na wykwintny super- sernik.Dziękuję 🙂

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Jagoda, bardzo się cieszę, że sernik smakował Tobie i gościom 🙂
      Pozdrawiam :*

  41. Ola

    7 lat temu

    Ten przepis mam od wielu lat, jest cudowny, tylko, że ja dodatkowo wszystko ucieram jak wyżej, ale pianę z białek ubijam na sztywno by powolutku mieszając połączyć z masą serową. Brdzo delikatnie trzeba mieszać. Jest jeszcze bardziej puszysty 🙂

  42. Gabi

    7 lat temu

    Mozna zrobic na blache ale z dwoch porcji?

  43. Michał

    7 lat temu

    Czy można dodać maliny ?.

  44. Sylwia

    7 lat temu

    Witam musze powiedziec ze pieklam ten sernik i wyszedl wysmienity zawsze pieklam na kruchym spodzie ,lecz ten bardziej mi smakuje .Pozdrawiam

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Sylwia, miód na moje serce 🙂
      Jak coś jeszcze się uchowa, koniecznie prześlij zdjęcie 🙂

      Pozdrawiam,
      Spokojnych Świąt :*

  45. barbara

    7 lat temu

    bede robic z sera RIKOTA bo nie mam innego

  46. Edyta

    8 lat temu

    To jest przepis na małą blaszkę?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Edyta, jak w przepisie, sernik pieczony był w tortownicy o śr. 24cm 🙂

      • Edyta

        7 lat temu

        Przepraszam nie zauważyłam. Dzięki:)

  47. Anonim

    8 lat temu

    Robie dzis ciekawe jak mi sie uda ….podziele się wrażeniami mam nadzieje że bedzie taki jak na zdjęciu….

  48. Arctica

    8 lat temu

    Mmm wygląda pysznie:) Uwielbiam serniki

  49. Anonim

    8 lat temu

    Mam zamiar robić ten serniczek :)pytanie…czy można dodać cukru pudru czy musi być to cukier drobno mielony?pozdrawiam

  50. Anonim

    8 lat temu

    Nigdy nie przepadałam za spodem pod sernikiem. Byłam w stanie zaakceptować jak był cieniuteńki ale Twój sernik jest taki jaki lubię najbardziej. Dzięki za przepis:) maminek kulinarny

  51. Anonimek

    8 lat temu

    To chyba mój ulubiony, bardzo dobry

  52. gin

    10 lat temu

    Mmm, kwintesencja sernikowości 🙂