Ryba po grecku
Ryba po grecku
5 (100%) 3 ocen

Ryba po grecku

Ryba po grecku, czyli smażona ryba pod warstwą duszonych warzyw. Pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. W moim domu święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez ryby po grecku. Ryba po grecku to również świetny pomysł na przystawkę podczas wszelkiego rodzaju imprez, domówek, ale również sprawdzi się jako pomysł na obiad.

Składniki:

  • 1kg filetów białej ryby, np. mintaja + trochę mąki do obtoczenia ryby
  • 600g marchewki
  • 300g pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duży por ( biała część + trochę zielonej )
  • 2 cebule
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki wody
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Filety doprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na złoto, na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę odkładamy na bok i zajmujemy się warzywami.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, por w półplasterki, a marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, a kiedy stanie się szklista, dodajemy do niej resztę warzyw, ziele i liście. Mieszamy i chwilę całość dusimy. Wlewamy wodę, gotujemy około 10 minut, na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy wszystko jeszcze około 10 minut.
  3. Usmażoną wcześniej rybę przekładamy do naczynia, przykrywamy warzywami, chłodzimy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.