Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „

4.8 / 5 ( 76 ocen )
25.59k
6
164
Drukuj
To ciasto, zwane Górą Lodową, jest zdecydowanym hitem internetu w ostatnich tygodniach. Jest pyszne, pięknie się prezentuje, robi ogromne wrażenie na każdym kto się z nim zetknie :) Szukałam więc idealnego dla siebie przepisu i Górę Lodową w całości znalazłam u Anety z bloga ilovebake.pl

Składniki:

    Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.75 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 2 żółtka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 200g miękkiego masła

    Polewa:

  • 200g margaryny
  • 0.5 szklanki wody
  • 0.25 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1.5 łyżki kakao

    Dodatkowo:

  • 0.25 szklanki zaparzonej kawy
  • 250g okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  2. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy razem. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając na koniec, ciągle miksując, stopniowo cukier, oraz po jednym żółtku. Stopniowo w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki.
  3. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy 30 minut. do tzw. suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu, wyciągamy biszkopt z piekarnika, studzimy i zimny przekrawamy na dwie równe części.

Krem budyniowy:

  1. Do garnuszka wlewamy 350ml mleka dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku ( 150ml ) rozprowadzamy dokładnie proszki budyniowe i żółtka. Kiedy mleko zaczyna się gotować, wlewamy mieszaninę z budyniem i żółtkami i energicznie mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Gotowy budyń przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. Kiedy budyń będzie już w temperaturze pokojowej, w dużej misce zaczynamy miksować miękkie masło, dodając stopniowo, po łyżce budyń, do całego jego wykorzystania.
  3. Jeden blat ciasta układamy w formie, nasączamy zaparzoną wcześniej kawą, wykładamy połowę kremu budyniowego, nakrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. W krem wciskamy delikatnie biszkopty, dość gęsto i blisko siebie. Wkładamy tak przygotowane ciasto do lodówki i zajmujemy się polewą.

Polewa:

  1. Masło, cukier i wodę, umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do zagotowania, ściągamy z ognia, studzimy. Kiedy masło będzie już chłodne, wsypujemy 2 szklanki mleka w proszku, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
  2. Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy wierzch naprzemiennie polewą jasną i ciemną, do całkowitego wykorzystania. Chłodzimy gotowe już ciasto w lodówce kilka godzin.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „

Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „ to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „ zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



6 komentarzy

  1. Mirka

    11 miesięcy temu

    Nie wiem czemu ale nigdy biszkopt nie wychodzi mi taki wysoki…

    Opowiedz
    • Niepieprz

      11 miesięcy temu

      Mirka, biszkopty to zmora wielu osób. Sama również mam z nimi często problem. Myślę, że spore znaczenie ma tutaj wyczucie piekarnika i dobry przepis.

      Opowiedz
  2. Justyna

    2 lata temu

    A do czego jest potrzebna kawa?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Kawą nasączamy upieczony biszkopt.
      Uciekło mi w przepisie, już poprawiam 🙂

      Opowiedz
  3. Teresa

    2 lata temu

    Wygląda obłędnie☺

    Opowiedz
  4. Mariola

    2 lata temu

    Mąż ma jutro urodziny, więc mam nadzieję, że ta niespodzianka mi się uda 😉

    Opowiedz

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI