Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „

Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „

To ciasto, zwane Górą Lodową, jest zdecydowanym hitem internetu w ostatnich tygodniach. Jest pyszne, pięknie się prezentuje, robi ogromne wrażenie na każdym kto się z nim zetknie :) Szukałam więc idealnego dla siebie przepisu i Górę Lodową w całości znalazłam u Anety z bloga ilovebake.pl

Składniki:

    Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.75 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 2 żółtka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 200g miękkiego masła

    Polewa:

  • 200g margaryny
  • 0.5 szklanki wody
  • 0.25 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1.5 łyżki kakao

    Dodatkowo:

  • 0.25 szklanki zaparzonej kawy
  • 250g okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  2. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy razem. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając na koniec, ciągle miksując, stopniowo cukier, oraz po jednym żółtku. Stopniowo w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki.
  3. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy 30 minut. do tzw. suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu, wyciągamy biszkopt z piekarnika, studzimy i zimny przekrawamy na dwie równe części.

Krem budyniowy:

  1. Do garnuszka wlewamy 350ml mleka dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku ( 150ml ) rozprowadzamy dokładnie proszki budyniowe i żółtka. Kiedy mleko zaczyna się gotować, wlewamy mieszaninę z budyniem i żółtkami i energicznie mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Gotowy budyń przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. Kiedy budyń będzie już w temperaturze pokojowej, w dużej misce zaczynamy miksować miękkie masło, dodając stopniowo, po łyżce budyń, do całego jego wykorzystania.
  3. Jeden blat ciasta układamy w formie, nasączamy zaparzoną wcześniej kawą, wykładamy połowę kremu budyniowego, nakrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. W krem wciskamy delikatnie biszkopty, dość gęsto i blisko siebie. Wkładamy tak przygotowane ciasto do lodówki i zajmujemy się polewą.

Polewa:

  1. Masło, cukier i wodę, umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do zagotowania, ściągamy z ognia, studzimy. Kiedy masło będzie już chłodne, wsypujemy 2 szklanki mleka w proszku, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
  2. Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy wierzch naprzemiennie polewą jasną i ciemną, do całkowitego wykorzystania. Chłodzimy gotowe już ciasto w lodówce kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze

  1. Justyna

    10 października 2018 at 17:00

    A do czego jest potrzebna kawa?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 października 2018 at 17:03

      Kawą nasączamy upieczony biszkopt.
      Uciekło mi w przepisie, już poprawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Teresa

    12 września 2018 at 08:07

    Wygląda obłędnie☺

    Odpowiedz
  3. Mariola

    10 września 2018 at 07:31

    Mąż ma jutro urodziny, więc mam nadzieję, że ta niespodzianka mi się uda 😉

    Odpowiedz

Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „

Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „ to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „ zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.