Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Pierniczki miękkie – przepis

4.6 / 5 ( 1658 ocen )
416.76k
320
876
Drukuj
Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie - są niemal identyczne! Miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas :)

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 200g miodu
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka

    Lukier do robienia wzorków:

  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem pierniczków:

  1. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce. Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy na kilka minut.
  2. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
  4. Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.
    ciasto na pierniczki

W dniu pieczenia pierniczków:

  1. Ciasto wyjmujemy z miski i jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy odrobiną mąki, a następnie formujemy w jedną kulę, dzielimy na 3-4 mniejsze części. Wałkujemy po kawałku na grubość około 2mm ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie!

  2. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).
  3. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.

Lukier:

  1. Białka roztrzepujemy, by tylko lekko się spieniły, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i ucieramy do uzyskania białego, gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem, możemy robić na pierniczkach kontury, wzorki, napisy itp. Jeśli chcemy posmarować pierniczki tylko lekką glazurą, miksujemy 0.5 szklanki cukru pudru z 2,5 łyżkami mleka i smarujemy cienką warstwą pierniczki, glazura po chwili zastygnie :)

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Pierniczki miękkie – przepis

Pierniczki miękkie – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pierniczki miękkie – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



320 komentarzy

  1. Aneta

    36 sekund temu

    Pierniki bardzo smaczne , polecam 😋😋😋

    Opowiedz
  2. Ula

    1 tydzień temu

    Koleżanka poleciła mi ten przepis. Najlepsze pierniczki jakie w życiu robiłam! Ciasto cudnie się wałkuje (choć w pierwszej chwili po wyjęciu z lodówki myślałam, że jest za twarde), pierniczki pięknie rosną i wychodzą mięciutkie. I jest ich duuuuużo! Chyba z 5 albo 6 dużych blach.

    Opowiedz
  3. Helena

    1 tydzień temu

    Już robię je kolejny rok..Wszyscy są zachwyceni.Dzięki za przepis. W tym roku z tego przepisu korzysta już moja wnuczka

    Opowiedz
  4. Aldona

    2 tygodnie temu

    Jaki dokładnie typ mąki?

    Opowiedz
  5. Dorota

    4 tygodnie temu

    Teraz robię ciasto a piec pierniczki chce jutro po południu wiec nie będzie 24 godzin. Czy to coś zmieni ze ciasto będzie w lodowce mniej niż 24godziny??

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 tygodnie temu

      Dorota, nic się nie stanie, ciasto po nocy w lodówce będzie już na pewno odpowiednie 🙂

      Opowiedz
  6. Ela

    9 miesięcy temu

    Przepis super dziękuję.
    Głowiłam się co zrobiłam źle i już wiem. Zamiast 2 białek dodałam jak leci 4 i ciasto było bardzo lejące.woev dodałam sporo mąki ? . Pomimo wszystko wyszły miękkie i pyszne.
    Napewno zrobimy ponownie. Podziwiam

    Opowiedz
  7. Iwona

    12 miesięcy temu

    Pierniki cudowne!!! rozpływają się w ustach a po tygodniu w szczelnym zamknięciu są jeszcze smaczniejsze i miększe:) Poleciłam ten przepis trzem osobom i również zakochały się w tych piernikach. Dziękuję za fantastyczny przepis:)

    Opowiedz
    • Niepieprz

      12 miesięcy temu

      Iwona, dziękuję za przemiły komentarz ? Ogromnie się cieszę !
      Szczęśliwego Nowego Roku ?

      Opowiedz
    • Violetta

      12 miesięcy temu

      Pierniczki najlepsze jakie w życiu jadłam. Zresztą wszyscy po ich skosztowaniu się zakładali. Mięciutkie mimo posypywania sporej ilości mąki.
      Polecam!

      Opowiedz
  8. Iza

    12 miesięcy temu

    Rzeczywiście miękkie i rzeczywiście pyszne. Super przepis.

    Opowiedz
  9. Margo

    12 miesięcy temu

    Pierniki wyszły miękkie, smaczne i docenione przez zagraniczne podniebienia. Użyłam masła zamiast margaryny. Dziękuję.

    Opowiedz
  10. Sabina

    12 miesięcy temu

    Pierniczki pychota?dzieki

    Opowiedz
  11. Agata

    12 miesięcy temu

    Nie doczytałam przepisu ze ciasto musi leżakowac 24 h. Czy jutro mogę upiec z ciasta dużego piernika na blaszce ? W jakiej temperatura i ile czasu piec?

    Opowiedz
  12. Gosia

    1 rok temu

    Dziękuję za przepis, pyszne pierniczki dla mnie męża a córka miała jeszcze radość że zdobienia

    Opowiedz
  13. Aga T i Dzieci

    1 rok temu

    Boskie pierniczki, szukalam takich od lat – rozpływają się w ustach. Przyznaję że poczatkowa konsystencja ciasta mnie martwiła, stąd dziękuję za komentarze potwierdzające żeby się tym nie martwić. Po 24 h ciasto zmieniło się w super plastyczną masę – moje dzieci 8 i 10 lat – same rozwalkowaly i wykrawaly. Gorąco polecam i dziękuję za przepis. Wesolych Świąt!

    Opowiedz
  14. Magda

    1 rok temu

    Pierniczki super ekstra.. Przepis genialny!!! Na stałe zagoszczą na moim stole ?? Dziękuję

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Magda, Wesołych Świąt ??

      Opowiedz
  15. katastrofa

    1 rok temu

    Ciasto bylo bardzo klejące nawet po 24h w lodówce, dodanie mąki również nie pomogło. Wszystko wykonałam zgodnie z przepisem a wyszła totalna katastrofa

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Jeżeli wszystko było robione według przepisu to pierniczki nie mogły się nie udać, przy tym przepisie jest to po prostu niemożliwe. Sama robię je co roku, po 3 razy + 300 komentarzy na blogu, na fb i innych stronach społecznościowych i od kilku lat same pozytywne wiadomości, komentarze i oceny 🙂
      Przykro mi że pierniczki się nie udały, ale jestem pewna że tutaj akurat problem nie leży po stronie przepisu 🙂
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ??

      Opowiedz
  16. Kasia

    1 rok temu

    05 kg maki to nie dwie szklanki, jak podałaś w komentarzu a trzy .Ciasto mimo leżakowania nijak nie dało się wałkować.Ale żeby go nie zmarnować wyłożyłam na blaszkę i wyszedł pyszny piernik

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kasia, wszystko zależy od pojemności szklanek. U mnie są to akurat dwie.

      Opowiedz
  17. Ola

    1 rok temu

    Czy w drugim punkcie czekamy aż masa (miód z przyprawami) wystygnie i potem dodajemy ją do mąki z kakao czy może od razu ciepłą masę dodajemy? Pozdrawiam Wesołych Świąt

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ola, można od razu ciepłe 🙂

      Opowiedz
  18. Beata

    1 rok temu

    A można zrobić z połowy składników?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Beata, jak najbardziej.

      Opowiedz
  19. Ilona

    1 rok temu

    To jest przepis na idealne pierniczki, super wyszły. Można złączyć dwa ciasteczka i w środek dać marmoladę. Idealne 🙂

    Opowiedz
  20. Margo

    1 rok temu

    Czy margarynę mogę zastąpić masłem?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Tak

      Opowiedz
  21. Margo

    1 rok temu

    Nie używam margaryny. Czy mogę użyć masła?

    Opowiedz
  22. Beata

    1 rok temu

    Czy w ilości cukru pudru w recepturze na lukier nie wkradł się błąd? Mają być aż 3 szklanki na te 2 białka i kilka kropli kwasku?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Beata, wszystko jest ok, ale jeśli chcesz możesz również zrobić delikatną glazurę z cukru pudru i mleka, wtedy 0.5 szklanki cukru pudru zmiksuj z 2,5 łyżki mleka i możesz smarować pierniczki 🙂 Będą miały fajną, delikatną glazurę, jak te kupne pierniki.

      Opowiedz
  23. Elżbieta

    1 rok temu

    Te pierniczki są super , polecam

    Opowiedz
  24. Monika

    1 rok temu

    Dodałam zwykłą make przez przypadek czy coś z tego wyjdzie? 🙁

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Monika, będzie dobrze 😉
      Daj znać po pieczeniu 🙂

      Opowiedz
      • Karolina

        1 rok temu

        Czy mogę cukier rozpuścić razem z miodem i margaryną a do białek dodać tylko żółtka? Obawiam się że cukier będzie wyczuwalny w białku. Myślałam żeby dodać brązowy cukier.

        Opowiedz
        • Niepieprz

          1 rok temu

          Karolina, cukier nie będzie wyczuwalny w białku, ale nawet jeśli tak by się zdarzyło, to po zmieszaniu wszystkich składników razem, a w tym właśnie ciepłego miodu, cukier nie będzie wyczuwalny w ogóle 🙂

          Opowiedz
  25. Ela

    1 rok temu

    Co roku robię pierniczki na święta, próbowałam przeróżnych przepisów ale zawsze robiły się twarde po wystygnięciu, być może to leżakowanie 24h spowoduje, że nareszcie będą miękkie. Właśnie się pieką, czekamy na efekty

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ela, te pierniczki Cię nie zawiodą ❤️
      Daj znać po pieczeniu 🙂

      Opowiedz
  26. Ania

    1 rok temu

    Właśnie upieklam te pierniczki. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Wcale nie urosły i są twarde jak kamień

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ania, coś jednak musiało pójść nie tak, bo przy tych pierniczkach taki efekt jak piszesz, jest niemal niemożliwy.
      Jesteś chyba pierwszą osobą, której pierniczki się nie udały ?

      Opowiedz
      • Ania J.

        10 miesięcy temu

        Dokladnie. Mnie te pierniczki wyszły i aż chce się je jeść i jeść i jeść xD

        Opowiedz
  27. Ala

    1 rok temu

    One sa cudowne!!!

    Opowiedz
  28. Kasia

    1 rok temu

    Pychotka, właśnie upiekłam. Coś wspaniałego:))) Polecam!

    Opowiedz
  29. Kasia

    1 rok temu

    W 3cim punkcie w przygotowaniu słowo „dodając” sugeruje, że powinno się dodawać cukier i żółtka w czasie ubijania białek, a nie po tym jak już zostaną ubite na sztywno.
    Niby taka mała rzecz, a ja (niedoświadczona) już się zdziwiłam czemu mi to nie wyszlo sztywne. Mam nadzieję, że same pierniki wyjdą 🙁

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kasia, tak właśnie ma być. Cukier i żółtka dodajemy w trakcie ubijania piany, kiedy będzie ona już sztywna, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka.

      Opowiedz
  30. Monika

    1 rok temu

    Polecam !!!!!
    Rewelacyjny przepis
    Z roznych korzystałam ale ten najlepszy
    Dziekuje

    Opowiedz
    • Anonim

      1 rok temu

      Pyszne? nam najbardziej smakowały grubsze. Dziękujemy za przepis.

      Opowiedz
  31. Monika

    1 rok temu

    Cudowny przepis
    Co roku robie inne ale te pierniczki są wspaniałe.
    Dziekuje

    Opowiedz
  32. KASIA

    1 rok temu

    Pierniczki rewelacja. Pyszne i mięciutkie 🙂 polecam każdemu

    Opowiedz
  33. Martyna

    1 rok temu

    Pierniczki wychodzą najlepsze 😉 Zastanawiam się czy dałoby się wykorzystać to ciasto do nadziewanych pierników? To znaczy dwie cienkie warstwy wyciętych kształtów z ciasta połączyć a między nimi na środku dać np. powidła? 😉

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Martyna, pewnie że można by spróbować zrobić je nadziewane. Ja będę piekła te pierniczki jutro dla Syna do szkoły, przy okazji spróbuję zrobić kilka z powidłami 🙂
      Pozdrawiam Cię !

      Opowiedz
      • Martyna

        1 rok temu

        Daj znać jak wyszły 😀 Pozdrawiam!

        Opowiedz
        • Niepieprz

          1 rok temu

          Martyna, pierniczki nadziane marmoladą są przecudowne ? żałuję, że tak późno wpadłam na to by je nadziać. Jutro wrzucę zdjęcie 🙂 Polecam w 200% ?

          Opowiedz
    • Joanna

      1 rok temu

      Czy zamiast margaryny można użyć masła? Pozdrawiam

      Opowiedz
      • Niepieprz

        1 rok temu

        Joanna, to pytanie padło już kilka razy w komentarzach. Można użyć masła zamiast margaryny.
        Pozdrawiam, Justyna

        Opowiedz
  34. Klaudia

    1 rok temu

    Czy muszę wkładać ciasto na 24h?
    Bez tego też będą ok?
    Pozdrawiam ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Klaudia, ciasto jest zbyt luźne by pracować z nim od razu. Musi odleżeć. Popatrz w komentarzach, kilka osób pisało że trzymali ciasto krócej niż 24h i też było ok.

      Opowiedz
  35. Marta

    1 rok temu

    Właśnie włożyłam ciasto do lodówki. Ale niestety zapomniałam kupić sody i dałam proszek do pieczenia. Mam nadzieję że będzie ok ?

    Opowiedz
  36. Asia

    1 rok temu

    Pierniczki wyszły bardzo miękkie tak jak obiecywano w przepisie. Niestety namęczyłam sie z ciastem. Niestety wyszła masa pierniczków

    Opowiedz
  37. Teresa

    1 rok temu

    Witam,czy można użyć miodu sztucznego, pozdrawiam serdecznie ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Teresa, można użyć sztucznego miodu

      Opowiedz
  38. Patrycja

    1 rok temu

    Witam. Niestety śmietanę dałam chyba zbyt późno, gdy już zdążyła „urosnąć”. Czy będzie to miało wpływ na ciasto?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Patrycja, nie powinno mieć to wpływu na pierniczki 🙂

      Opowiedz
  39. k ż

    1 rok temu

    Właśnie dziś robię pierniczki z tego przepisu

    Opowiedz
  40. Jolanta

    1 rok temu

    Co roku na święta razem z córką pieczemy pierniki z różnych przepisów aby wypróbować najlepszy. W tym roku właśnie dzisiaj upiekłyśmy z pani przepisu i tak dobrych ciastek jeszcze nie robiłyśmy, Już wiem ,że nie będę próbować innych przepisów bo ten jest najlepszy. Pozdrawiamy i życzymy wesołych świąt.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Jolu, jest mi bardzo miło i bardzo się cieszę, że moje pierniczki tak przypadły Wam do gustu ?
      Życzę cudownych i smacznych świąt ??

      Opowiedz
  41. Agnieszka

    1 rok temu

    Przed chwilą przygotowałam ciasto. Mam przeczucie, że to będą najlepsze moje dotychczasowe pierniczki ? Teraz pozostaje czekać 24h, a jutro zacznie się pierniczkowe szaleństwo ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Agnieszka, czekam na relację z pierniczenia ?

      Opowiedz
      • Agnieszka

        1 rok temu

        Chętnie dodałabym zdjęcie, ale nie ma możliwości. Tak jak myślałam, pierniczki- poezja! ❤?Pierwsza partia upieczona i w połowie zjedzona przez moje dziecko między innymi, zanim zdążyła być udekorowana ? Druga porcja ciasta chłodzi się już w lodówce i jutro będzie gotowa, aby działać dalej ? Dziękuję za najlepszy przepis!? Wesołych Świąt! ?☃️❤???❤

        Opowiedz
        • Niepieprz

          1 rok temu

          Agnieszka, bardzo się cieszę, że pierniczki się udały, a zdjęcie możesz przesłać do mnie na e-mail: justyna@niepieprz.pl, lub w wiadomości prywatnej na Fanpage NiePieprz TUTAJ 🙂
          Pozdrawiam Cię i życzę smacznych i spokojnych Świąt ??

          Opowiedz
    • Ani

      1 rok temu

      Ja podsypalam mąką i od razu wyrobilam ciasto, są mega pycha ? ? ?

      Opowiedz
  42. Roksana

    1 rok temu

    Pierniczki genialne polecam. Moje ciasto leżało 3 dni. W lodówce.

    Opowiedz
    • Beata

      1 rok temu

      Właśnie zastanawialam się nad tym czy ciasto może być dłużej w lodówce niż 24h. Nie mam dzisiaj czasu już na pieczenie także mogę iść spokojnie spać i jutro je upiec ?

      Opowiedz
  43. Monika

    1 rok temu

    Pomocy! Ciasto po wyjęciu z miski, Klei się, nie da sie za bardzo rozwałkować… przykleja sie bardzo, nie wiem co zrobiłam źle… da się to jakoś uratować jeszcze???

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Monika, spróbuj podsypać mąką, tak maksymalnie do 0,5 szklanki.

      Opowiedz
      • Monika

        1 rok temu

        Niestety musiałam dać duzo więcej mąki, bo ciasto kleiło sie do wszystkiego, ale i tak sie udały bo są miękkie, i o takie mi właśnie chodziło 🙂 dziękuję za przepis, jest pyszny 😉

        Opowiedz
        • Niepieprz

          1 rok temu

          Monika, musiał zawinić tu chyba jakiś konkretny składnik, ale najważniejsze, że efekt końcowy taki jak powinien być 🙂
          Wesołych Świąt ??

          Opowiedz
      • Gosia

        1 rok temu

        Dziś je piekłam. Zamiast margaryny dałam olej słonecznikowy, ale mniej gramów jak margaryny w przepisie. Wyszły przepyszne, mięciutkie, najlepsze

        Opowiedz
    • Monika

      1 rok temu

      Czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?

      Opowiedz
  44. Kasia

    1 rok temu

    Witam. Chcę zrobić w najbliższych dniach pierniczki z Pani przepisu. Przyszedł mi przy okazji do głowy pewien pomysł. Otóż na święta chce zrobić ciasto snickersa, którego nigdy nie robiłam. W przepisach czytam różne komentarze że ciasto bywa twarde. Moje pytanie brzmi : czy gdybym upiekla spody z Pani przepisu na pierniczki to czy będzie nadawało się to na przełożenie kremem maslanym i musem toffi? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kasia, powiem Ci szczerze, że nigdy nie pomyślałam, by w ten sposób wykorzystać ciasto na pierniczki, ale myślę że to może być dobry pomysł i ja bym zaryzykowała 🙂
      Jeśli podejmiesz się tego eksperymentu, koniecznie daj znać jak wyszło, lub wyślij zdjęcie 🙂
      Pozdrawiam Cię, Justyna

      Opowiedz
    • Beata

      1 rok temu

      Czy ciasto może stać w lodówce dwa dni? Miałam robić dzisiaj pierniczki ale nie zdążę.

      Opowiedz
      • Niepieprz

        1 rok temu

        Beata, ciasto spokojnie poleży, także możesz spać spokojnie ?
        Wesołych Świąt ??

        Opowiedz
  45. Sandra

    1 rok temu

    Ile mniej więcej wychodzi pierniczków/blach z tego przepisu? 😉

    Opowiedz
  46. Iwona

    1 rok temu

    Witam.Szukłam przepisu i znalazłam. Jutro próbuję zrobić.

    Opowiedz
  47. Ania

    1 rok temu

    Nie miałam sprawdzonego przepisu na pierniki, zawsze szukałam czegoś w internecie. W tym roku pierwsza próba – tragedia – ciastem można było wbijać gwoździe. I wtedy natrafiłam na Pani przepis – zaryzykowałam. Efekt mnie powalił! Pierniczki puszyste, mięciutkie, idealnie słodkie – po prostu REWELCJA! Nareszcie mam sprawdzony przepis na wiele lat. Dziękuję! Wesołych Świąt!

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ania, bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 🙂
      Wesołych Świąt ??

      Opowiedz
  48. Ola

    1 rok temu

    Gdybym chciala zastalic cukier wieksza iloscia miodu to jak?

    Opowiedz
  49. Anna

    1 rok temu

    Witam . Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz w życiu robię pierniki. Skorzystałam z Pani przepisu i nie wiem czy dobrze wyszło. Zrobiłam przed chwilą i ciasto wyszło dość lejste. Odstawilam do lodówki. Czy ono zrobi się p 24 godzinach takie by je rozwałkować. Czy już się nie nadaje i je wyrzucić

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Anna, spokojnie, tak jak napisałam w przepisie ” Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania „

      Opowiedz
  50. Kasia

    1 rok temu

    A czy ma znaczenie jaki miód damy ? Sztuczny ,czy prawdziwy ? Czy bez znaczenia . Dziękuję ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kasia, miód może być zarówno sztuczny, jak i prawdziwy. Nie ma to wpływu na pierniczki 🙂

      Opowiedz
      • Kasia

        1 rok temu

        Dziękuję za odpowiedź .

        Opowiedz
  51. Kamila

    1 rok temu

    Witajcie kochani. Ale odwaliłam numer. Robię te pierniczki od kilku lat i zawsze wychodziły rewelacyjnie a dziś niewiem czy ze zmęczenia czy przez inną cholerę zapomniałam dać masła z miodem. Pomijając fakt, że ciasto było podejrzliwie tępe dodałam masło z miodem i przyprawami zaraz jak się zorientowałam. Jutro dam znać czy miało to jakiś wpływ na pierniczki.
    Pozdrawiam

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kamila, koniecznie daj znać czy wszystko się udało 🙂

      Opowiedz
      • Kamila

        1 rok temu

        Całe szczęście ciasto na pierniczki nie poszło na zmarnowanie 😀 wyszły jak zawsze fantastyczne, zwłaszcza, że robiłam z dwóch porcji. Jeszcze tylko lukrowa dekoracja i baja. Pozdrawiam :-*

        Opowiedz
        • Niepieprz

          1 rok temu

          Cudownie ?
          Wesołych Świąt ??

          Opowiedz
  52. Weronika

    1 rok temu

    Czy zamiast margaryny mogę dać masło?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Weronika, możesz dać masło jak najbardziej.

      Opowiedz
  53. Emilka

    1 rok temu

    Zagotować miód???? Sam???? Nie będzie się nam przysłał?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Emilka, miód zagotowujemy z przyprawą do piernika. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy.

      Opowiedz
  54. Kornelia

    1 rok temu

    Moje ciasto jest w lodówce bo wnuczka jutro chce piec, ciasto rzeczywiście dość rzadkie ale trochę tężeje, jutro napiszę jak wyszły

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kornelia, daj znać jutro jak Wam smakowały pierniczki 🙂
      Wesołych Świąt ??

      Opowiedz
  55. Monika

    1 rok temu

    Super przepis. Prosty. Schłodziłam ciasto na 2h w lodówce bo nie miałam czasu na 24h, a i tak łatwo się wałkowało. Pierniczki wyszły pyszne 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Monika, wesołych Świąt ??

      Opowiedz
  56. Piotr

    1 rok temu

    Czy pierniki z czasem robią się twarde

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Piotr, pierniczki przechowywane w zamkniętym pojemniku, dłuugo nie zrobią się twarde 🙂

      Opowiedz
  57. Patrycja

    1 rok temu

    Czy ciasto powinno być twarde po nocy w lodówce?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Patrycja, ciasto po nocy w lodówce powinno być miękkie i elastyczne.

      Opowiedz
      • Patrycja

        1 rok temu

        Już wczoraj było dosyć zwarte i kleiste. Dzisiaj jest twardawe. Da się odratowac? Co mogłam źle zrobić?

        Opowiedz
        • Niepieprz

          1 rok temu

          Hmm ciężko mi tutaj coś doradzić, bo nigdy mi, ani nikomu z czytelników nic takiego się nie przytrafiło, nikt nie pisał o takim problemie 🙁 Ciasta nie da się rozwałkować ?

          Opowiedz
  58. Dorota

    1 rok temu

    Czy cis to muszę być 24 w lodówce czy można od razu robić

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ciasto jest zbyt luźne, by pracować z nim od razu.

      Opowiedz
  59. Ola

    1 rok temu

    Pomocy moje ciasto się bardzo Klej i leżało 24 h w lodówce?

    Opowiedz
  60. Marzena

    1 rok temu

    Zamiast gotowej przyprawy do pierników zrobiłam swoją: po łyżeczce cynamonu, imbiru gałki muszkatołowej, kardamonu i goździków mielonych. Wyszły obłędnie.Takich pierniczków jeszcze nigdy nie miałam!

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Marzena, świetny pomysł z mieszanką przypraw i wspaniale, że pierniczki zaskoczyły Cię pozytywnie ?
      Wesołych Świąt ??

      Opowiedz
  61. Hania

    1 rok temu

    czy te pierniczki musza lezakować ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Hania, te pierniczki nie muszą leżakować 🙂 Są miękkie i gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.

      Opowiedz
  62. Anonim

    1 rok temu

    Super ?

    Opowiedz
  63. Natalia

    1 rok temu

    Robiłam ciasto jak w przepisie. Wyszło mi klejące. Jak mogę temu zaradzić ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Natalia, klei Ci się już gotowe ciasto do wałkowania ?

      Opowiedz
  64. Justyna

    1 rok temu

    Dziękuję. Wlasnie zaczynam wyrabiac ciasto. Dam znac wieczorem jakie wyszly

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Justyna, koniecznie daj znać i wyślij zdjęcie ?

      Opowiedz
  65. Ola

    1 rok temu

    Witam bardzo serdecznie. Pierniczki robię pierwszy raz i nie jestem pewna czy wszystko zrobiłam dobrze. Miód mi się z przyprawą do pierników zagotował chwilę się zagapiłam no i nie wiem czy z tą przyprawą się coś nie zrobiło.Dodałam też zaraz margarynę.Jajeka Ubiłam i dodałam mąkę ale wszystko robiłam w maszynie ale jak to narazie wygląda to ciasto się chyba udało. Nie wiem ale przez to ze ugotowałam miód z tą przyprawą czy coś się z tą z przyprawą nie stało?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ola, myślę że nic się nie stało i nie powinno mieć to wpływu na efekt końcowy 🙂

      Opowiedz
  66. Ola

    1 rok temu

    Miód gotowac z przyprawą do pierników lub podgrzać ?

    Opowiedz
  67. Ola

    1 rok temu

    Miód i margaryna musi być ciepła albo zimna żeby do ciasta dodać?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ola, miód może być letni przy dodawaniu 🙂

      Opowiedz
  68. Justyna

    1 rok temu

    Czy miód wlewamy letni?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Justyna, miód można dodać letni 🙂

      Opowiedz
  69. Anna

    1 rok temu

    A mogłabym prosić o proporcje mąki, miodu i margaryny w odniesieniu do szklanki/kostki? Niestety nie posiadam wagi kuchennej 🙁

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Anna, 0,5kg mąki to 2 pełne standardowej wielkości szklanki mąki, 200g miodu to 3/4 szklanki, a 125g margaryny to pół kostki margaryny 🙂

      Opowiedz
  70. Monika

    1 rok temu

    Chciałam przygotować dzisiaj ciasto żeby poleżakowało całą noc ale zorientowałam się, że nie mam śmietany.. czy mogłabym ją zastąpić jogurtem greckim?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Monika, możesz dać jogurt 🙂

      Opowiedz
  71. Roksana

    1 rok temu

    Ile sztuk ciasteczek wychodzi z przepisu?

    Opowiedz
  72. Iza

    1 rok temu

    Czy moge kilka dni wczesniej przed pieczeniem przygotowac ciasto? Okolo 5 dni.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Iza, możesz 🙂 W komentarzach wcześniej ktoś pisał, że trzymał ciasto w lodówce przez 7 dni i pierniczki były przepyszne 🙂

      Opowiedz
  73. Danuta

    1 rok temu

    Witam. Syn jest uczulony na białka mleka co mogę dać zamiast śmietany???

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Danuta, ciężko mi cokolwiek tutaj doradzić, nic na szybko nie przychodzi mi do głowy.

      Opowiedz
  74. Ola

    1 rok temu

    Te pierniczki są cudne. Odstawilam do lodówki na 4 godziny i też super 🙂 jeszcze nie miałam tak super przepisu żeby ciasto było elastyczne i nie klejące i idealne do rozwałkowywania. Polecam, a przepis zapisuję

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ola, Twój komentarz to miód na moje serce ?
      Wesołych i spokojnych świąt ?

      Opowiedz
  75. Ewelina

    1 rok temu

    Upiekłam pierniczki, rzeczywiście są mięciutkie i bardzo pyszne, jedyne co to troszkę mało korzenny smak, ale to już wina użytej przeze mnie przyprawy. Miód dałam sztuczny. Wiele z Was pyta ile sztuk wychodzi. Ja robiłam serduszka i gwiazdki ok 4 cm, choinki ok. 8 cm wys., i ludziki-ciastki takie malutkie i troszkę większe i wyszło mi ok 120 szt 🙂 Dziękuję za przepis, pozdrawiam i życzę wszystkim pięknych Świąt! ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ewelina, wesołych świąt ?

      Opowiedz
  76. Magda

    1 rok temu

    Pierniczki już są, mieciutkie i pyszne??

    Opowiedz
  77. Misia

    1 rok temu

    Czy takie polukrowane ciasteczka mogą 2-3 tyg leżeć ? Czy lepiej lukrować przed świętami

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Misia, mogą leżeć polukrowane w szczelnym pojemniku 🙂
      Wesołych Świąt ?

      Opowiedz
  78. Magda

    1 rok temu

    Pieczemy na termoobiegu czy gora-dol ???

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Magda, góra-dół 🙂

      Opowiedz
  79. Kasia

    1 rok temu

    Może być śmietaną 12%?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kasia, może być 🙂

      Opowiedz
  80. Zuza

    1 rok temu

    Ile pierników wychodzi z 1 porcji?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Zuza, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

      Opowiedz
  81. Maria

    1 rok temu

    Ile pierniczków wychodzi?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Maria, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

      Opowiedz
  82. Magda

    1 rok temu

    Jestem „talentem”co do ciast i ciasteczek.Te wyszły pyszne mięciutkie.Polecam.

    Opowiedz
  83. Ania

    1 rok temu

    Piekłam różne ciasteczka z różnym skutkiem.Teraz wyszłam z założenia że i „wyjda” jak zawsze i zrobiłam jej +-według przepisu.ciasto odstawiłam na 4 godz. Ciasteczka wyszly super pyszne mieciutkie bez zadnego wysilku.POLECAM

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ania, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały ??

      Opowiedz
  84. Ewelina

    1 rok temu

    Ile wychodzi pierniczków z jednej porcji?

    Opowiedz
  85. Halina

    1 rok temu

    Witam,piekę pierniczki tylko z tego przepisu.Są mięciutkie, pulchne i po prostu wyśmienite.Mój wnuk uwielbia pierniczki. Piekę je kilka razy w roku.Dziś piekłam kolejne, ciasto trzymałam w lodówce przez tydzień bo tak wyszło że nie miałam kiedy je upiec. Pierniczki chyba są jeszcze bardziej pulchne. Za tydzień znów będę musiała piec bo braknie na święta.
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Halina

    Opowiedz
  86. Klaudia

    1 rok temu

    Czy można w tym przepisie zastąpić czymś margarynę? W jakich proporcjach? 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Prawdziwe masło, lub może olej kokosowy ?

      Opowiedz
  87. Kamila

    1 rok temu

    Pierniki pyszne… już drugi rok piekę ? polecam

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kamila, baardzo się cieszę ??

      Opowiedz
  88. Małgorzata

    1 rok temu

    Witam,
    Kakao prawdziwe?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Małgorzata, zwykłe gorzkie kakao 🙂

      Opowiedz
      • Patrycja

        1 rok temu

        Czy może być słodkie kakao typu Puchatek?

        Opowiedz
        • Niepieprz

          1 rok temu

          Patrycja, w ostateczności może być, ale wtedy kolor pierniczków może nie być taki jak na zdjęciach 😉

          Opowiedz
  89. Sylwia

    1 rok temu

    Dziękuję za odpowiedź. W takim razie ule i orzeszki zrobię dzień przed świętami. A kruche z marmolada moje już teraz? Które jeszcze ciasteczka mogę zrobić teraz w weekend? Kruche księżyce? A jakieś trufle?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kruche z marmoladą zmiękną, więc zrobiłabym je tuż przed świętami, nie wcześniej, ale wszelkie kruche ciastka bez nadzienia, księżyce, maślane, korzenne, czy niektóre trufle, możesz zrobić w ten weekend 🙂

      Opowiedz
  90. Sylwia

    1 rok temu

    Jeśli pieke pierniczki z lukrem w ten weekend to mogę je trzymać w lodówce w plastikowym pojemniczku?
    I chciałam zapytać czy ciasteczka z kremem typy orzeszki czy ule też trzymać w lodówce przez te dwa tygodnie? A ciasteczka z marmoladą? Co zrobić jeśli nie umiem znaleźć marmolady? Może być dżem? Co zrobić żeby był gładki? Wiem że nie wszystko na temat pierniczków ale może mi pomożesz. Pozdrawiam 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Sylwia, jeśli chodzi o pierniczki to przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają swoją miękkość i nie musisz przechowywać ich w lodówce, mogą stać w temperaturze pokojowej 🙂 np. przechowywane w szczelnym, ozdobnym, dużym słoiku mogą być jednocześnie piękną ozdobą czekającą do świąt 🙂

      Ciastka typu orzeszki zrobiłabym maksymalnie na tydzień przed świętami, wtedy możesz przechowywać same ” skorupki ” w lodówce, w szczelnym pojemniku, a na dzień przed świętami tylko je nadziać 🙂 Wtedy będą świeże i pyszne 🙂

      Marmoladę znajdziesz w każdym sklepie obok dżemów, ale jeśli nie udałoby Ci się jej jednak dostać, rozejrzyj się za dżemami firmy Łowicz, oni posiadają w swojej ofercie dżemy ekstra gładkie, w 100% z owoców, bez konserwantów i innych dziwactw 🙂

      Opowiedz
  91. Ewelina

    1 rok temu

    Czy ma znaczenie jakiego miodu użyjemy : prawdziwego czy sztucznego? Mam i taki i taki a nie chciałabym ich zepsuć 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ewelina, do tych pierniczków spokojnie możesz użyć sztucznego miodu ?
      Pozdrawiam :*

      Opowiedz
  92. Julia

    1 rok temu

    Miód prawdziwy czy sztuczny? Pozdrawiam!

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Julia, sztuczny będzie ok, nie ma potrzeby używania prawdziwego, chyba że Ci na tym zależy ?

      Opowiedz
  93. MARTYNA

    1 rok temu

    czy pierniczki będą lepsze jak poleżą do świąt ?

    Opowiedz
  94. Martyna

    1 rok temu

    witam , wyglądają bajecznie
    zawsze robie pierniczki ok 3 tyg przed świętami czy będą nadawać się po takim czasie ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Martyna, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniczku, długo zachowają świeżość 🙂

      Opowiedz
  95. Magdalena

    1 rok temu

    Czy zamiast margaryny można dodać masło?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Magdalena, jak najbardziej można dać masło 🙂

      Opowiedz
  96. Marta

    1 rok temu

    Ile mniej więcej wychodzi pierniczkow z podanych proporcji? ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Marta, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

      Opowiedz
  97. Weronika

    1 rok temu

    Witam. Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Weronika, to wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

      Opowiedz
  98. Małgorzata

    1 rok temu

    A śmietana ma być słodka czy kwaśna?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      kwaśna śmietana

      Opowiedz
  99. Joanna

    1 rok temu

    Czy gotowe ciasto może być dłużej w lodówce, np. 3 dni?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Joanna, jak najbardziej, nic się nie stanie, 3 dni poleży 🙂

      Opowiedz
  100. Gosia

    1 rok temu

    Na jaka grubość rozwałkować ciasto?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Gosia, jeśli rozwałkujesz ciasto cieniej ( jak na zdjęciu ), pierniczki będą ok, będą miękkie, ale najbardziej puchate i najlepsze będą jeśli rozwałkujesz je na około 3mm.

      Opowiedz
  101. Lila

    1 rok temu

    Mmm sa naprawdę pyszne, zrobiłam z polowy porcji na próbę przed świątecznymi wypiekami i jestem zachwycona, nie wiem czy chodź parę doczeka jutra ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Lila, bardzo się cieszę, że pierniczenie udane ?
      Przy następnej partii koniecznie pochwal się zdjęciem ?

      Pozdrawiam,Justyna

      Opowiedz
  102. Kasia

    1 rok temu

    Cudowne pierniczki upiekłam razem z dziećmi ciasto zrobione dzień wcześniej trzymane w lodówce stwardnialo i ładnie się wałkowało pieknie rosną w piekarniku sa mięciutkie tylko trzeba uważać żeby nie były za cienkie.

    Opowiedz
  103. Dorota

    1 rok temu

    Pierniczki są pyszne. Najlepsze jakie kiedykolwiek piekłam.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Dorota, bardzo się cieszę, że pierniczki smakują 🙂

      Opowiedz
  104. Rafal

    1 rok temu

    Pierniczki są cudowne! Mięciutkie i bardzo smaczne, są troszkę suche ale myśle jak je zamknę w czekoladzie będą wtedy prefekt! Dziękuje za przepis !

    Opowiedz
  105. Ania

    1 rok temu

    Śmietana słodka czy kwaśna?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Ania, śmietana kwaśna, 18% ?

      Opowiedz
  106. Kasia

    1 rok temu

    Witam, jeżeli zacznę je robić teraz, z początkiem listopada to do świąt w odpowiednim zamknięciu zachowają swoją miękkość? 🙂 Przepis wygląda smacznie 😀 Pozdrawiam

    Opowiedz
    • Niepieprz

      1 rok temu

      Kasia, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniku, zachowają swoją miękkość. Ja zawsze piekę na tydzień/dwa przed świętami, a zajadamy je jeszcze długo po nowym roku 😉
      Pozdrawiam Cię ?

      Opowiedz
  107. Klarka

    2 lata temu

    Robiłam te pierniczki i są naprawdę bardzo smaczne jak i mięciutkie, smakują mi lepiej niż te ze sklepu. Właśnie takiego przepisu długo szukałam 🙂

    Opowiedz
  108. EDYTA

    2 lata temu

    SUPER

    Opowiedz
  109. Ania

    2 lata temu

    Mam pytanko GDZIE ODKŁADAMY ZAROBIONE CIASTO ?do lodówki ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Ania, tak jak napisałam w przepisie, ciasto odstawiamy do lodówki.

      Opowiedz
  110. Ania

    2 lata temu

    Czy leżakowanie w lodówce jest konieczne, czy można od razu przystąpić do wycinania?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Ania, leżakowanie jest konieczne, ponieważ ciasto po wymieszaniu składników, jest zbyt luźne. Chociaż kilka godzinek musi poleżeć.
      Pozdrawiam!

      Opowiedz
  111. Aneta

    2 lata temu

    Czy ciasto moze lezakowac w lodowce dluzej np dwie noce??

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Aneta, ciasto spokojnie może poleżeć dwie noce. Później tylko, troszkę wcześniej wyciągnij je z lodówki przed pieczeniem, bo może być twarde i ciężkie do wałkowania 🙂
      Pozdrawiam!

      Opowiedz
  112. Inez

    2 lata temu

    Witam,
    Czy można zastąpić czymś miód, ewentualnie zmniejszyć jego ilość?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Inez, nigdy nie próbowałam zastąpić tutaj miodu i nie wiem jak zachowa się ciasto, ale może syrop daktylowy sprawdziłby się na jego miejsce ?

      Opowiedz
  113. Donata

    2 lata temu

    Pierniki bardzo dobre. Ja dałam mniej śmietany i za każdym razem przed wałkowaniem podsypywałam mąką. Wyszły fenomenalne , przede wszystkim zachowały kształt foremek.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Donata, Twoje pierniczki wyszły idealnie ?? Wspaniałe ! Pięknie się prezentują !
      Pozdrawiam Cię i już teraz życzę słodkich i spokojnych Świąt ?

      Opowiedz
  114. Danuta

    2 lata temu

    Mam wątpliwości co do przepisu na lukier. 3 szlanki cukru?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Danuta, jeżeli lukrem chcesz zrobić kontury, wzorki, napisy itp. to tak, 3 szklanki cukru sprawią, że lukier będzie gęsty, idealny do wzorów ( jak na zdjęciu pierniczka z reniferem ).
      Jeżeli chcesz jednak tylko przesmarować pierniczki lekko lukrem, wtedy zdecydowanie wystarczy 1 szklanka cukru pudru na 1 białko ?
      Pozdrawiam gorąco!

      Opowiedz
  115. Agata

    2 lata temu

    To znowu ja ?
    Ciasto w lodówce, jutro zaczynamy pieczenie ?
    Dodany później zdjęcia
    Pozdrawiamy ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Agata, już teraz życzę udanego pierniczenia i czekam z niecierpliwością na efekty końcowe ??
      Pozdrawiam gorąco ❤️

      Opowiedz
  116. Danuta

    2 lata temu

    Polecam

    Opowiedz
  117. Hania

    2 lata temu

    Czy śmietana kwaśna czy słodka?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Hania, zwykła śmietana 12% lub 18% 🙂
      Pozdrawiam!

      Opowiedz
  118. Ania

    2 lata temu

    Czy pierniczki mona robic odrazu po zrobieniu ciasta, bo bede je robic w szkole i nie ma czasu aby leżało?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Ania, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt rzadkie, by z nim pracować.

      Opowiedz
  119. Maria

    2 lata temu

    Pierniczki są pyszne i miękkie jak było w opisie 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Maria, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały 🙂
      Pozdrawiam!

      Opowiedz
  120. Niepieprz

    2 lata temu

    Patrycja, jeśli rozwałkujesz ciasto cienko, pierniczki zachowają po upieczeniu wzór, jednak nie będzie on idealny 🙂
    Załączam Ci zdjęcie jak to wygląda po upieczeniu w przypadku tego przepisu 🙂
    Pozdrawiam gorąco!

    Opowiedz
  121. Patrycja

    2 lata temu

    Czy pierniczki można stemplować?tzn. czy po upieczeniu będzie widoczny wzór? 🙂 pozdrawiam

    Opowiedz
  122. AsiaMyszka

    2 lata temu

    Witam. Mam zamiar spróbować zrobić pierniczki z tego przepisu. 🙂 jestem troszkę beztalenciem kulinarnym ale skoro innym wychodzą to myślę, że mi też wyjdą. Dziś zrobię ciasto więc postaram się jutro dodać zdjęcie (o ile zdążę zrobić, bo znając córki to zaraz zjedzą) 😀
    Całe życie marzyłam o własnych pierniczkach i dekorowaniu ich. Mam nadzieję, że dzięki Pani przepisowi się to uda 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Asiu, uda się na pewno, a gdybyś potrzebowała pomocy, pisz śmiało 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco i czekam na wiadomość jak poszło i jak smakują pierniczki, ale i oczywiście koniecznie zdjęcia :*

      Opowiedz
  123. Elzbieta

    2 lata temu

    Najlepsze pierniki na swiecie. Absolutna pycha!!!!!! Dlugo szukalam dobrego przepisu , teraz moge powiedziec ze to bedzie moj rodzinny przepis -oczywiscie pozyczony . Pysznosci!!! Miekkie i tak smaczne , ze trudno to opisac.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Elu, bardzo się cieszę, że pierniczki zapiszą się na stałe w Twojej rodzinie 🙂
      Miód na moje serce :*
      Pozdrawiam Cię gorąco !

      Opowiedz
  124. Monika

    2 lata temu

    Trzeba to powiedziec glosno, najlepsze pierniczki ever. Ciasto mialam w lodowce 6h, pracuje sie z nim fantastycznie, pierniczki po 5-6 min w piekarniku sa jak marzenie.. na pewno bede polecac ten przepis wszystkim i sama jeszcze z niego skorzystam..

    Opowiedz
  125. Agata

    2 lata temu

    Kiedy najlepiej zacząć pięć pierniki? Ile przed świętami?
    Pozdrawiam ?
    Rok temu też je piekliśmy PYCHA ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂
      Są przepyszne zarówno upieczone wcześniej, jak i na świeżo, pieczone na dzień przed Świętami 🙂

      Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Bardzo się cieszę, że pierniczki będą u Was również w tym roku ? Cudownie !

      Opowiedz
  126. Agata

    2 lata temu

    Witam ponownie ?
    Kiedy można upiec pierniki, jaki czas przed świętami? Pozdrawiam ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂

      Opowiedz
  127. Kasia

    2 lata temu

    Są przepyszne 🙂 Ciasto zrobiłam dzisiaj i dzisiaj też piekłam, bo obiecałam córce, że pierniczki zrobimy razem, a w tygodniu byłoby ciężko. Ciasto włożyłam oczywiście do lodówki, potem na 2-3 godziny do zamrażarki. Dalej trochę się lepiło, więc podsypałam mąki (dość sporo), a mimo to pierniczki są miękkie i puszyste (pierwsze aż tak nie wyrosły, ale późniejsze już pięknie – nie rozwałkowywałam ciasta aż tak cieniutko jak na zdjęciu, tak mniej więcej na 3 mm).
    Pierniczki będę musiała upiec jeszcze raz przed samymi świętami i chyba z podwójnej porcji, bo z tych dzisiejszych połowy już nie ma i do świąt na pewno reszta nie przetrwa 🙂 Ale naprawdę warto, dzięki za przepis 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      2 lata temu

      Kasiu, fantastycznie ! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że pierniczenie się udało i co najważniejsze, smakowało 🙂
      U mnie również te pierniczki robią furorę za każdym razem, chyba właśnie dzięki temu, że są tak mięciutkie i można zajadać od razu 🙂
      Przy kolejnym pieczeniu, koniecznie załącz zdjęcia pierniczków ?

      Pozdrawiam Cię gorąco !
      Justyna

      Opowiedz
  128. Zosia :)

    3 lata temu

    Witam. Są i moje 🙂 Tydzień szukałam przepisu i trafiłam na ten. I już zostanie tym numerem 1. Super, ekstra, mega och bajka. Dzisiaj zdobimy 🙂 Dziękuję za przepis. Wrócę po więcej. Pozdrawiam 😀

    Opowiedz
  129. Aneczka

    3 lata temu

    Wlasnie zrobilam ciasio jutro zabieram sie za pieczenie jesli tak sa chwalone to mysle ze wyjda przepysznie :))))

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Aneczka, będzie pysznie 🙂

      Opowiedz
  130. Joanna

    3 lata temu

    Czy zamiast margaryny można dodać olej? Córka już doczekać się nie może a ja masła ani margaryny nie mam

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Joanna, nigdy nie próbowałam takiej zamiany, ciężko mi powiedzieć.

      Opowiedz
  131. basia

    3 lata temu

    jaka śmietana kwaśna czy słodka?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Basia, kwaśna śmietana 🙂

      Opowiedz
  132. Jola Jolowska

    3 lata temu

    Pierniczki suuuuper gorąco polecam.:)

    Opowiedz
  133. Anka

    3 lata temu

    Witam. Czy zamiast smietany moge dodac mleko?? Dziekuje..

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Anka, a może jogurt naturalny?

      Opowiedz
      • Anka

        3 lata temu

        Dodałam śmietanę kwaśna 18% plus trochę mleka i wyszły super… dziękuję…

        Opowiedz
  134. Karo

    3 lata temu

    Przepis jest po prostu boski. A pierniczki palce lizać. Dzuekuje Pani Justyno po sto kroć… od dziś ten blog będzie moim świętym blogiem ?. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Karo, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że pierniczki udane 🙂
      Pozdrawiam Cię serdecznie, zapraszam jak najbardziej częściej i również życzę Spokojnych Świąt :*

      Opowiedz
  135. Agata

    3 lata temu

    Ja… zbierałam sie od dwóch tygodni do robieni ?
    Ale już ciasto zrobione, jutro rano biore się za pieczeniae pierniczków.
    Moja córka jak wróci ze szkoły na pewno będzie chciała je już dziś piec ?
    Lukrowanie i dekorowanie będzie najpiękniejsze ❤
    Będziemy robić to z mężem, dziećmi oraz koleżanką i jej synem.
    Pozdrawiam mam nadzieję że będą pyszne ❤

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Agata, wspaniale ❤
      U mnie jedna tura tegorocznych pierniczków już poszła dla Synka do szkoły wczoraj, ale już zapowiedział kolejne pierniczenie, także jutro robię ciasto i na weekend również pieczemy 🙂

      Koniecznie daj znać jak udało się wspólne pieczenie i dekorowanie ❤❤
      Słodkiego pierniczenia :*

      Opowiedz
      • Agata

        3 lata temu

        Niestety koleżanka chora… corka sama dekorowala ze mna, ale robić następne muszę ☺ po tamtych zostaly okruchy ?

        Opowiedz
        • Niepieprz

          3 lata temu

          Agata, ależ one piękne ?

          Opowiedz
  136. Edyta

    3 lata temu

    Witam, czy zamiast margaryny mogę dodać masło? 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Edyta, możesz dodać masło 🙂

      Opowiedz
  137. Agnieszka

    3 lata temu

    Jakiego miodu dodać, sztucznego czy prawdziwego?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Agnieszka, lepszy będzie sztuczny, ale jeśli wolisz, może być też prawdziwy 🙂

      Opowiedz
  138. Dorota

    3 lata temu

    Nie wiem jak to sie stalo ale w zyciu nie ponioslam takiej kleski. Piernik dramat. Wogole nie urosly sa twarde i bardzo szybko sie pala. Robilam wiele razy potrawy i ciasta z blogow ale ten przepis. Poleglam na calej lini chociaz probowalam dwa razy

    Opowiedz
  139. Ania

    3 lata temu

    Witam, można piec góra – dół – termoobieg czy lepiej nie używać termoobiegu? Ciasto w lodówce, jutro pieczemy tzn. już dziś na wieczór 😉 Pozdrawiam 😀

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Ania, pieczemy góra dół, z termoobiegiem bym nie próbowała 😉
      Koniecznie daj znać po pieczeniu, może uda się załączyć zdjęcia :*
      Ja jutro też zabieram się za pierniczki 🙂

      Opowiedz
      • Ania

        3 lata temu

        Upieczone 😀 wersja produkcyjna – przed lukrowaniem 😉 pyszne, mięciutkie, tzn. jak bardzo rozwałkowane to za dużo nie urosły, ile ich wyszło to nie wiem – jak na zdjęciu pojemnik – byłoby więcej gdyby nie podjadali na bieżąco po wyjmowaniu z piekarnika 😀 test każdej partii musiał być 😀 przepis super, teraz za lukrowanie jakieś trzeba się zabrać 😉 Pozdrawiam :-*

        Opowiedz
        • Niepieprz

          3 lata temu

          Ania, wspaniałe! Wyglądają tak przepysznie, aż sama nabrałam ochoty na pieczenie 🙂
          Bardzo się cieszę, że pierniczenie udane i dziękuję za zdjęcie :*

          Pozdrawiam Cię gorąco :*

          Opowiedz
  140. Weronika

    3 lata temu

    Chcialabym upiec pierniczki, ale z mniejszej porcji. Moj piekarnik jest straszny. Wszystko piecze dwa razy dluzej i czesto niedopieka ciast, zazwyczaj zakalce wyciagam, dlatego mam juz dosyc.obiecalam jednak corce ze upieczemy pierniczki… Ale 200 szt to za duzo,jesli beda nadawaly sie do kosza przez piekarnik. Chcialam zmniejszyc proporcje chociaz o polowe. Na ile ustawic piekarnik? I czy moge przykryc je folia aluminiowa zeby lepiej trzymalo cieplo i podkrecic piekarnik? Juz brak mi na niego pomyslow. Moze ma ktos jakies rady, ale takiego „przyjaciela” w domu? Pozdrawiam

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Weronika, możesz jak najbardziej upiec pierniczki z połowy porcji, ( w zależności od wielkości foremek, wyjdzie ich i tak sporo ), ale jednak mają one w sobie to coś, że trudno je zepsuć, więc możesz też nie zmieniać nic w przepisie, a po prostu jeśli faktycznie piekarnik nie podoła, to po zamrozisz resztę ciasta na ” lepsze czasy ” 🙂
      Pierniczki możesz przykryć folią, nie zaszkodzi im to w żaden sposób, one bardzo szybko się pieką, tak jak napisałam, potrzebują dosłownie kilku minut i są gotowe 🙂

      Moja rada jest taka: zaryzykowałabym i nie próbowała zmieniać temperatury piekarnika. Spróbowałabym zrobić je według przepisu, czyli w 200st. od 5 do 10 minut, w zależności od wielkości 🙂
      Pamiętaj tylko, że im grubsze, tym dłużej czasu potrzebują, ale będziesz widziała na oko, kiedy będą gotowe – będą pulchne 🙂
      Jednak to Ty znasz swój piekarnik najlepiej, dlatego mimo moich najszczerszych chęci, ciężko mi doradzać 🙁

      Weronika, koniecznie daj znać jak zdecydujesz się na pierniczenie, jak wyszło i jak było w praktyce, a w razie wątpliwości, pisz śmiało :*

      Opowiedz
      • Weronika

        3 lata temu

        Ok. Dziekuje za odpowiedz. Jutro robie ciasto, a w poniedzialek pieczemy. Skoro mozna zamrozic to sprezentuje najwyzej ciasto mamie i ona upiecze ? dam znac co z tego wyjdzie ? jestem bardzo ciekawa ??

        Opowiedz
        • Niepieprz

          3 lata temu

          Weronika, koniecznie daj znać :*
          Trzymam kciuki za piekarnik, oby poszło po Twojej myśli :*

          Opowiedz
      • Weronika

        3 lata temu

        Wyszly ? ja i corka jestesmy szcześliwe ? w tygodniu druga partia bedzie ? 5 minut i gotowe a co najwazniejsze, pyszne ? dziekuje za rady i za przepis? pozdrawiam

        Opowiedz
        • Niepieprz

          3 lata temu

          Weronika, cudownie!
          Wyglądają obłędnie ! Bardzo się cieszę, że się udało :*

          Pozdrawiam :*

          Opowiedz
  141. Linka

    3 lata temu

    POEZJA smakowa, Najlepszy przepis z jakiego robiłam pierniki, dodałam tylko mniej cukru i to był trzcinowy. Na stałe będą gościć u mnie w domu.
    Ludzie róbcie bo warto, naprawdę są miękkie.
    Dziękuje za przepis, jestem wdzięczna do grobowej deski 🙂 LINKA

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Linka, twoje słowa to miód na moje serce 🙂
      Bardzo się cieszę, że pierniczki się sprawdziły i zostaną z Tobą na dłużej 🙂
      Następnym razem, koniecznie prześlij zdjęcie :*

      Pozdrawiam i życzę udanych przygotowań świątecznych :*

      Opowiedz
  142. gosia

    3 lata temu

    pierniczki wyszły przepyszne, ale ciasto po leżakowaniu było rzadkie i musiałam dodać trochę mąki, pozdrawiam

    Opowiedz
  143. Kinga K.

    3 lata temu

    Witam, czy zamiast dodawać cukier mogę zwiększyć ilość miodu? Jeśli tak to może ma Pani jakieś sprawdzone proporcje? Mam dwa litry miodu i wolałabym go użyć zamiast dodawać cukier, ale boję się, że zakłócę tym całą konsystencję ciasta i nie wyjdzie.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Kinga, zamiast 200 dałabym 300g miodu, brak cukru nie będzie miało wpływu na konsystencję ciasta 🙂
      Jedyne co może mieć wpływ to mąka o różnej chłonności, dlatego jeśli po leżakowaniu ciasto nie będzie odpowiednie do wałkowania, dosyp odrobinę mąki 🙂

      Opowiedz
      • Kinga K.

        3 lata temu

        Wyszło pysznie 😉 miękkie i aromatyczne pierniczki nawet kilka dni po 😉 cudne ciasto, bardzo dziękuję za przepis 😉

        Opowiedz
        • Niepieprz

          3 lata temu

          Kinga, bardzo się cieszę 🙂
          Ja również za kilka dni, zabieram się za nie 😉

          Pozdrawiam :*

          Opowiedz
  144. Ja

    3 lata temu

    Pierniczki rzeczywiście pyszne, ale ciasto na następny dzień jest nadal rzadkie i trzeba dodać sporo mąki, żeby dało się rozwałkować i żeby można było z nich wycinać pierniki. Czy tak powinno być?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Zdecydowanie nie powinno tak być. Na drugi dzień od razu powinno się dać ciasto uformować w kulę, ale cieszę się, że pierniczki smakowały 🙂

      Opowiedz
  145. Ewa

    3 lata temu

    Witam

    Na ile wcześniej przed Świętami można przygotować pierniczki??

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Ewa, nawet gdybyś przygotowała je teraz, w grudniu byłyby przepyszne 😀
      W zeszłym roku pierniczki zrobiłam dwa tygodnie przed Świętami, a zajadałam się nimi do końca stycznia 🙂

      Myślę, że początek grudnia jednak będzie najodpowiedniejszym czasem 🙂
      Pamiętaj tylko, by przechowywać je w szczelnym pojemniku i koniecznie pochwal się zdjęciem z pierniczenia 😉

      Pozdrawiam :*

      Opowiedz
      • Ewa

        3 lata temu

        dziekuje☺ na pewno wstawie zdjecia☺ bedziemy z córka je robic☺

        Opowiedz
    • joanna

      1 rok temu

      Pierniczki tak pyszne, jeszcze takiego przepisu nie miałam , od razu pachnie ŚWIĘTAMI.

      Opowiedz
  146. Krysia

    3 lata temu

    Postaram sie upiec , napisze jak sie udaly . Dziekuje za przepis ?

    Opowiedz
  147. Wiola

    3 lata temu

    Pieczemu góra dół?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Wiola, tak 🙂

      Opowiedz
  148. Anonim

    4 lata temu

    Dzień dobry!
    Czy mogę pierniczki nadziać marmoladą? Próbowała pani kiedyś? Boję się, że nie upieką się jak trzeba…

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Jak najbardziej można zrobić je nadziewane, wyjdą równie pyszne, a może nawet i lepsze 🙂
      Bez obaw 🙂

      Opowiedz
  149. Karolina

    4 lata temu

    pierniczki wspaniałe mieciutkie

    Opowiedz
  150. Karolina

    4 lata temu

    pierniczki wyszły wyborne mięciutkie

    Opowiedz
  151. Agnieszka

    4 lata temu

    Robiła pierwszy raz ,są pyszne

    Opowiedz
  152. Joanna

    4 lata temu

    Czy ciasto na pierniczki musi leżeć w lodówce 24 godz ? Próbowała Pani piec pierniczki od razu ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Joanna, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt luźne by wałkować z niego pierniczki, dlatego swoje w lodówce musi odleżeć 🙂
      Z tego względu nie próbowałam nigdy piec ich od razu 🙂

      Opowiedz
      • Anonim

        4 lata temu

        Właśnie to zauważyłam więc ze względu na to, że muszę je upiec dziś, podzieliłam ciasto na mniejsze kulki, z których zrobiłam placki i wsadziłam do zamrażalnika.Dam im 3 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

        Opowiedz
        • Niepieprz

          4 lata temu

          Potrzebujesz ich na jutro ?

          Opowiedz
          • Joanna

            4 lata temu

            Nie po prostu w tym tygodniu będę pracowała po 12 godzin więc nie będę miała na to czasu a obiecałam synkowi że zrobimy tylko nie przemyślałam tego wcześniej

          • Niepieprz

            4 lata temu

            Rozumiem, jeśli faktycznie nie masz możliwości w tygodniu, to spróbuj dziś, myślę że po kilku godzinach w lodówce, ciasto będzie już współpracowało 🙂

  153. Gość23

    4 lata temu

    Coś wspaniałego! Pierwszy raz upiekłam je do przedszkola do dekorowania dla moich podopiecznych. Oczywiście większość została zjedzona zanim zdąrzyliśmy je pomalować. Dziś postanowiłam upiec je jeszcze raz, udekorować i zapakować w folię do pieczenia z kokardką jako prezenty dla bliskich. Połąże taką paczuszkę na każdy talerzyk wigilijny. Dziękuje za przepis! Są naprawdę wyśmienite!

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Bardzo się cieszę, że pierniczki sprawdziły się dla dzieciaczków 🙂 Sama mam przedszkolaka w domu, więc wyobrażam sobie ich radość 🙂
      Pomysł z paczuszkami – wspaniały! Już teraz życzę Radosnych i rodzinnych Świąt :*

      Opowiedz
  154. Monika

    4 lata temu

    Czy pierniczki mozna udekorowac od razu po ich osiągnięciu, czy lepiej zaczekac do ostatnich dni przed Wigilią? Pozdrawiam: )

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Monika, jak najbardziej można lukrować pierniczki od razu po przestygnięciu i przechowywać już udekorowane 🙂

      Opowiedz
  155. Anonim

    4 lata temu

    Swietny przepis! Dziekuje i polecam

    Opowiedz
  156. Kasia

    4 lata temu

    Pierwszy raz mam przepis na super pierniczki. Sa miekkie nie trzeba czekac tylko od razu można jesc. Pieklam juz dwa razy. Niestety swiat nie doczekaja bede piekla znowu. Przepis polecilam calej rodzinie i znajomym.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kasia, bardzo miło mi to słyszeć 🙂
      Cieszę się, że pierniczki zasmakowały całej rodzince 🙂
      Pozdrawiam :*

      Opowiedz
  157. Anonim

    4 lata temu

    Witam, ciasto na pierniczki przygotowane… Pachnie obłędnie… (super się wszystko połączyło). Jutro dzieciaki będą wycinać, myślę że będzie to nasz ulubiony przepis 🙂 Pozdrawiam!

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Bardzo się cieszę 🙂 U mnie też małe rączki wykrawały kształty pierniczków, a po tygodniu po pierniczkach nie było już śladu 🙂
      Czekam na relację z pierniczenia i koniecznie zdjęcia efektu końcowego 😉
      Pozdrawiam!

      Opowiedz
  158. Iza

    4 lata temu

    Witam, Czy wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze soba, czy mikserem? A miód może być sztuczny? Pozdrawiam

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Iza, składniki najlepiej mieszać ręcznie i to dosłownie 😉 ale nie ma przeciwwskazań by używać robota z hakiem, czy też łyżki.
      Miód jak najbardziej może być sztuczny 🙂

      Opowiedz
  159. Dżastii

    4 lata temu

    I można je zrobić 24 h przed świętami i takie będą mięciutkie? Nie potrzebują leżakowania? 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Dżastii, można zrobić je dzień przed świętami, można nawet w dzień Wigilii i będą idealne, fajnie też udekorować lukrem jak wyżej – polecam na prawdę 🙂
      Nie potrzebują leżakowania, ale pamiętaj by trzymać je w szczelnym pojemniku/słoiku, wtedy zachowają swoją miękkość na długi czas 🙂

      P.S Moje pierniczki dziś mają równo tydzień i są tak samo miękkie jak w dzień pieczenia – codziennie rano podjadam kilka do kawy 😉

      Opowiedz
  160. Aśka

    4 lata temu

    Sa przepyszne!!!

    Opowiedz
  161. kinga

    4 lata temu

    Witam.Na zdjeciu (z wycieta choinka)widac jak cienko jest walkowane ciasto czy z tak cienkiego placuszka wyjda takie grubaski jak na zdjeciu centralnym?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kinga, dokładnie tak 🙂
      Pierniczki wychodzą bardzo puchate, mimo cienkiego wałkowania 🙂

      Opowiedz
  162. Kamil

    4 lata temu

    Pierniczki wyglądają pięknie. Przyda się przepis na święta ! dziękuję! 🙂

    Opowiedz
  163. Anonim

    4 lata temu

    A jaką śmietanę należy dodać? Kwaśną czy słodką?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Zwykłą, kwaśną śmietanę 18% 🙂

      Opowiedz
  164. Justyna

    4 lata temu

    Pierniczki wyglądają cudownie, na pewno skorzystam 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Szczerze zachęcam, bo na prawdę warto 🙂
      Koniecznie daj znać jak upieczesz 🙂
      Pozdrawiam!

      Opowiedz
  165. Magdalena

    4 lata temu

    wyglądają idealnie:)

    Opowiedz
    • Beata

      1 rok temu

      Moje właśnie się pieką ciekawe co wyjdzie

      Opowiedz

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI