Pierniczki miękkie – przepis

Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie - są niemal identyczne! Miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas :)

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 200g miodu
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka

    Lukier do robienia wzorków:

  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem pierniczków:

  1. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce. Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy na kilka minut.
  2. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
  4. Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.
    ciasto na pierniczki

W dniu pieczenia pierniczków:

  1. Ciasto wyjmujemy z miski i jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy odrobiną mąki, a następnie formujemy w jedną kulę, dzielimy na 3-4 mniejsze części. Wałkujemy po kawałku na grubość około 2mm ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie!

  2. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).
  3. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.

Lukier:

  1. Białka roztrzepujemy, by tylko lekko się spieniły, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i ucieramy do uzyskania białego, gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem, możemy robić na pierniczkach kontury, wzorki, napisy itp. Jeśli chcemy posmarować pierniczki tylko lekką glazurą, miksujemy 0.5 szklanki cukru pudru z 2,5 łyżkami mleka i smarujemy cienką warstwą pierniczki, glazura po chwili zastygnie :)

Powiązane przepisy

Pierniczki miękkie – przepis

Dodaj komentarz

314 komentarzy

  1. Ela

    6 kwietnia 2020 at 22:23

    Przepis super dziękuję.
    Głowiłam się co zrobiłam źle i już wiem. Zamiast 2 białek dodałam jak leci 4 i ciasto było bardzo lejące.woev dodałam sporo mąki 🙈 . Pomimo wszystko wyszły miękkie i pyszne.
    Napewno zrobimy ponownie. Podziwiam

    Odpowiedz
  2. Iwona

    29 grudnia 2019 at 21:32

    Pierniki cudowne!!! rozpływają się w ustach a po tygodniu w szczelnym zamknięciu są jeszcze smaczniejsze i miększe:) Poleciłam ten przepis trzem osobom i również zakochały się w tych piernikach. Dziękuję za fantastyczny przepis:)

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 grudnia 2019 at 19:59

      Iwona, dziękuję za przemiły komentarz ? Ogromnie się cieszę !
      Szczęśliwego Nowego Roku ?

      Odpowiedz
    • Violetta

      4 stycznia 2020 at 17:02

      Pierniczki najlepsze jakie w życiu jadłam. Zresztą wszyscy po ich skosztowaniu się zakładali. Mięciutkie mimo posypywania sporej ilości mąki.
      Polecam!

      Odpowiedz
  3. Iza

    25 grudnia 2019 at 14:43

    Rzeczywiście miękkie i rzeczywiście pyszne. Super przepis.

    Odpowiedz
  4. Margo

    25 grudnia 2019 at 12:18

    Pierniki wyszły miękkie, smaczne i docenione przez zagraniczne podniebienia. Użyłam masła zamiast margaryny. Dziękuję.

    Odpowiedz
  5. Sabina

    23 grudnia 2019 at 20:25

    Pierniczki pychota?dzieki

    Odpowiedz
  6. Agata

    23 grudnia 2019 at 19:50

    Nie doczytałam przepisu ze ciasto musi leżakowac 24 h. Czy jutro mogę upiec z ciasta dużego piernika na blaszce ? W jakiej temperatura i ile czasu piec?

    Odpowiedz
  7. Gosia

    23 grudnia 2019 at 18:32

    Dziękuję za przepis, pyszne pierniczki dla mnie męża a córka miała jeszcze radość że zdobienia

    Odpowiedz
  8. Aga T i Dzieci

    23 grudnia 2019 at 17:37

    Boskie pierniczki, szukalam takich od lat – rozpływają się w ustach. Przyznaję że poczatkowa konsystencja ciasta mnie martwiła, stąd dziękuję za komentarze potwierdzające żeby się tym nie martwić. Po 24 h ciasto zmieniło się w super plastyczną masę – moje dzieci 8 i 10 lat – same rozwalkowaly i wykrawaly. Gorąco polecam i dziękuję za przepis. Wesolych Świąt!

    Odpowiedz
  9. Magda

    22 grudnia 2019 at 20:01

    Pierniczki super ekstra.. Przepis genialny!!! Na stałe zagoszczą na moim stole ?? Dziękuję

    Odpowiedz
  10. katastrofa

    22 grudnia 2019 at 18:21

    Ciasto bylo bardzo klejące nawet po 24h w lodówce, dodanie mąki również nie pomogło. Wszystko wykonałam zgodnie z przepisem a wyszła totalna katastrofa

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 grudnia 2019 at 19:27

      Jeżeli wszystko było robione według przepisu to pierniczki nie mogły się nie udać, przy tym przepisie jest to po prostu niemożliwe. Sama robię je co roku, po 3 razy + 300 komentarzy na blogu, na fb i innych stronach społecznościowych i od kilku lat same pozytywne wiadomości, komentarze i oceny 🙂
      Przykro mi że pierniczki się nie udały, ale jestem pewna że tutaj akurat problem nie leży po stronie przepisu 🙂
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ??

      Odpowiedz
  11. Kasia

    22 grudnia 2019 at 15:32

    05 kg maki to nie dwie szklanki, jak podałaś w komentarzu a trzy .Ciasto mimo leżakowania nijak nie dało się wałkować.Ale żeby go nie zmarnować wyłożyłam na blaszkę i wyszedł pyszny piernik

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 grudnia 2019 at 17:04

      Kasia, wszystko zależy od pojemności szklanek. U mnie są to akurat dwie.

      Odpowiedz
  12. Ola

    22 grudnia 2019 at 14:11

    Czy w drugim punkcie czekamy aż masa (miód z przyprawami) wystygnie i potem dodajemy ją do mąki z kakao czy może od razu ciepłą masę dodajemy? Pozdrawiam Wesołych Świąt

    Odpowiedz
  13. Beata

    22 grudnia 2019 at 12:26

    A można zrobić z połowy składników?

    Odpowiedz
  14. Ilona

    21 grudnia 2019 at 22:54

    To jest przepis na idealne pierniczki, super wyszły. Można złączyć dwa ciasteczka i w środek dać marmoladę. Idealne 🙂

    Odpowiedz
  15. Margo

    21 grudnia 2019 at 12:11

    Czy margarynę mogę zastąpić masłem?

    Odpowiedz
  16. Margo

    21 grudnia 2019 at 10:54

    Nie używam margaryny. Czy mogę użyć masła?

    Odpowiedz
  17. Beata

    21 grudnia 2019 at 01:27

    Czy w ilości cukru pudru w recepturze na lukier nie wkradł się błąd? Mają być aż 3 szklanki na te 2 białka i kilka kropli kwasku?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2019 at 07:45

      Beata, wszystko jest ok, ale jeśli chcesz możesz również zrobić delikatną glazurę z cukru pudru i mleka, wtedy 0.5 szklanki cukru pudru zmiksuj z 2,5 łyżki mleka i możesz smarować pierniczki 🙂 Będą miały fajną, delikatną glazurę, jak te kupne pierniki.

      Odpowiedz
  18. Elżbieta

    20 grudnia 2019 at 23:18

    Te pierniczki są super , polecam

    Odpowiedz
  19. Monika

    20 grudnia 2019 at 19:24

    Dodałam zwykłą make przez przypadek czy coś z tego wyjdzie? 🙁

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      20 grudnia 2019 at 19:55

      Monika, będzie dobrze 😉
      Daj znać po pieczeniu 🙂

      Odpowiedz
      • Karolina

        21 grudnia 2019 at 00:08

        Czy mogę cukier rozpuścić razem z miodem i margaryną a do białek dodać tylko żółtka? Obawiam się że cukier będzie wyczuwalny w białku. Myślałam żeby dodać brązowy cukier.

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          21 grudnia 2019 at 07:48

          Karolina, cukier nie będzie wyczuwalny w białku, ale nawet jeśli tak by się zdarzyło, to po zmieszaniu wszystkich składników razem, a w tym właśnie ciepłego miodu, cukier nie będzie wyczuwalny w ogóle 🙂

          Odpowiedz
  20. Ela

    20 grudnia 2019 at 15:24

    Co roku robię pierniczki na święta, próbowałam przeróżnych przepisów ale zawsze robiły się twarde po wystygnięciu, być może to leżakowanie 24h spowoduje, że nareszcie będą miękkie. Właśnie się pieką, czekamy na efekty

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      20 grudnia 2019 at 16:22

      Ela, te pierniczki Cię nie zawiodą ❤️
      Daj znać po pieczeniu 🙂

      Odpowiedz
  21. Ania

    20 grudnia 2019 at 12:40

    Właśnie upieklam te pierniczki. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Wcale nie urosły i są twarde jak kamień

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      20 grudnia 2019 at 16:24

      Ania, coś jednak musiało pójść nie tak, bo przy tych pierniczkach taki efekt jak piszesz, jest niemal niemożliwy.
      Jesteś chyba pierwszą osobą, której pierniczki się nie udały ?

      Odpowiedz
      • Ania J.

        27 lutego 2020 at 15:44

        Dokladnie. Mnie te pierniczki wyszły i aż chce się je jeść i jeść i jeść xD

        Odpowiedz
  22. Ala

    20 grudnia 2019 at 09:08

    One sa cudowne!!!

    Odpowiedz
  23. Kasia

    19 grudnia 2019 at 20:27

    Pychotka, właśnie upiekłam. Coś wspaniałego:))) Polecam!

    Odpowiedz
  24. Kasia

    19 grudnia 2019 at 20:11

    W 3cim punkcie w przygotowaniu słowo „dodając” sugeruje, że powinno się dodawać cukier i żółtka w czasie ubijania białek, a nie po tym jak już zostaną ubite na sztywno.
    Niby taka mała rzecz, a ja (niedoświadczona) już się zdziwiłam czemu mi to nie wyszlo sztywne. Mam nadzieję, że same pierniki wyjdą 🙁

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      20 grudnia 2019 at 08:21

      Kasia, tak właśnie ma być. Cukier i żółtka dodajemy w trakcie ubijania piany, kiedy będzie ona już sztywna, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka.

      Odpowiedz
  25. Monika

    18 grudnia 2019 at 20:36

    Polecam !!!!!
    Rewelacyjny przepis
    Z roznych korzystałam ale ten najlepszy
    Dziekuje

    Odpowiedz
    • Anonim

      22 grudnia 2019 at 10:33

      Pyszne? nam najbardziej smakowały grubsze. Dziękujemy za przepis.

      Odpowiedz
  26. Monika

    18 grudnia 2019 at 19:11

    Cudowny przepis
    Co roku robie inne ale te pierniczki są wspaniałe.
    Dziekuje

    Odpowiedz
  27. KASIA

    17 grudnia 2019 at 20:41

    Pierniczki rewelacja. Pyszne i mięciutkie 🙂 polecam każdemu

    Odpowiedz
  28. Martyna

    17 grudnia 2019 at 20:03

    Pierniczki wychodzą najlepsze 😉 Zastanawiam się czy dałoby się wykorzystać to ciasto do nadziewanych pierników? To znaczy dwie cienkie warstwy wyciętych kształtów z ciasta połączyć a między nimi na środku dać np. powidła? 😉

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 grudnia 2019 at 07:11

      Martyna, pewnie że można by spróbować zrobić je nadziewane. Ja będę piekła te pierniczki jutro dla Syna do szkoły, przy okazji spróbuję zrobić kilka z powidłami 🙂
      Pozdrawiam Cię !

      Odpowiedz
      • Martyna

        18 grudnia 2019 at 20:15

        Daj znać jak wyszły 😀 Pozdrawiam!

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          19 grudnia 2019 at 17:21

          Martyna, pierniczki nadziane marmoladą są przecudowne ? żałuję, że tak późno wpadłam na to by je nadziać. Jutro wrzucę zdjęcie 🙂 Polecam w 200% ?

          Odpowiedz
    • Joanna

      20 grudnia 2019 at 00:55

      Czy zamiast margaryny można użyć masła? Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Niepieprz

        20 grudnia 2019 at 08:22

        Joanna, to pytanie padło już kilka razy w komentarzach. Można użyć masła zamiast margaryny.
        Pozdrawiam, Justyna

        Odpowiedz
  29. Klaudia

    17 grudnia 2019 at 15:56

    Czy muszę wkładać ciasto na 24h?
    Bez tego też będą ok?
    Pozdrawiam ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      17 grudnia 2019 at 16:45

      Klaudia, ciasto jest zbyt luźne by pracować z nim od razu. Musi odleżeć. Popatrz w komentarzach, kilka osób pisało że trzymali ciasto krócej niż 24h i też było ok.

      Odpowiedz
  30. Marta

    16 grudnia 2019 at 20:55

    Właśnie włożyłam ciasto do lodówki. Ale niestety zapomniałam kupić sody i dałam proszek do pieczenia. Mam nadzieję że będzie ok ?

    Odpowiedz
  31. Asia

    16 grudnia 2019 at 17:46

    Pierniczki wyszły bardzo miękkie tak jak obiecywano w przepisie. Niestety namęczyłam sie z ciastem. Niestety wyszła masa pierniczków

    Odpowiedz
  32. Teresa

    16 grudnia 2019 at 15:18

    Witam,czy można użyć miodu sztucznego, pozdrawiam serdecznie ?

    Odpowiedz
  33. Patrycja

    16 grudnia 2019 at 14:55

    Witam. Niestety śmietanę dałam chyba zbyt późno, gdy już zdążyła „urosnąć”. Czy będzie to miało wpływ na ciasto?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      16 grudnia 2019 at 18:03

      Patrycja, nie powinno mieć to wpływu na pierniczki 🙂

      Odpowiedz
  34. k ż

    16 grudnia 2019 at 13:50

    Właśnie dziś robię pierniczki z tego przepisu

    Odpowiedz
  35. Jolanta

    15 grudnia 2019 at 17:40

    Co roku na święta razem z córką pieczemy pierniki z różnych przepisów aby wypróbować najlepszy. W tym roku właśnie dzisiaj upiekłyśmy z pani przepisu i tak dobrych ciastek jeszcze nie robiłyśmy, Już wiem ,że nie będę próbować innych przepisów bo ten jest najlepszy. Pozdrawiamy i życzymy wesołych świąt.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2019 at 17:56

      Jolu, jest mi bardzo miło i bardzo się cieszę, że moje pierniczki tak przypadły Wam do gustu ?
      Życzę cudownych i smacznych świąt ??

      Odpowiedz
  36. Agnieszka

    15 grudnia 2019 at 14:58

    Przed chwilą przygotowałam ciasto. Mam przeczucie, że to będą najlepsze moje dotychczasowe pierniczki ? Teraz pozostaje czekać 24h, a jutro zacznie się pierniczkowe szaleństwo ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2019 at 14:59

      Agnieszka, czekam na relację z pierniczenia ?

      Odpowiedz
      • Agnieszka

        17 grudnia 2019 at 01:14

        Chętnie dodałabym zdjęcie, ale nie ma możliwości. Tak jak myślałam, pierniczki- poezja! ❤?Pierwsza partia upieczona i w połowie zjedzona przez moje dziecko między innymi, zanim zdążyła być udekorowana ? Druga porcja ciasta chłodzi się już w lodówce i jutro będzie gotowa, aby działać dalej ? Dziękuję za najlepszy przepis!? Wesołych Świąt! ?☃️❤???❤

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          17 grudnia 2019 at 07:15

          Agnieszka, bardzo się cieszę, że pierniczki się udały, a zdjęcie możesz przesłać do mnie na e-mail: justyna@niepieprz.pl, lub w wiadomości prywatnej na Fanpage NiePieprz TUTAJ 🙂
          Pozdrawiam Cię i życzę smacznych i spokojnych Świąt ??

          Odpowiedz
    • Ani

      19 grudnia 2019 at 13:49

      Ja podsypalam mąką i od razu wyrobilam ciasto, są mega pycha ? ? ?

      Odpowiedz
  37. Roksana

    15 grudnia 2019 at 14:41

    Pierniczki genialne polecam. Moje ciasto leżało 3 dni. W lodówce.

    Odpowiedz
    • Beata

      15 grudnia 2019 at 22:32

      Właśnie zastanawialam się nad tym czy ciasto może być dłużej w lodówce niż 24h. Nie mam dzisiaj czasu już na pieczenie także mogę iść spokojnie spać i jutro je upiec ?

      Odpowiedz
  38. Monika

    15 grudnia 2019 at 14:35

    Pomocy! Ciasto po wyjęciu z miski, Klei się, nie da sie za bardzo rozwałkować… przykleja sie bardzo, nie wiem co zrobiłam źle… da się to jakoś uratować jeszcze???

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2019 at 14:39

      Monika, spróbuj podsypać mąką, tak maksymalnie do 0,5 szklanki.

      Odpowiedz
      • Monika

        15 grudnia 2019 at 19:53

        Niestety musiałam dać duzo więcej mąki, bo ciasto kleiło sie do wszystkiego, ale i tak sie udały bo są miękkie, i o takie mi właśnie chodziło 🙂 dziękuję za przepis, jest pyszny 😉

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          15 grudnia 2019 at 20:05

          Monika, musiał zawinić tu chyba jakiś konkretny składnik, ale najważniejsze, że efekt końcowy taki jak powinien być 🙂
          Wesołych Świąt ??

          Odpowiedz
      • Gosia

        16 grudnia 2019 at 20:53

        Dziś je piekłam. Zamiast margaryny dałam olej słonecznikowy, ale mniej gramów jak margaryny w przepisie. Wyszły przepyszne, mięciutkie, najlepsze

        Odpowiedz
    • Monika

      17 grudnia 2019 at 16:23

      Czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?

      Odpowiedz
  39. Kasia

    15 grudnia 2019 at 13:32

    Witam. Chcę zrobić w najbliższych dniach pierniczki z Pani przepisu. Przyszedł mi przy okazji do głowy pewien pomysł. Otóż na święta chce zrobić ciasto snickersa, którego nigdy nie robiłam. W przepisach czytam różne komentarze że ciasto bywa twarde. Moje pytanie brzmi : czy gdybym upiekla spody z Pani przepisu na pierniczki to czy będzie nadawało się to na przełożenie kremem maslanym i musem toffi? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2019 at 14:39

      Kasia, powiem Ci szczerze, że nigdy nie pomyślałam, by w ten sposób wykorzystać ciasto na pierniczki, ale myślę że to może być dobry pomysł i ja bym zaryzykowała 🙂
      Jeśli podejmiesz się tego eksperymentu, koniecznie daj znać jak wyszło, lub wyślij zdjęcie 🙂
      Pozdrawiam Cię, Justyna

      Odpowiedz
    • Beata

      15 grudnia 2019 at 22:28

      Czy ciasto może stać w lodówce dwa dni? Miałam robić dzisiaj pierniczki ale nie zdążę.

      Odpowiedz
      • Niepieprz

        16 grudnia 2019 at 07:11

        Beata, ciasto spokojnie poleży, także możesz spać spokojnie ?
        Wesołych Świąt ??

        Odpowiedz
  40. Sandra

    15 grudnia 2019 at 12:40

    Ile mniej więcej wychodzi pierniczków/blach z tego przepisu? 😉

    Odpowiedz
  41. Iwona

    15 grudnia 2019 at 11:27

    Witam.Szukłam przepisu i znalazłam. Jutro próbuję zrobić.

    Odpowiedz
  42. Ania

    15 grudnia 2019 at 10:08

    Nie miałam sprawdzonego przepisu na pierniki, zawsze szukałam czegoś w internecie. W tym roku pierwsza próba – tragedia – ciastem można było wbijać gwoździe. I wtedy natrafiłam na Pani przepis – zaryzykowałam. Efekt mnie powalił! Pierniczki puszyste, mięciutkie, idealnie słodkie – po prostu REWELCJA! Nareszcie mam sprawdzony przepis na wiele lat. Dziękuję! Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2019 at 10:27

      Ania, bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 🙂
      Wesołych Świąt ??

      Odpowiedz
  43. Ola

    15 grudnia 2019 at 09:22

    Gdybym chciala zastalic cukier wieksza iloscia miodu to jak?

    Odpowiedz
  44. Anna

    14 grudnia 2019 at 21:52

    Witam . Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz w życiu robię pierniki. Skorzystałam z Pani przepisu i nie wiem czy dobrze wyszło. Zrobiłam przed chwilą i ciasto wyszło dość lejste. Odstawilam do lodówki. Czy ono zrobi się p 24 godzinach takie by je rozwałkować. Czy już się nie nadaje i je wyrzucić

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2019 at 07:55

      Anna, spokojnie, tak jak napisałam w przepisie ” Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania „

      Odpowiedz
  45. Kasia

    14 grudnia 2019 at 17:55

    A czy ma znaczenie jaki miód damy ? Sztuczny ,czy prawdziwy ? Czy bez znaczenia . Dziękuję ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2019 at 18:34

      Kasia, miód może być zarówno sztuczny, jak i prawdziwy. Nie ma to wpływu na pierniczki 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia

        15 grudnia 2019 at 16:47

        Dziękuję za odpowiedź .

        Odpowiedz
  46. Kamila

    14 grudnia 2019 at 17:20

    Witajcie kochani. Ale odwaliłam numer. Robię te pierniczki od kilku lat i zawsze wychodziły rewelacyjnie a dziś niewiem czy ze zmęczenia czy przez inną cholerę zapomniałam dać masła z miodem. Pomijając fakt, że ciasto było podejrzliwie tępe dodałam masło z miodem i przyprawami zaraz jak się zorientowałam. Jutro dam znać czy miało to jakiś wpływ na pierniczki.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2019 at 17:27

      Kamila, koniecznie daj znać czy wszystko się udało 🙂

      Odpowiedz
      • Kamila

        15 grudnia 2019 at 15:09

        Całe szczęście ciasto na pierniczki nie poszło na zmarnowanie 😀 wyszły jak zawsze fantastyczne, zwłaszcza, że robiłam z dwóch porcji. Jeszcze tylko lukrowa dekoracja i baja. Pozdrawiam :-*

        Odpowiedz
  47. Weronika

    14 grudnia 2019 at 16:25

    Czy zamiast margaryny mogę dać masło?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2019 at 17:22

      Weronika, możesz dać masło jak najbardziej.

      Odpowiedz
  48. Emilka

    14 grudnia 2019 at 14:50

    Zagotować miód???? Sam???? Nie będzie się nam przysłał?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2019 at 17:23

      Emilka, miód zagotowujemy z przyprawą do piernika. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy.

      Odpowiedz
  49. Kornelia

    13 grudnia 2019 at 22:24

    Moje ciasto jest w lodówce bo wnuczka jutro chce piec, ciasto rzeczywiście dość rzadkie ale trochę tężeje, jutro napiszę jak wyszły

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2019 at 17:25

      Kornelia, daj znać jutro jak Wam smakowały pierniczki 🙂
      Wesołych Świąt ??

      Odpowiedz
  50. Monika

    13 grudnia 2019 at 20:48

    Super przepis. Prosty. Schłodziłam ciasto na 2h w lodówce bo nie miałam czasu na 24h, a i tak łatwo się wałkowało. Pierniczki wyszły pyszne 🙂

    Odpowiedz
  51. Piotr

    13 grudnia 2019 at 19:26

    Czy pierniki z czasem robią się twarde

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 grudnia 2019 at 19:33

      Piotr, pierniczki przechowywane w zamkniętym pojemniku, dłuugo nie zrobią się twarde 🙂

      Odpowiedz
  52. Patrycja

    13 grudnia 2019 at 19:02

    Czy ciasto powinno być twarde po nocy w lodówce?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 grudnia 2019 at 19:05

      Patrycja, ciasto po nocy w lodówce powinno być miękkie i elastyczne.

      Odpowiedz
      • Patrycja

        13 grudnia 2019 at 19:16

        Już wczoraj było dosyć zwarte i kleiste. Dzisiaj jest twardawe. Da się odratowac? Co mogłam źle zrobić?

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          13 grudnia 2019 at 19:24

          Hmm ciężko mi tutaj coś doradzić, bo nigdy mi, ani nikomu z czytelników nic takiego się nie przytrafiło, nikt nie pisał o takim problemie 🙁 Ciasta nie da się rozwałkować ?

          Odpowiedz
  53. Dorota

    13 grudnia 2019 at 17:03

    Czy cis to muszę być 24 w lodówce czy można od razu robić

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 grudnia 2019 at 18:01

      Ciasto jest zbyt luźne, by pracować z nim od razu.

      Odpowiedz
  54. Ola

    13 grudnia 2019 at 13:57

    Pomocy moje ciasto się bardzo Klej i leżało 24 h w lodówce?

    Odpowiedz
  55. Marzena

    12 grudnia 2019 at 21:19

    Zamiast gotowej przyprawy do pierników zrobiłam swoją: po łyżeczce cynamonu, imbiru gałki muszkatołowej, kardamonu i goździków mielonych. Wyszły obłędnie.Takich pierniczków jeszcze nigdy nie miałam!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 grudnia 2019 at 06:04

      Marzena, świetny pomysł z mieszanką przypraw i wspaniale, że pierniczki zaskoczyły Cię pozytywnie ?
      Wesołych Świąt ??

      Odpowiedz
  56. Hania

    11 grudnia 2019 at 21:55

    czy te pierniczki musza lezakować ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      12 grudnia 2019 at 08:39

      Hania, te pierniczki nie muszą leżakować 🙂 Są miękkie i gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.

      Odpowiedz
  57. Anonim

    11 grudnia 2019 at 13:42

    Super ?

    Odpowiedz
  58. Natalia

    11 grudnia 2019 at 11:09

    Robiłam ciasto jak w przepisie. Wyszło mi klejące. Jak mogę temu zaradzić ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      11 grudnia 2019 at 17:32

      Natalia, klei Ci się już gotowe ciasto do wałkowania ?

      Odpowiedz
  59. Justyna

    11 grudnia 2019 at 09:46

    Dziękuję. Wlasnie zaczynam wyrabiac ciasto. Dam znac wieczorem jakie wyszly

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      11 grudnia 2019 at 17:33

      Justyna, koniecznie daj znać i wyślij zdjęcie ?

      Odpowiedz
  60. Ola

    11 grudnia 2019 at 07:32

    Witam bardzo serdecznie. Pierniczki robię pierwszy raz i nie jestem pewna czy wszystko zrobiłam dobrze. Miód mi się z przyprawą do pierników zagotował chwilę się zagapiłam no i nie wiem czy z tą przyprawą się coś nie zrobiło.Dodałam też zaraz margarynę.Jajeka Ubiłam i dodałam mąkę ale wszystko robiłam w maszynie ale jak to narazie wygląda to ciasto się chyba udało. Nie wiem ale przez to ze ugotowałam miód z tą przyprawą czy coś się z tą z przyprawą nie stało?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      11 grudnia 2019 at 17:34

      Ola, myślę że nic się nie stało i nie powinno mieć to wpływu na efekt końcowy 🙂

      Odpowiedz
  61. Ola

    10 grudnia 2019 at 22:12

    Miód gotowac z przyprawą do pierników lub podgrzać ?

    Odpowiedz
  62. Ola

    10 grudnia 2019 at 15:43

    Miód i margaryna musi być ciepła albo zimna żeby do ciasta dodać?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 grudnia 2019 at 19:11

      Ola, miód może być letni przy dodawaniu 🙂

      Odpowiedz
  63. Justyna

    10 grudnia 2019 at 10:17

    Czy miód wlewamy letni?

    Odpowiedz
  64. Anna

    9 grudnia 2019 at 22:13

    A mogłabym prosić o proporcje mąki, miodu i margaryny w odniesieniu do szklanki/kostki? Niestety nie posiadam wagi kuchennej 🙁

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 grudnia 2019 at 19:10

      Anna, 0,5kg mąki to 2 pełne standardowej wielkości szklanki mąki, 200g miodu to 3/4 szklanki, a 125g margaryny to pół kostki margaryny 🙂

      Odpowiedz
  65. Monika

    9 grudnia 2019 at 19:51

    Chciałam przygotować dzisiaj ciasto żeby poleżakowało całą noc ale zorientowałam się, że nie mam śmietany.. czy mogłabym ją zastąpić jogurtem greckim?

    Odpowiedz
  66. Roksana

    9 grudnia 2019 at 19:45

    Ile sztuk ciasteczek wychodzi z przepisu?

    Odpowiedz
  67. Iza

    9 grudnia 2019 at 12:32

    Czy moge kilka dni wczesniej przed pieczeniem przygotowac ciasto? Okolo 5 dni.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 17:40

      Iza, możesz 🙂 W komentarzach wcześniej ktoś pisał, że trzymał ciasto w lodówce przez 7 dni i pierniczki były przepyszne 🙂

      Odpowiedz
  68. Danuta

    9 grudnia 2019 at 10:34

    Witam. Syn jest uczulony na białka mleka co mogę dać zamiast śmietany???

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 18:03

      Danuta, ciężko mi cokolwiek tutaj doradzić, nic na szybko nie przychodzi mi do głowy.

      Odpowiedz
  69. Ola

    8 grudnia 2019 at 21:01

    Te pierniczki są cudne. Odstawilam do lodówki na 4 godziny i też super 🙂 jeszcze nie miałam tak super przepisu żeby ciasto było elastyczne i nie klejące i idealne do rozwałkowywania. Polecam, a przepis zapisuję

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 18:01

      Ola, Twój komentarz to miód na moje serce ?
      Wesołych i spokojnych świąt ?

      Odpowiedz
  70. Ewelina

    8 grudnia 2019 at 20:09

    Upiekłam pierniczki, rzeczywiście są mięciutkie i bardzo pyszne, jedyne co to troszkę mało korzenny smak, ale to już wina użytej przeze mnie przyprawy. Miód dałam sztuczny. Wiele z Was pyta ile sztuk wychodzi. Ja robiłam serduszka i gwiazdki ok 4 cm, choinki ok. 8 cm wys., i ludziki-ciastki takie malutkie i troszkę większe i wyszło mi ok 120 szt 🙂 Dziękuję za przepis, pozdrawiam i życzę wszystkim pięknych Świąt! ?

    Odpowiedz
  71. Magda

    8 grudnia 2019 at 17:40

    Pierniczki już są, mieciutkie i pyszne??

    Odpowiedz
  72. Misia

    8 grudnia 2019 at 16:31

    Czy takie polukrowane ciasteczka mogą 2-3 tyg leżeć ? Czy lepiej lukrować przed świętami

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 17:45

      Misia, mogą leżeć polukrowane w szczelnym pojemniku 🙂
      Wesołych Świąt ?

      Odpowiedz
  73. Magda

    7 grudnia 2019 at 17:32

    Pieczemy na termoobiegu czy gora-dol ???

    Odpowiedz
  74. Kasia

    7 grudnia 2019 at 17:32

    Może być śmietaną 12%?

    Odpowiedz
  75. Zuza

    7 grudnia 2019 at 15:59

    Ile pierników wychodzi z 1 porcji?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2019 at 17:49

      Zuza, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

      Odpowiedz
  76. Maria

    7 grudnia 2019 at 15:46

    Ile pierniczków wychodzi?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2019 at 17:51

      Maria, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

      Odpowiedz
  77. Magda

    7 grudnia 2019 at 15:42

    Jestem „talentem”co do ciast i ciasteczek.Te wyszły pyszne mięciutkie.Polecam.

    Odpowiedz
  78. Ania

    7 grudnia 2019 at 15:32

    Piekłam różne ciasteczka z różnym skutkiem.Teraz wyszłam z założenia że i „wyjda” jak zawsze i zrobiłam jej +-według przepisu.ciasto odstawiłam na 4 godz. Ciasteczka wyszly super pyszne mieciutkie bez zadnego wysilku.POLECAM

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2019 at 17:54

      Ania, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały ??

      Odpowiedz
  79. Ewelina

    7 grudnia 2019 at 09:34

    Ile wychodzi pierniczków z jednej porcji?

    Odpowiedz
  80. Halina

    6 grudnia 2019 at 23:04

    Witam,piekę pierniczki tylko z tego przepisu.Są mięciutkie, pulchne i po prostu wyśmienite.Mój wnuk uwielbia pierniczki. Piekę je kilka razy w roku.Dziś piekłam kolejne, ciasto trzymałam w lodówce przez tydzień bo tak wyszło że nie miałam kiedy je upiec. Pierniczki chyba są jeszcze bardziej pulchne. Za tydzień znów będę musiała piec bo braknie na święta.
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Halina

    Odpowiedz
  81. Klaudia

    6 grudnia 2019 at 15:18

    Czy można w tym przepisie zastąpić czymś margarynę? W jakich proporcjach? 🙂

    Odpowiedz
  82. Kamila

    5 grudnia 2019 at 20:11

    Pierniki pyszne… już drugi rok piekę ? polecam

    Odpowiedz
  83. Małgorzata

    4 grudnia 2019 at 14:29

    Witam,
    Kakao prawdziwe?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      5 grudnia 2019 at 08:34

      Małgorzata, zwykłe gorzkie kakao 🙂

      Odpowiedz
      • Patrycja

        8 grudnia 2019 at 16:07

        Czy może być słodkie kakao typu Puchatek?

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          9 grudnia 2019 at 17:46

          Patrycja, w ostateczności może być, ale wtedy kolor pierniczków może nie być taki jak na zdjęciach 😉

          Odpowiedz
  84. Sylwia

    4 grudnia 2019 at 09:44

    Dziękuję za odpowiedź. W takim razie ule i orzeszki zrobię dzień przed świętami. A kruche z marmolada moje już teraz? Które jeszcze ciasteczka mogę zrobić teraz w weekend? Kruche księżyce? A jakieś trufle?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 10:50

      Kruche z marmoladą zmiękną, więc zrobiłabym je tuż przed świętami, nie wcześniej, ale wszelkie kruche ciastka bez nadzienia, księżyce, maślane, korzenne, czy niektóre trufle, możesz zrobić w ten weekend 🙂

      Odpowiedz
  85. Sylwia

    4 grudnia 2019 at 08:48

    Jeśli pieke pierniczki z lukrem w ten weekend to mogę je trzymać w lodówce w plastikowym pojemniczku?
    I chciałam zapytać czy ciasteczka z kremem typy orzeszki czy ule też trzymać w lodówce przez te dwa tygodnie? A ciasteczka z marmoladą? Co zrobić jeśli nie umiem znaleźć marmolady? Może być dżem? Co zrobić żeby był gładki? Wiem że nie wszystko na temat pierniczków ale może mi pomożesz. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 09:19

      Sylwia, jeśli chodzi o pierniczki to przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają swoją miękkość i nie musisz przechowywać ich w lodówce, mogą stać w temperaturze pokojowej 🙂 np. przechowywane w szczelnym, ozdobnym, dużym słoiku mogą być jednocześnie piękną ozdobą czekającą do świąt 🙂

      Ciastka typu orzeszki zrobiłabym maksymalnie na tydzień przed świętami, wtedy możesz przechowywać same ” skorupki ” w lodówce, w szczelnym pojemniku, a na dzień przed świętami tylko je nadziać 🙂 Wtedy będą świeże i pyszne 🙂

      Marmoladę znajdziesz w każdym sklepie obok dżemów, ale jeśli nie udałoby Ci się jej jednak dostać, rozejrzyj się za dżemami firmy Łowicz, oni posiadają w swojej ofercie dżemy ekstra gładkie, w 100% z owoców, bez konserwantów i innych dziwactw 🙂

      Odpowiedz
  86. Ewelina

    3 grudnia 2019 at 22:35

    Czy ma znaczenie jakiego miodu użyjemy : prawdziwego czy sztucznego? Mam i taki i taki a nie chciałabym ich zepsuć 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 08:25

      Ewelina, do tych pierniczków spokojnie możesz użyć sztucznego miodu ?
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  87. Julia

    3 grudnia 2019 at 21:22

    Miód prawdziwy czy sztuczny? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 08:26

      Julia, sztuczny będzie ok, nie ma potrzeby używania prawdziwego, chyba że Ci na tym zależy ?

      Odpowiedz
  88. MARTYNA

    3 grudnia 2019 at 00:06

    czy pierniczki będą lepsze jak poleżą do świąt ?

    Odpowiedz
  89. Martyna

    3 grudnia 2019 at 00:05

    witam , wyglądają bajecznie
    zawsze robie pierniczki ok 3 tyg przed świętami czy będą nadawać się po takim czasie ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      3 grudnia 2019 at 07:35

      Martyna, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniczku, długo zachowają świeżość 🙂

      Odpowiedz
  90. Magdalena

    2 grudnia 2019 at 20:02

    Czy zamiast margaryny można dodać masło?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      3 grudnia 2019 at 07:34

      Magdalena, jak najbardziej można dać masło 🙂

      Odpowiedz
  91. Marta

    30 listopada 2019 at 17:29

    Ile mniej więcej wychodzi pierniczkow z podanych proporcji? ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 grudnia 2019 at 09:27

      Marta, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

      Odpowiedz
  92. Weronika

    29 listopada 2019 at 11:25

    Witam. Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      29 listopada 2019 at 13:49

      Weronika, to wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

      Odpowiedz
  93. Małgorzata

    28 listopada 2019 at 19:38

    A śmietana ma być słodka czy kwaśna?

    Odpowiedz
  94. Joanna

    28 listopada 2019 at 18:32

    Czy gotowe ciasto może być dłużej w lodówce, np. 3 dni?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 listopada 2019 at 19:34

      Joanna, jak najbardziej, nic się nie stanie, 3 dni poleży 🙂

      Odpowiedz
  95. Gosia

    27 listopada 2019 at 17:49

    Na jaka grubość rozwałkować ciasto?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 listopada 2019 at 16:20

      Gosia, jeśli rozwałkujesz ciasto cieniej ( jak na zdjęciu ), pierniczki będą ok, będą miękkie, ale najbardziej puchate i najlepsze będą jeśli rozwałkujesz je na około 3mm.

      Odpowiedz
  96. Lila

    26 listopada 2019 at 16:34

    Mmm sa naprawdę pyszne, zrobiłam z polowy porcji na próbę przed świątecznymi wypiekami i jestem zachwycona, nie wiem czy chodź parę doczeka jutra ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 listopada 2019 at 16:24

      Lila, bardzo się cieszę, że pierniczenie udane ?
      Przy następnej partii koniecznie pochwal się zdjęciem ?

      Pozdrawiam,Justyna

      Odpowiedz
  97. Kasia

    26 listopada 2019 at 15:36

    Cudowne pierniczki upiekłam razem z dziećmi ciasto zrobione dzień wcześniej trzymane w lodówce stwardnialo i ładnie się wałkowało pieknie rosną w piekarniku sa mięciutkie tylko trzeba uważać żeby nie były za cienkie.

    Odpowiedz
  98. Dorota

    20 listopada 2019 at 19:25

    Pierniczki są pyszne. Najlepsze jakie kiedykolwiek piekłam.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 listopada 2019 at 17:08

      Dorota, bardzo się cieszę, że pierniczki smakują 🙂

      Odpowiedz
  99. Rafal

    14 listopada 2019 at 10:42

    Pierniczki są cudowne! Mięciutkie i bardzo smaczne, są troszkę suche ale myśle jak je zamknę w czekoladzie będą wtedy prefekt! Dziękuje za przepis !

    Odpowiedz
  100. Ania

    13 listopada 2019 at 07:39

    Śmietana słodka czy kwaśna?

    Odpowiedz
  101. Kasia

    8 listopada 2019 at 10:30

    Witam, jeżeli zacznę je robić teraz, z początkiem listopada to do świąt w odpowiednim zamknięciu zachowają swoją miękkość? 🙂 Przepis wygląda smacznie 😀 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 listopada 2019 at 12:16

      Kasia, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniku, zachowają swoją miękkość. Ja zawsze piekę na tydzień/dwa przed świętami, a zajadamy je jeszcze długo po nowym roku 😉
      Pozdrawiam Cię ?

      Odpowiedz
  102. Klarka

    29 kwietnia 2019 at 08:08

    Robiłam te pierniczki i są naprawdę bardzo smaczne jak i mięciutkie, smakują mi lepiej niż te ze sklepu. Właśnie takiego przepisu długo szukałam 🙂

    Odpowiedz
  103. EDYTA

    21 grudnia 2018 at 11:13

    SUPER

    Odpowiedz
  104. Ania

    21 grudnia 2018 at 11:01

    Mam pytanko GDZIE ODKŁADAMY ZAROBIONE CIASTO ?do lodówki ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2018 at 12:42

      Ania, tak jak napisałam w przepisie, ciasto odstawiamy do lodówki.

      Odpowiedz
  105. Ania

    19 grudnia 2018 at 11:58

    Czy leżakowanie w lodówce jest konieczne, czy można od razu przystąpić do wycinania?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 16:41

      Ania, leżakowanie jest konieczne, ponieważ ciasto po wymieszaniu składników, jest zbyt luźne. Chociaż kilka godzinek musi poleżeć.
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  106. Aneta

    18 grudnia 2018 at 20:00

    Czy ciasto moze lezakowac w lodowce dluzej np dwie noce??

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 16:45

      Aneta, ciasto spokojnie może poleżeć dwie noce. Później tylko, troszkę wcześniej wyciągnij je z lodówki przed pieczeniem, bo może być twarde i ciężkie do wałkowania 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  107. Inez

    18 grudnia 2018 at 17:33

    Witam,
    Czy można zastąpić czymś miód, ewentualnie zmniejszyć jego ilość?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 17:00

      Inez, nigdy nie próbowałam zastąpić tutaj miodu i nie wiem jak zachowa się ciasto, ale może syrop daktylowy sprawdziłby się na jego miejsce ?

      Odpowiedz
  108. Donata

    15 grudnia 2018 at 17:16

    Pierniki bardzo dobre. Ja dałam mniej śmietany i za każdym razem przed wałkowaniem podsypywałam mąką. Wyszły fenomenalne , przede wszystkim zachowały kształt foremek.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2018 at 17:58

      Donata, Twoje pierniczki wyszły idealnie ?? Wspaniałe ! Pięknie się prezentują !
      Pozdrawiam Cię i już teraz życzę słodkich i spokojnych Świąt ?

      Odpowiedz
  109. Danuta

    14 grudnia 2018 at 18:49

    Mam wątpliwości co do przepisu na lukier. 3 szlanki cukru?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2018 at 18:58

      Danuta, jeżeli lukrem chcesz zrobić kontury, wzorki, napisy itp. to tak, 3 szklanki cukru sprawią, że lukier będzie gęsty, idealny do wzorów ( jak na zdjęciu pierniczka z reniferem ).
      Jeżeli chcesz jednak tylko przesmarować pierniczki lekko lukrem, wtedy zdecydowanie wystarczy 1 szklanka cukru pudru na 1 białko ?
      Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  110. Agata

    11 grudnia 2018 at 20:21

    To znowu ja ?
    Ciasto w lodówce, jutro zaczynamy pieczenie ?
    Dodany później zdjęcia
    Pozdrawiamy ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      12 grudnia 2018 at 10:19

      Agata, już teraz życzę udanego pierniczenia i czekam z niecierpliwością na efekty końcowe ??
      Pozdrawiam gorąco ❤️

      Odpowiedz
  111. Danuta

    8 grudnia 2018 at 19:57

    Polecam

    Odpowiedz
  112. Hania

    6 grudnia 2018 at 14:44

    Czy śmietana kwaśna czy słodka?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      6 grudnia 2018 at 15:12

      Hania, zwykła śmietana 12% lub 18% 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  113. Ania

    4 grudnia 2018 at 19:18

    Czy pierniczki mona robic odrazu po zrobieniu ciasta, bo bede je robic w szkole i nie ma czasu aby leżało?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2018 at 20:05

      Ania, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt rzadkie, by z nim pracować.

      Odpowiedz
  114. Maria

    2 grudnia 2018 at 17:05

    Pierniczki są pyszne i miękkie jak było w opisie 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      2 grudnia 2018 at 20:40

      Maria, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  115. Niepieprz

    2 grudnia 2018 at 08:40

    Patrycja, jeśli rozwałkujesz ciasto cienko, pierniczki zachowają po upieczeniu wzór, jednak nie będzie on idealny 🙂
    Załączam Ci zdjęcie jak to wygląda po upieczeniu w przypadku tego przepisu 🙂
    Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  116. Patrycja

    2 grudnia 2018 at 00:16

    Czy pierniczki można stemplować?tzn. czy po upieczeniu będzie widoczny wzór? 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
  117. AsiaMyszka

    30 listopada 2018 at 07:29

    Witam. Mam zamiar spróbować zrobić pierniczki z tego przepisu. 🙂 jestem troszkę beztalenciem kulinarnym ale skoro innym wychodzą to myślę, że mi też wyjdą. Dziś zrobię ciasto więc postaram się jutro dodać zdjęcie (o ile zdążę zrobić, bo znając córki to zaraz zjedzą) 😀
    Całe życie marzyłam o własnych pierniczkach i dekorowaniu ich. Mam nadzieję, że dzięki Pani przepisowi się to uda 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 listopada 2018 at 09:25

      Asiu, uda się na pewno, a gdybyś potrzebowała pomocy, pisz śmiało 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco i czekam na wiadomość jak poszło i jak smakują pierniczki, ale i oczywiście koniecznie zdjęcia :*

      Odpowiedz
  118. Elzbieta

    29 listopada 2018 at 13:32

    Najlepsze pierniki na swiecie. Absolutna pycha!!!!!! Dlugo szukalam dobrego przepisu , teraz moge powiedziec ze to bedzie moj rodzinny przepis -oczywiscie pozyczony . Pysznosci!!! Miekkie i tak smaczne , ze trudno to opisac.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 listopada 2018 at 09:27

      Elu, bardzo się cieszę, że pierniczki zapiszą się na stałe w Twojej rodzinie 🙂
      Miód na moje serce :*
      Pozdrawiam Cię gorąco !

      Odpowiedz
  119. Monika

    16 listopada 2018 at 15:05

    Trzeba to powiedziec glosno, najlepsze pierniczki ever. Ciasto mialam w lodowce 6h, pracuje sie z nim fantastycznie, pierniczki po 5-6 min w piekarniku sa jak marzenie.. na pewno bede polecac ten przepis wszystkim i sama jeszcze z niego skorzystam..

    Odpowiedz
  120. Agata

    10 listopada 2018 at 14:33

    Kiedy najlepiej zacząć pięć pierniki? Ile przed świętami?
    Pozdrawiam ?
    Rok temu też je piekliśmy PYCHA ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 listopada 2018 at 16:52

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂
      Są przepyszne zarówno upieczone wcześniej, jak i na świeżo, pieczone na dzień przed Świętami 🙂

      Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 listopada 2018 at 16:53

      Bardzo się cieszę, że pierniczki będą u Was również w tym roku ? Cudownie !

      Odpowiedz
  121. Agata

    10 listopada 2018 at 09:47

    Witam ponownie ?
    Kiedy można upiec pierniki, jaki czas przed świętami? Pozdrawiam ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 listopada 2018 at 09:51

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂

      Odpowiedz
  122. Kasia

    4 listopada 2018 at 20:06

    Są przepyszne 🙂 Ciasto zrobiłam dzisiaj i dzisiaj też piekłam, bo obiecałam córce, że pierniczki zrobimy razem, a w tygodniu byłoby ciężko. Ciasto włożyłam oczywiście do lodówki, potem na 2-3 godziny do zamrażarki. Dalej trochę się lepiło, więc podsypałam mąki (dość sporo), a mimo to pierniczki są miękkie i puszyste (pierwsze aż tak nie wyrosły, ale późniejsze już pięknie – nie rozwałkowywałam ciasta aż tak cieniutko jak na zdjęciu, tak mniej więcej na 3 mm).
    Pierniczki będę musiała upiec jeszcze raz przed samymi świętami i chyba z podwójnej porcji, bo z tych dzisiejszych połowy już nie ma i do świąt na pewno reszta nie przetrwa 🙂 Ale naprawdę warto, dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 listopada 2018 at 20:35

      Kasiu, fantastycznie ! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że pierniczenie się udało i co najważniejsze, smakowało 🙂
      U mnie również te pierniczki robią furorę za każdym razem, chyba właśnie dzięki temu, że są tak mięciutkie i można zajadać od razu 🙂
      Przy kolejnym pieczeniu, koniecznie załącz zdjęcia pierniczków ?

      Pozdrawiam Cię gorąco !
      Justyna

      Odpowiedz
  123. Zosia :)

    22 grudnia 2017 at 21:40

    Witam. Są i moje 🙂 Tydzień szukałam przepisu i trafiłam na ten. I już zostanie tym numerem 1. Super, ekstra, mega och bajka. Dzisiaj zdobimy 🙂 Dziękuję za przepis. Wrócę po więcej. Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
  124. Aneczka

    21 grudnia 2017 at 21:38

    Wlasnie zrobilam ciasio jutro zabieram sie za pieczenie jesli tak sa chwalone to mysle ze wyjda przepysznie :))))

    Odpowiedz
  125. Joanna

    21 grudnia 2017 at 12:15

    Czy zamiast margaryny można dodać olej? Córka już doczekać się nie może a ja masła ani margaryny nie mam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2017 at 16:03

      Joanna, nigdy nie próbowałam takiej zamiany, ciężko mi powiedzieć.

      Odpowiedz
  126. basia

    20 grudnia 2017 at 15:36

    jaka śmietana kwaśna czy słodka?

    Odpowiedz
  127. Jola Jolowska

    19 grudnia 2017 at 17:26

    Pierniczki suuuuper gorąco polecam.:)

    Odpowiedz
  128. Anka

    19 grudnia 2017 at 11:31

    Witam. Czy zamiast smietany moge dodac mleko?? Dziekuje..

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2017 at 11:58

      Anka, a może jogurt naturalny?

      Odpowiedz
      • Anka

        20 grudnia 2017 at 15:28

        Dodałam śmietanę kwaśna 18% plus trochę mleka i wyszły super… dziękuję…

        Odpowiedz
  129. Karo

    14 grudnia 2017 at 22:38

    Przepis jest po prostu boski. A pierniczki palce lizać. Dzuekuje Pani Justyno po sto kroć… od dziś ten blog będzie moim świętym blogiem ?. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2017 at 07:53

      Karo, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że pierniczki udane 🙂
      Pozdrawiam Cię serdecznie, zapraszam jak najbardziej częściej i również życzę Spokojnych Świąt :*

      Odpowiedz
  130. Agata

    14 grudnia 2017 at 11:47

    Ja… zbierałam sie od dwóch tygodni do robieni ?
    Ale już ciasto zrobione, jutro rano biore się za pieczeniae pierniczków.
    Moja córka jak wróci ze szkoły na pewno będzie chciała je już dziś piec ?
    Lukrowanie i dekorowanie będzie najpiękniejsze ❤
    Będziemy robić to z mężem, dziećmi oraz koleżanką i jej synem.
    Pozdrawiam mam nadzieję że będą pyszne ❤

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2017 at 13:28

      Agata, wspaniale ❤
      U mnie jedna tura tegorocznych pierniczków już poszła dla Synka do szkoły wczoraj, ale już zapowiedział kolejne pierniczenie, także jutro robię ciasto i na weekend również pieczemy 🙂

      Koniecznie daj znać jak udało się wspólne pieczenie i dekorowanie ❤❤
      Słodkiego pierniczenia :*

      Odpowiedz
      • Agata

        18 grudnia 2017 at 11:42

        Niestety koleżanka chora… corka sama dekorowala ze mna, ale robić następne muszę ☺ po tamtych zostaly okruchy ?

        Odpowiedz
  131. Edyta

    13 grudnia 2017 at 20:53

    Witam, czy zamiast margaryny mogę dodać masło? 🙂

    Odpowiedz
  132. Agnieszka

    12 grudnia 2017 at 21:06

    Jakiego miodu dodać, sztucznego czy prawdziwego?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      12 grudnia 2017 at 21:08

      Agnieszka, lepszy będzie sztuczny, ale jeśli wolisz, może być też prawdziwy 🙂

      Odpowiedz
  133. Dorota

    8 grudnia 2017 at 15:41

    Nie wiem jak to sie stalo ale w zyciu nie ponioslam takiej kleski. Piernik dramat. Wogole nie urosly sa twarde i bardzo szybko sie pala. Robilam wiele razy potrawy i ciasta z blogow ale ten przepis. Poleglam na calej lini chociaz probowalam dwa razy

    Odpowiedz
  134. Ania

    8 grudnia 2017 at 02:20

    Witam, można piec góra – dół – termoobieg czy lepiej nie używać termoobiegu? Ciasto w lodówce, jutro pieczemy tzn. już dziś na wieczór 😉 Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 grudnia 2017 at 07:11

      Ania, pieczemy góra dół, z termoobiegiem bym nie próbowała 😉
      Koniecznie daj znać po pieczeniu, może uda się załączyć zdjęcia :*
      Ja jutro też zabieram się za pierniczki 🙂

      Odpowiedz
      • Ania

        8 grudnia 2017 at 23:25

        Upieczone 😀 wersja produkcyjna – przed lukrowaniem 😉 pyszne, mięciutkie, tzn. jak bardzo rozwałkowane to za dużo nie urosły, ile ich wyszło to nie wiem – jak na zdjęciu pojemnik – byłoby więcej gdyby nie podjadali na bieżąco po wyjmowaniu z piekarnika 😀 test każdej partii musiał być 😀 przepis super, teraz za lukrowanie jakieś trzeba się zabrać 😉 Pozdrawiam :-*

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          9 grudnia 2017 at 08:58

          Ania, wspaniałe! Wyglądają tak przepysznie, aż sama nabrałam ochoty na pieczenie 🙂
          Bardzo się cieszę, że pierniczenie udane i dziękuję za zdjęcie :*

          Pozdrawiam Cię gorąco :*

          Odpowiedz
  135. Weronika

    7 grudnia 2017 at 17:09

    Chcialabym upiec pierniczki, ale z mniejszej porcji. Moj piekarnik jest straszny. Wszystko piecze dwa razy dluzej i czesto niedopieka ciast, zazwyczaj zakalce wyciagam, dlatego mam juz dosyc.obiecalam jednak corce ze upieczemy pierniczki… Ale 200 szt to za duzo,jesli beda nadawaly sie do kosza przez piekarnik. Chcialam zmniejszyc proporcje chociaz o polowe. Na ile ustawic piekarnik? I czy moge przykryc je folia aluminiowa zeby lepiej trzymalo cieplo i podkrecic piekarnik? Juz brak mi na niego pomyslow. Moze ma ktos jakies rady, ale takiego „przyjaciela” w domu? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2017 at 19:37

      Weronika, możesz jak najbardziej upiec pierniczki z połowy porcji, ( w zależności od wielkości foremek, wyjdzie ich i tak sporo ), ale jednak mają one w sobie to coś, że trudno je zepsuć, więc możesz też nie zmieniać nic w przepisie, a po prostu jeśli faktycznie piekarnik nie podoła, to po zamrozisz resztę ciasta na ” lepsze czasy ” 🙂
      Pierniczki możesz przykryć folią, nie zaszkodzi im to w żaden sposób, one bardzo szybko się pieką, tak jak napisałam, potrzebują dosłownie kilku minut i są gotowe 🙂

      Moja rada jest taka: zaryzykowałabym i nie próbowała zmieniać temperatury piekarnika. Spróbowałabym zrobić je według przepisu, czyli w 200st. od 5 do 10 minut, w zależności od wielkości 🙂
      Pamiętaj tylko, że im grubsze, tym dłużej czasu potrzebują, ale będziesz widziała na oko, kiedy będą gotowe – będą pulchne 🙂
      Jednak to Ty znasz swój piekarnik najlepiej, dlatego mimo moich najszczerszych chęci, ciężko mi doradzać 🙁

      Weronika, koniecznie daj znać jak zdecydujesz się na pierniczenie, jak wyszło i jak było w praktyce, a w razie wątpliwości, pisz śmiało :*

      Odpowiedz
      • Weronika

        9 grudnia 2017 at 17:52

        Ok. Dziekuje za odpowiedz. Jutro robie ciasto, a w poniedzialek pieczemy. Skoro mozna zamrozic to sprezentuje najwyzej ciasto mamie i ona upiecze ? dam znac co z tego wyjdzie ? jestem bardzo ciekawa ??

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          9 grudnia 2017 at 18:02

          Weronika, koniecznie daj znać :*
          Trzymam kciuki za piekarnik, oby poszło po Twojej myśli :*

          Odpowiedz
      • Weronika

        10 grudnia 2017 at 15:56

        Wyszly ? ja i corka jestesmy szcześliwe ? w tygodniu druga partia bedzie ? 5 minut i gotowe a co najwazniejsze, pyszne ? dziekuje za rady i za przepis? pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          10 grudnia 2017 at 16:03

          Weronika, cudownie!
          Wyglądają obłędnie ! Bardzo się cieszę, że się udało :*

          Pozdrawiam :*

          Odpowiedz
  136. Linka

    3 grudnia 2017 at 16:59

    POEZJA smakowa, Najlepszy przepis z jakiego robiłam pierniki, dodałam tylko mniej cukru i to był trzcinowy. Na stałe będą gościć u mnie w domu.
    Ludzie róbcie bo warto, naprawdę są miękkie.
    Dziękuje za przepis, jestem wdzięczna do grobowej deski 🙂 LINKA

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      3 grudnia 2017 at 17:32

      Linka, twoje słowa to miód na moje serce 🙂
      Bardzo się cieszę, że pierniczki się sprawdziły i zostaną z Tobą na dłużej 🙂
      Następnym razem, koniecznie prześlij zdjęcie :*

      Pozdrawiam i życzę udanych przygotowań świątecznych :*

      Odpowiedz
  137. gosia

    2 grudnia 2017 at 16:02

    pierniczki wyszły przepyszne, ale ciasto po leżakowaniu było rzadkie i musiałam dodać trochę mąki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  138. Kinga K.

    1 grudnia 2017 at 16:31

    Witam, czy zamiast dodawać cukier mogę zwiększyć ilość miodu? Jeśli tak to może ma Pani jakieś sprawdzone proporcje? Mam dwa litry miodu i wolałabym go użyć zamiast dodawać cukier, ale boję się, że zakłócę tym całą konsystencję ciasta i nie wyjdzie.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 grudnia 2017 at 21:14

      Kinga, zamiast 200 dałabym 300g miodu, brak cukru nie będzie miało wpływu na konsystencję ciasta 🙂
      Jedyne co może mieć wpływ to mąka o różnej chłonności, dlatego jeśli po leżakowaniu ciasto nie będzie odpowiednie do wałkowania, dosyp odrobinę mąki 🙂

      Odpowiedz
      • Kinga K.

        4 grudnia 2017 at 18:08

        Wyszło pysznie 😉 miękkie i aromatyczne pierniczki nawet kilka dni po 😉 cudne ciasto, bardzo dziękuję za przepis 😉

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          4 grudnia 2017 at 18:15

          Kinga, bardzo się cieszę 🙂
          Ja również za kilka dni, zabieram się za nie 😉

          Pozdrawiam :*

          Odpowiedz
  139. Ja

    26 listopada 2017 at 18:58

    Pierniczki rzeczywiście pyszne, ale ciasto na następny dzień jest nadal rzadkie i trzeba dodać sporo mąki, żeby dało się rozwałkować i żeby można było z nich wycinać pierniki. Czy tak powinno być?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 listopada 2017 at 21:05

      Zdecydowanie nie powinno tak być. Na drugi dzień od razu powinno się dać ciasto uformować w kulę, ale cieszę się, że pierniczki smakowały 🙂

      Odpowiedz
  140. Ewa

    18 listopada 2017 at 18:34

    Witam

    Na ile wcześniej przed Świętami można przygotować pierniczki??

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 listopada 2017 at 18:41

      Ewa, nawet gdybyś przygotowała je teraz, w grudniu byłyby przepyszne 😀
      W zeszłym roku pierniczki zrobiłam dwa tygodnie przed Świętami, a zajadałam się nimi do końca stycznia 🙂

      Myślę, że początek grudnia jednak będzie najodpowiedniejszym czasem 🙂
      Pamiętaj tylko, by przechowywać je w szczelnym pojemniku i koniecznie pochwal się zdjęciem z pierniczenia 😉

      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
      • Ewa

        18 listopada 2017 at 20:26

        dziekuje☺ na pewno wstawie zdjecia☺ bedziemy z córka je robic☺

        Odpowiedz
    • joanna

      8 grudnia 2019 at 15:54

      Pierniczki tak pyszne, jeszcze takiego przepisu nie miałam , od razu pachnie ŚWIĘTAMI.

      Odpowiedz
  141. Krysia

    13 listopada 2017 at 12:21

    Postaram sie upiec , napisze jak sie udaly . Dziekuje za przepis ?

    Odpowiedz
  142. Wiola

    6 października 2017 at 15:49

    Pieczemu góra dół?

    Odpowiedz
  143. Anonim

    21 grudnia 2016 at 12:38

    Dzień dobry!
    Czy mogę pierniczki nadziać marmoladą? Próbowała pani kiedyś? Boję się, że nie upieką się jak trzeba…

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2016 at 12:48

      Jak najbardziej można zrobić je nadziewane, wyjdą równie pyszne, a może nawet i lepsze 🙂
      Bez obaw 🙂

      Odpowiedz
  144. Karolina

    20 grudnia 2016 at 14:14

    pierniczki wspaniałe mieciutkie

    Odpowiedz
  145. Karolina

    20 grudnia 2016 at 14:12

    pierniczki wyszły wyborne mięciutkie

    Odpowiedz
  146. Agnieszka

    20 grudnia 2016 at 13:02

    Robiła pierwszy raz ,są pyszne

    Odpowiedz
  147. Joanna

    18 grudnia 2016 at 11:58

    Czy ciasto na pierniczki musi leżeć w lodówce 24 godz ? Próbowała Pani piec pierniczki od razu ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 grudnia 2016 at 12:06

      Joanna, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt luźne by wałkować z niego pierniczki, dlatego swoje w lodówce musi odleżeć 🙂
      Z tego względu nie próbowałam nigdy piec ich od razu 🙂

      Odpowiedz
      • Anonim

        18 grudnia 2016 at 14:59

        Właśnie to zauważyłam więc ze względu na to, że muszę je upiec dziś, podzieliłam ciasto na mniejsze kulki, z których zrobiłam placki i wsadziłam do zamrażalnika.Dam im 3 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          18 grudnia 2016 at 15:07

          Potrzebujesz ich na jutro ?

          Odpowiedz
          • Joanna

            18 grudnia 2016 at 15:09

            Nie po prostu w tym tygodniu będę pracowała po 12 godzin więc nie będę miała na to czasu a obiecałam synkowi że zrobimy tylko nie przemyślałam tego wcześniej

          • Niepieprz

            18 grudnia 2016 at 15:15

            Rozumiem, jeśli faktycznie nie masz możliwości w tygodniu, to spróbuj dziś, myślę że po kilku godzinach w lodówce, ciasto będzie już współpracowało 🙂

  148. Gość23

    16 grudnia 2016 at 16:05

    Coś wspaniałego! Pierwszy raz upiekłam je do przedszkola do dekorowania dla moich podopiecznych. Oczywiście większość została zjedzona zanim zdąrzyliśmy je pomalować. Dziś postanowiłam upiec je jeszcze raz, udekorować i zapakować w folię do pieczenia z kokardką jako prezenty dla bliskich. Połąże taką paczuszkę na każdy talerzyk wigilijny. Dziękuje za przepis! Są naprawdę wyśmienite!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      16 grudnia 2016 at 16:25

      Bardzo się cieszę, że pierniczki sprawdziły się dla dzieciaczków 🙂 Sama mam przedszkolaka w domu, więc wyobrażam sobie ich radość 🙂
      Pomysł z paczuszkami – wspaniały! Już teraz życzę Radosnych i rodzinnych Świąt :*

      Odpowiedz
  149. Monika

    15 grudnia 2016 at 13:39

    Czy pierniczki mozna udekorowac od razu po ich osiągnięciu, czy lepiej zaczekac do ostatnich dni przed Wigilią? Pozdrawiam: )

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2016 at 13:47

      Monika, jak najbardziej można lukrować pierniczki od razu po przestygnięciu i przechowywać już udekorowane 🙂

      Odpowiedz
  150. Anonim

    8 grudnia 2016 at 01:25

    Swietny przepis! Dziekuje i polecam

    Odpowiedz
  151. Kasia

    5 grudnia 2016 at 14:52

    Pierwszy raz mam przepis na super pierniczki. Sa miekkie nie trzeba czekac tylko od razu można jesc. Pieklam juz dwa razy. Niestety swiat nie doczekaja bede piekla znowu. Przepis polecilam calej rodzinie i znajomym.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 grudnia 2016 at 07:36

      Kasia, bardzo miło mi to słyszeć 🙂
      Cieszę się, że pierniczki zasmakowały całej rodzince 🙂
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  152. Anonim

    4 grudnia 2016 at 20:52

    Witam, ciasto na pierniczki przygotowane… Pachnie obłędnie… (super się wszystko połączyło). Jutro dzieciaki będą wycinać, myślę że będzie to nasz ulubiony przepis 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      5 grudnia 2016 at 08:51

      Bardzo się cieszę 🙂 U mnie też małe rączki wykrawały kształty pierniczków, a po tygodniu po pierniczkach nie było już śladu 🙂
      Czekam na relację z pierniczenia i koniecznie zdjęcia efektu końcowego 😉
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  153. Iza

    1 grudnia 2016 at 00:29

    Witam, Czy wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze soba, czy mikserem? A miód może być sztuczny? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 grudnia 2016 at 07:41

      Iza, składniki najlepiej mieszać ręcznie i to dosłownie 😉 ale nie ma przeciwwskazań by używać robota z hakiem, czy też łyżki.
      Miód jak najbardziej może być sztuczny 🙂

      Odpowiedz
  154. Dżastii

    26 listopada 2016 at 17:06

    I można je zrobić 24 h przed świętami i takie będą mięciutkie? Nie potrzebują leżakowania? 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 listopada 2016 at 18:53

      Dżastii, można zrobić je dzień przed świętami, można nawet w dzień Wigilii i będą idealne, fajnie też udekorować lukrem jak wyżej – polecam na prawdę 🙂
      Nie potrzebują leżakowania, ale pamiętaj by trzymać je w szczelnym pojemniku/słoiku, wtedy zachowają swoją miękkość na długi czas 🙂

      P.S Moje pierniczki dziś mają równo tydzień i są tak samo miękkie jak w dzień pieczenia – codziennie rano podjadam kilka do kawy 😉

      Odpowiedz
  155. Aśka

    26 listopada 2016 at 11:33

    Sa przepyszne!!!

    Odpowiedz
  156. kinga

    25 listopada 2016 at 23:05

    Witam.Na zdjeciu (z wycieta choinka)widac jak cienko jest walkowane ciasto czy z tak cienkiego placuszka wyjda takie grubaski jak na zdjeciu centralnym?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 listopada 2016 at 09:31

      Kinga, dokładnie tak 🙂
      Pierniczki wychodzą bardzo puchate, mimo cienkiego wałkowania 🙂

      Odpowiedz
  157. Kamil

    23 listopada 2016 at 08:53

    Pierniczki wyglądają pięknie. Przyda się przepis na święta ! dziękuję! 🙂

    Odpowiedz
  158. Anonim

    22 listopada 2016 at 13:16

    A jaką śmietanę należy dodać? Kwaśną czy słodką?

    Odpowiedz
  159. Justyna

    22 listopada 2016 at 12:42

    Pierniczki wyglądają cudownie, na pewno skorzystam 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 listopada 2016 at 12:50

      Szczerze zachęcam, bo na prawdę warto 🙂
      Koniecznie daj znać jak upieczesz 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  160. Magdalena

    22 listopada 2016 at 10:38

    wyglądają idealnie:)

    Odpowiedz
    • Beata

      22 grudnia 2019 at 08:31

      Moje właśnie się pieką ciekawe co wyjdzie

      Odpowiedz

Pierniczki miękkie – przepis

Pierniczki miękkie – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pierniczki miękkie – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.