Pierniczki miękkie – przepis

Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie - są niemal identyczne! Miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas :)

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 200g miodu
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka

    Lukier:

  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem pierniczków:

  1. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce. Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy a kilka minut.
  2. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
  4. Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.
    ciasto na pierniczki

W dniu pieczenia pierniczków:

  1. Ciasto wyjmujemy z miski i jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy odrobiną mąki, a następnie formujemy w jedną kulę, dzielimy na 3-4 mniejsze części. Wałkujemy po kawałku ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie, więc warto rozwałkować je jak najcieniej.

  2. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).
  3. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.

Lukier:

  1. Białka roztrzepujemy, by tylko lekko się spieniły, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i ucieramy do uzyskania białego, gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem, możemy robić na pierniczkach kontury, wzorki, napisy itp. Jeśli chcemy zapełnić całe pierniczki lukrem, bądź tylko lekko je posmarować, rozrzedzamy lukier dodając stopniowo kilka kropel wody.

Powiązane przepisy

Pierniczki miękkie – przepis

Dodaj komentarz

183 komentarze

  1. Iza

    9 grudnia 2019 at 12:32

    Czy moge kilka dni wczesniej przed pieczeniem przygotowac ciasto? Okolo 5 dni.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 17:40

      Iza, możesz 🙂 W komentarzach wcześniej ktoś pisał, że trzymał ciasto w lodówce przez 7 dni i pierniczki były przepyszne 🙂

      Odpowiedz
  2. Danuta

    9 grudnia 2019 at 10:34

    Witam. Syn jest uczulony na białka mleka co mogę dać zamiast śmietany???

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 18:03

      Danuta, ciężko mi cokolwiek tutaj doradzić, nic na szybko nie przychodzi mi do głowy.

      Odpowiedz
  3. Ola

    8 grudnia 2019 at 21:01

    Te pierniczki są cudne. Odstawilam do lodówki na 4 godziny i też super 🙂 jeszcze nie miałam tak super przepisu żeby ciasto było elastyczne i nie klejące i idealne do rozwałkowywania. Polecam, a przepis zapisuję

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 18:01

      Ola, Twój komentarz to miód na moje serce 😍
      Wesołych i spokojnych świąt 🎄

      Odpowiedz
  4. Ewelina

    8 grudnia 2019 at 20:09

    Upiekłam pierniczki, rzeczywiście są mięciutkie i bardzo pyszne, jedyne co to troszkę mało korzenny smak, ale to już wina użytej przeze mnie przyprawy. Miód dałam sztuczny. Wiele z Was pyta ile sztuk wychodzi. Ja robiłam serduszka i gwiazdki ok 4 cm, choinki ok. 8 cm wys., i ludziki-ciastki takie malutkie i troszkę większe i wyszło mi ok 120 szt 🙂 Dziękuję za przepis, pozdrawiam i życzę wszystkim pięknych Świąt! 🎄

    Odpowiedz
  5. Magda

    8 grudnia 2019 at 17:40

    Pierniczki już są, mieciutkie i pyszne👌😋

    Odpowiedz
  6. Misia

    8 grudnia 2019 at 16:31

    Czy takie polukrowane ciasteczka mogą 2-3 tyg leżeć ? Czy lepiej lukrować przed świętami

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 grudnia 2019 at 17:45

      Misia, mogą leżeć polukrowane w szczelnym pojemniku 🙂
      Wesołych Świąt 🎄

      Odpowiedz
  7. Magda

    7 grudnia 2019 at 17:32

    Pieczemy na termoobiegu czy gora-dol ???

    Odpowiedz
  8. Kasia

    7 grudnia 2019 at 17:32

    Może być śmietaną 12%?

    Odpowiedz
  9. Zuza

    7 grudnia 2019 at 15:59

    Ile pierników wychodzi z 1 porcji?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2019 at 17:49

      Zuza, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

      Odpowiedz
  10. Maria

    7 grudnia 2019 at 15:46

    Ile pierniczków wychodzi?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2019 at 17:51

      Maria, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

      Odpowiedz
  11. Magda

    7 grudnia 2019 at 15:42

    Jestem „talentem”co do ciast i ciasteczek.Te wyszły pyszne mięciutkie.Polecam.

    Odpowiedz
  12. Ania

    7 grudnia 2019 at 15:32

    Piekłam różne ciasteczka z różnym skutkiem.Teraz wyszłam z założenia że i „wyjda” jak zawsze i zrobiłam jej +-według przepisu.ciasto odstawiłam na 4 godz. Ciasteczka wyszly super pyszne mieciutkie bez zadnego wysilku.POLECAM

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2019 at 17:54

      Ania, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały 😘💙

      Odpowiedz
  13. Ewelina

    7 grudnia 2019 at 09:34

    Ile wychodzi pierniczków z jednej porcji?

    Odpowiedz
  14. Halina

    6 grudnia 2019 at 23:04

    Witam,piekę pierniczki tylko z tego przepisu.Są mięciutkie, pulchne i po prostu wyśmienite.Mój wnuk uwielbia pierniczki. Piekę je kilka razy w roku.Dziś piekłam kolejne, ciasto trzymałam w lodówce przez tydzień bo tak wyszło że nie miałam kiedy je upiec. Pierniczki chyba są jeszcze bardziej pulchne. Za tydzień znów będę musiała piec bo braknie na święta.
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Halina

    Odpowiedz
  15. Klaudia

    6 grudnia 2019 at 15:18

    Czy można w tym przepisie zastąpić czymś margarynę? W jakich proporcjach? 🙂

    Odpowiedz
  16. Kamila

    5 grudnia 2019 at 20:11

    Pierniki pyszne… już drugi rok piekę 😊 polecam

    Odpowiedz
  17. Małgorzata

    4 grudnia 2019 at 14:29

    Witam,
    Kakao prawdziwe?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      5 grudnia 2019 at 08:34

      Małgorzata, zwykłe gorzkie kakao 🙂

      Odpowiedz
      • Patrycja

        8 grudnia 2019 at 16:07

        Czy może być słodkie kakao typu Puchatek?

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          9 grudnia 2019 at 17:46

          Patrycja, w ostateczności może być, ale wtedy kolor pierniczków może nie być taki jak na zdjęciach 😉

          Odpowiedz
  18. Sylwia

    4 grudnia 2019 at 09:44

    Dziękuję za odpowiedź. W takim razie ule i orzeszki zrobię dzień przed świętami. A kruche z marmolada moje już teraz? Które jeszcze ciasteczka mogę zrobić teraz w weekend? Kruche księżyce? A jakieś trufle?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 10:50

      Kruche z marmoladą zmiękną, więc zrobiłabym je tuż przed świętami, nie wcześniej, ale wszelkie kruche ciastka bez nadzienia, księżyce, maślane, korzenne, czy niektóre trufle, możesz zrobić w ten weekend 🙂

      Odpowiedz
  19. Sylwia

    4 grudnia 2019 at 08:48

    Jeśli pieke pierniczki z lukrem w ten weekend to mogę je trzymać w lodówce w plastikowym pojemniczku?
    I chciałam zapytać czy ciasteczka z kremem typy orzeszki czy ule też trzymać w lodówce przez te dwa tygodnie? A ciasteczka z marmoladą? Co zrobić jeśli nie umiem znaleźć marmolady? Może być dżem? Co zrobić żeby był gładki? Wiem że nie wszystko na temat pierniczków ale może mi pomożesz. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 09:19

      Sylwia, jeśli chodzi o pierniczki to przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają swoją miękkość i nie musisz przechowywać ich w lodówce, mogą stać w temperaturze pokojowej 🙂 np. przechowywane w szczelnym, ozdobnym, dużym słoiku mogą być jednocześnie piękną ozdobą czekającą do świąt 🙂

      Ciastka typu orzeszki zrobiłabym maksymalnie na tydzień przed świętami, wtedy możesz przechowywać same ” skorupki ” w lodówce, w szczelnym pojemniku, a na dzień przed świętami tylko je nadziać 🙂 Wtedy będą świeże i pyszne 🙂

      Marmoladę znajdziesz w każdym sklepie obok dżemów, ale jeśli nie udałoby Ci się jej jednak dostać, rozejrzyj się za dżemami firmy Łowicz, oni posiadają w swojej ofercie dżemy ekstra gładkie, w 100% z owoców, bez konserwantów i innych dziwactw 🙂

      Odpowiedz
  20. Ewelina

    3 grudnia 2019 at 22:35

    Czy ma znaczenie jakiego miodu użyjemy : prawdziwego czy sztucznego? Mam i taki i taki a nie chciałabym ich zepsuć 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 08:25

      Ewelina, do tych pierniczków spokojnie możesz użyć sztucznego miodu 😉
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  21. Julia

    3 grudnia 2019 at 21:22

    Miód prawdziwy czy sztuczny? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2019 at 08:26

      Julia, sztuczny będzie ok, nie ma potrzeby używania prawdziwego, chyba że Ci na tym zależy 😉

      Odpowiedz
  22. MARTYNA

    3 grudnia 2019 at 00:06

    czy pierniczki będą lepsze jak poleżą do świąt ?

    Odpowiedz
  23. Martyna

    3 grudnia 2019 at 00:05

    witam , wyglądają bajecznie
    zawsze robie pierniczki ok 3 tyg przed świętami czy będą nadawać się po takim czasie ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      3 grudnia 2019 at 07:35

      Martyna, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniczku, długo zachowają świeżość 🙂

      Odpowiedz
  24. Magdalena

    2 grudnia 2019 at 20:02

    Czy zamiast margaryny można dodać masło?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      3 grudnia 2019 at 07:34

      Magdalena, jak najbardziej można dać masło 🙂

      Odpowiedz
  25. Marta

    30 listopada 2019 at 17:29

    Ile mniej więcej wychodzi pierniczkow z podanych proporcji? 😉

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 grudnia 2019 at 09:27

      Marta, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

      Odpowiedz
  26. Weronika

    29 listopada 2019 at 11:25

    Witam. Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      29 listopada 2019 at 13:49

      Weronika, to wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

      Odpowiedz
  27. Małgorzata

    28 listopada 2019 at 19:38

    A śmietana ma być słodka czy kwaśna?

    Odpowiedz
  28. Joanna

    28 listopada 2019 at 18:32

    Czy gotowe ciasto może być dłużej w lodówce, np. 3 dni?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 listopada 2019 at 19:34

      Joanna, jak najbardziej, nic się nie stanie, 3 dni poleży 🙂

      Odpowiedz
  29. Gosia

    27 listopada 2019 at 17:49

    Na jaka grubość rozwałkować ciasto?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 listopada 2019 at 16:20

      Gosia, jeśli rozwałkujesz ciasto cieniej ( jak na zdjęciu ), pierniczki będą ok, będą miękkie, ale najbardziej puchate i najlepsze będą jeśli rozwałkujesz je na około 3mm.

      Odpowiedz
  30. Lila

    26 listopada 2019 at 16:34

    Mmm sa naprawdę pyszne, zrobiłam z polowy porcji na próbę przed świątecznymi wypiekami i jestem zachwycona, nie wiem czy chodź parę doczeka jutra 😏

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 listopada 2019 at 16:24

      Lila, bardzo się cieszę, że pierniczenie udane 💙
      Przy następnej partii koniecznie pochwal się zdjęciem 😍

      Pozdrawiam,Justyna

      Odpowiedz
  31. Kasia

    26 listopada 2019 at 15:36

    Cudowne pierniczki upiekłam razem z dziećmi ciasto zrobione dzień wcześniej trzymane w lodówce stwardnialo i ładnie się wałkowało pieknie rosną w piekarniku sa mięciutkie tylko trzeba uważać żeby nie były za cienkie.

    Odpowiedz
  32. Dorota

    20 listopada 2019 at 19:25

    Pierniczki są pyszne. Najlepsze jakie kiedykolwiek piekłam.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 listopada 2019 at 17:08

      Dorota, bardzo się cieszę, że pierniczki smakują 🙂

      Odpowiedz
  33. Rafal

    14 listopada 2019 at 10:42

    Pierniczki są cudowne! Mięciutkie i bardzo smaczne, są troszkę suche ale myśle jak je zamknę w czekoladzie będą wtedy prefekt! Dziękuje za przepis !

    Odpowiedz
  34. Ania

    13 listopada 2019 at 07:39

    Śmietana słodka czy kwaśna?

    Odpowiedz
  35. Kasia

    8 listopada 2019 at 10:30

    Witam, jeżeli zacznę je robić teraz, z początkiem listopada to do świąt w odpowiednim zamknięciu zachowają swoją miękkość? 🙂 Przepis wygląda smacznie 😀 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 listopada 2019 at 12:16

      Kasia, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniku, zachowają swoją miękkość. Ja zawsze piekę na tydzień/dwa przed świętami, a zajadamy je jeszcze długo po nowym roku 😉
      Pozdrawiam Cię 😘

      Odpowiedz
  36. Klarka

    29 kwietnia 2019 at 08:08

    Robiłam te pierniczki i są naprawdę bardzo smaczne jak i mięciutkie, smakują mi lepiej niż te ze sklepu. Właśnie takiego przepisu długo szukałam 🙂

    Odpowiedz
  37. EDYTA

    21 grudnia 2018 at 11:13

    SUPER

    Odpowiedz
  38. Ania

    21 grudnia 2018 at 11:01

    Mam pytanko GDZIE ODKŁADAMY ZAROBIONE CIASTO ?do lodówki ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2018 at 12:42

      Ania, tak jak napisałam w przepisie, ciasto odstawiamy do lodówki.

      Odpowiedz
  39. Ania

    19 grudnia 2018 at 11:58

    Czy leżakowanie w lodówce jest konieczne, czy można od razu przystąpić do wycinania?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 16:41

      Ania, leżakowanie jest konieczne, ponieważ ciasto po wymieszaniu składników, jest zbyt luźne. Chociaż kilka godzinek musi poleżeć.
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  40. Aneta

    18 grudnia 2018 at 20:00

    Czy ciasto moze lezakowac w lodowce dluzej np dwie noce??

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 16:45

      Aneta, ciasto spokojnie może poleżeć dwie noce. Później tylko, troszkę wcześniej wyciągnij je z lodówki przed pieczeniem, bo może być twarde i ciężkie do wałkowania 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  41. Inez

    18 grudnia 2018 at 17:33

    Witam,
    Czy można zastąpić czymś miód, ewentualnie zmniejszyć jego ilość?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 17:00

      Inez, nigdy nie próbowałam zastąpić tutaj miodu i nie wiem jak zachowa się ciasto, ale może syrop daktylowy sprawdziłby się na jego miejsce ?

      Odpowiedz
  42. Donata

    15 grudnia 2018 at 17:16

    Pierniki bardzo dobre. Ja dałam mniej śmietany i za każdym razem przed wałkowaniem podsypywałam mąką. Wyszły fenomenalne , przede wszystkim zachowały kształt foremek.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2018 at 17:58

      Donata, Twoje pierniczki wyszły idealnie 😮😍 Wspaniałe ! Pięknie się prezentują !
      Pozdrawiam Cię i już teraz życzę słodkich i spokojnych Świąt 😘

      Odpowiedz
  43. Danuta

    14 grudnia 2018 at 18:49

    Mam wątpliwości co do przepisu na lukier. 3 szlanki cukru?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2018 at 18:58

      Danuta, jeżeli lukrem chcesz zrobić kontury, wzorki, napisy itp. to tak, 3 szklanki cukru sprawią, że lukier będzie gęsty, idealny do wzorów ( jak na zdjęciu pierniczka z reniferem ).
      Jeżeli chcesz jednak tylko przesmarować pierniczki lekko lukrem, wtedy zdecydowanie wystarczy 1 szklanka cukru pudru na 1 białko 😊
      Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  44. Agata

    11 grudnia 2018 at 20:21

    To znowu ja 😁
    Ciasto w lodówce, jutro zaczynamy pieczenie 😉
    Dodany później zdjęcia
    Pozdrawiamy 💜

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      12 grudnia 2018 at 10:19

      Agata, już teraz życzę udanego pierniczenia i czekam z niecierpliwością na efekty końcowe 😍😘
      Pozdrawiam gorąco ❤️

      Odpowiedz
  45. Danuta

    8 grudnia 2018 at 19:57

    Polecam

    Odpowiedz
  46. Hania

    6 grudnia 2018 at 14:44

    Czy śmietana kwaśna czy słodka?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      6 grudnia 2018 at 15:12

      Hania, zwykła śmietana 12% lub 18% 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  47. Ania

    4 grudnia 2018 at 19:18

    Czy pierniczki mona robic odrazu po zrobieniu ciasta, bo bede je robic w szkole i nie ma czasu aby leżało?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 grudnia 2018 at 20:05

      Ania, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt rzadkie, by z nim pracować.

      Odpowiedz
  48. Maria

    2 grudnia 2018 at 17:05

    Pierniczki są pyszne i miękkie jak było w opisie 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      2 grudnia 2018 at 20:40

      Maria, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  49. Niepieprz

    2 grudnia 2018 at 08:40

    Patrycja, jeśli rozwałkujesz ciasto cienko, pierniczki zachowają po upieczeniu wzór, jednak nie będzie on idealny 🙂
    Załączam Ci zdjęcie jak to wygląda po upieczeniu w przypadku tego przepisu 🙂
    Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  50. Patrycja

    2 grudnia 2018 at 00:16

    Czy pierniczki można stemplować?tzn. czy po upieczeniu będzie widoczny wzór? 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
  51. AsiaMyszka

    30 listopada 2018 at 07:29

    Witam. Mam zamiar spróbować zrobić pierniczki z tego przepisu. 🙂 jestem troszkę beztalenciem kulinarnym ale skoro innym wychodzą to myślę, że mi też wyjdą. Dziś zrobię ciasto więc postaram się jutro dodać zdjęcie (o ile zdążę zrobić, bo znając córki to zaraz zjedzą) 😀
    Całe życie marzyłam o własnych pierniczkach i dekorowaniu ich. Mam nadzieję, że dzięki Pani przepisowi się to uda 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 listopada 2018 at 09:25

      Asiu, uda się na pewno, a gdybyś potrzebowała pomocy, pisz śmiało 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco i czekam na wiadomość jak poszło i jak smakują pierniczki, ale i oczywiście koniecznie zdjęcia :*

      Odpowiedz
  52. Elzbieta

    29 listopada 2018 at 13:32

    Najlepsze pierniki na swiecie. Absolutna pycha!!!!!! Dlugo szukalam dobrego przepisu , teraz moge powiedziec ze to bedzie moj rodzinny przepis -oczywiscie pozyczony . Pysznosci!!! Miekkie i tak smaczne , ze trudno to opisac.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 listopada 2018 at 09:27

      Elu, bardzo się cieszę, że pierniczki zapiszą się na stałe w Twojej rodzinie 🙂
      Miód na moje serce :*
      Pozdrawiam Cię gorąco !

      Odpowiedz
  53. Monika

    16 listopada 2018 at 15:05

    Trzeba to powiedziec glosno, najlepsze pierniczki ever. Ciasto mialam w lodowce 6h, pracuje sie z nim fantastycznie, pierniczki po 5-6 min w piekarniku sa jak marzenie.. na pewno bede polecac ten przepis wszystkim i sama jeszcze z niego skorzystam..

    Odpowiedz
  54. Agata

    10 listopada 2018 at 14:33

    Kiedy najlepiej zacząć pięć pierniki? Ile przed świętami?
    Pozdrawiam 😊
    Rok temu też je piekliśmy PYCHA 😍

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 listopada 2018 at 16:52

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂
      Są przepyszne zarówno upieczone wcześniej, jak i na świeżo, pieczone na dzień przed Świętami 🙂

      Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 listopada 2018 at 16:53

      Bardzo się cieszę, że pierniczki będą u Was również w tym roku 😍 Cudownie !

      Odpowiedz
  55. Agata

    10 listopada 2018 at 09:47

    Witam ponownie 😁
    Kiedy można upiec pierniki, jaki czas przed świętami? Pozdrawiam 😊

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 listopada 2018 at 09:51

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂

      Odpowiedz
  56. Kasia

    4 listopada 2018 at 20:06

    Są przepyszne 🙂 Ciasto zrobiłam dzisiaj i dzisiaj też piekłam, bo obiecałam córce, że pierniczki zrobimy razem, a w tygodniu byłoby ciężko. Ciasto włożyłam oczywiście do lodówki, potem na 2-3 godziny do zamrażarki. Dalej trochę się lepiło, więc podsypałam mąki (dość sporo), a mimo to pierniczki są miękkie i puszyste (pierwsze aż tak nie wyrosły, ale późniejsze już pięknie – nie rozwałkowywałam ciasta aż tak cieniutko jak na zdjęciu, tak mniej więcej na 3 mm).
    Pierniczki będę musiała upiec jeszcze raz przed samymi świętami i chyba z podwójnej porcji, bo z tych dzisiejszych połowy już nie ma i do świąt na pewno reszta nie przetrwa 🙂 Ale naprawdę warto, dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 listopada 2018 at 20:35

      Kasiu, fantastycznie ! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że pierniczenie się udało i co najważniejsze, smakowało 🙂
      U mnie również te pierniczki robią furorę za każdym razem, chyba właśnie dzięki temu, że są tak mięciutkie i można zajadać od razu 🙂
      Przy kolejnym pieczeniu, koniecznie załącz zdjęcia pierniczków 😍

      Pozdrawiam Cię gorąco !
      Justyna

      Odpowiedz
  57. Zosia :)

    22 grudnia 2017 at 21:40

    Witam. Są i moje 🙂 Tydzień szukałam przepisu i trafiłam na ten. I już zostanie tym numerem 1. Super, ekstra, mega och bajka. Dzisiaj zdobimy 🙂 Dziękuję za przepis. Wrócę po więcej. Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
  58. Aneczka

    21 grudnia 2017 at 21:38

    Wlasnie zrobilam ciasio jutro zabieram sie za pieczenie jesli tak sa chwalone to mysle ze wyjda przepysznie :))))

    Odpowiedz
  59. Joanna

    21 grudnia 2017 at 12:15

    Czy zamiast margaryny można dodać olej? Córka już doczekać się nie może a ja masła ani margaryny nie mam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2017 at 16:03

      Joanna, nigdy nie próbowałam takiej zamiany, ciężko mi powiedzieć.

      Odpowiedz
  60. basia

    20 grudnia 2017 at 15:36

    jaka śmietana kwaśna czy słodka?

    Odpowiedz
  61. Jola Jolowska

    19 grudnia 2017 at 17:26

    Pierniczki suuuuper gorąco polecam.:)

    Odpowiedz
  62. Anka

    19 grudnia 2017 at 11:31

    Witam. Czy zamiast smietany moge dodac mleko?? Dziekuje..

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2017 at 11:58

      Anka, a może jogurt naturalny?

      Odpowiedz
      • Anka

        20 grudnia 2017 at 15:28

        Dodałam śmietanę kwaśna 18% plus trochę mleka i wyszły super… dziękuję…

        Odpowiedz
  63. Karo

    14 grudnia 2017 at 22:38

    Przepis jest po prostu boski. A pierniczki palce lizać. Dzuekuje Pani Justyno po sto kroć… od dziś ten blog będzie moim świętym blogiem 😉. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 😘

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2017 at 07:53

      Karo, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że pierniczki udane 🙂
      Pozdrawiam Cię serdecznie, zapraszam jak najbardziej częściej i również życzę Spokojnych Świąt :*

      Odpowiedz
  64. Agata

    14 grudnia 2017 at 11:47

    Ja… zbierałam sie od dwóch tygodni do robieni 😊
    Ale już ciasto zrobione, jutro rano biore się za pieczeniae pierniczków.
    Moja córka jak wróci ze szkoły na pewno będzie chciała je już dziś piec 😋
    Lukrowanie i dekorowanie będzie najpiękniejsze ❤
    Będziemy robić to z mężem, dziećmi oraz koleżanką i jej synem.
    Pozdrawiam mam nadzieję że będą pyszne ❤

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 grudnia 2017 at 13:28

      Agata, wspaniale ❤
      U mnie jedna tura tegorocznych pierniczków już poszła dla Synka do szkoły wczoraj, ale już zapowiedział kolejne pierniczenie, także jutro robię ciasto i na weekend również pieczemy 🙂

      Koniecznie daj znać jak udało się wspólne pieczenie i dekorowanie ❤❤
      Słodkiego pierniczenia :*

      Odpowiedz
      • Agata

        18 grudnia 2017 at 11:42

        Niestety koleżanka chora… corka sama dekorowala ze mna, ale robić następne muszę ☺ po tamtych zostaly okruchy 😀

        Odpowiedz
  65. Edyta

    13 grudnia 2017 at 20:53

    Witam, czy zamiast margaryny mogę dodać masło? 🙂

    Odpowiedz
  66. Agnieszka

    12 grudnia 2017 at 21:06

    Jakiego miodu dodać, sztucznego czy prawdziwego?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      12 grudnia 2017 at 21:08

      Agnieszka, lepszy będzie sztuczny, ale jeśli wolisz, może być też prawdziwy 🙂

      Odpowiedz
  67. Dorota

    8 grudnia 2017 at 15:41

    Nie wiem jak to sie stalo ale w zyciu nie ponioslam takiej kleski. Piernik dramat. Wogole nie urosly sa twarde i bardzo szybko sie pala. Robilam wiele razy potrawy i ciasta z blogow ale ten przepis. Poleglam na calej lini chociaz probowalam dwa razy

    Odpowiedz
  68. Ania

    8 grudnia 2017 at 02:20

    Witam, można piec góra – dół – termoobieg czy lepiej nie używać termoobiegu? Ciasto w lodówce, jutro pieczemy tzn. już dziś na wieczór 😉 Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 grudnia 2017 at 07:11

      Ania, pieczemy góra dół, z termoobiegiem bym nie próbowała 😉
      Koniecznie daj znać po pieczeniu, może uda się załączyć zdjęcia :*
      Ja jutro też zabieram się za pierniczki 🙂

      Odpowiedz
      • Ania

        8 grudnia 2017 at 23:25

        Upieczone 😀 wersja produkcyjna – przed lukrowaniem 😉 pyszne, mięciutkie, tzn. jak bardzo rozwałkowane to za dużo nie urosły, ile ich wyszło to nie wiem – jak na zdjęciu pojemnik – byłoby więcej gdyby nie podjadali na bieżąco po wyjmowaniu z piekarnika 😀 test każdej partii musiał być 😀 przepis super, teraz za lukrowanie jakieś trzeba się zabrać 😉 Pozdrawiam :-*

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          9 grudnia 2017 at 08:58

          Ania, wspaniałe! Wyglądają tak przepysznie, aż sama nabrałam ochoty na pieczenie 🙂
          Bardzo się cieszę, że pierniczenie udane i dziękuję za zdjęcie :*

          Pozdrawiam Cię gorąco :*

          Odpowiedz
  69. Weronika

    7 grudnia 2017 at 17:09

    Chcialabym upiec pierniczki, ale z mniejszej porcji. Moj piekarnik jest straszny. Wszystko piecze dwa razy dluzej i czesto niedopieka ciast, zazwyczaj zakalce wyciagam, dlatego mam juz dosyc.obiecalam jednak corce ze upieczemy pierniczki… Ale 200 szt to za duzo,jesli beda nadawaly sie do kosza przez piekarnik. Chcialam zmniejszyc proporcje chociaz o polowe. Na ile ustawic piekarnik? I czy moge przykryc je folia aluminiowa zeby lepiej trzymalo cieplo i podkrecic piekarnik? Juz brak mi na niego pomyslow. Moze ma ktos jakies rady, ale takiego „przyjaciela” w domu? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 grudnia 2017 at 19:37

      Weronika, możesz jak najbardziej upiec pierniczki z połowy porcji, ( w zależności od wielkości foremek, wyjdzie ich i tak sporo ), ale jednak mają one w sobie to coś, że trudno je zepsuć, więc możesz też nie zmieniać nic w przepisie, a po prostu jeśli faktycznie piekarnik nie podoła, to po zamrozisz resztę ciasta na ” lepsze czasy ” 🙂
      Pierniczki możesz przykryć folią, nie zaszkodzi im to w żaden sposób, one bardzo szybko się pieką, tak jak napisałam, potrzebują dosłownie kilku minut i są gotowe 🙂

      Moja rada jest taka: zaryzykowałabym i nie próbowała zmieniać temperatury piekarnika. Spróbowałabym zrobić je według przepisu, czyli w 200st. od 5 do 10 minut, w zależności od wielkości 🙂
      Pamiętaj tylko, że im grubsze, tym dłużej czasu potrzebują, ale będziesz widziała na oko, kiedy będą gotowe – będą pulchne 🙂
      Jednak to Ty znasz swój piekarnik najlepiej, dlatego mimo moich najszczerszych chęci, ciężko mi doradzać 🙁

      Weronika, koniecznie daj znać jak zdecydujesz się na pierniczenie, jak wyszło i jak było w praktyce, a w razie wątpliwości, pisz śmiało :*

      Odpowiedz
      • Weronika

        9 grudnia 2017 at 17:52

        Ok. Dziekuje za odpowiedz. Jutro robie ciasto, a w poniedzialek pieczemy. Skoro mozna zamrozic to sprezentuje najwyzej ciasto mamie i ona upiecze 😊 dam znac co z tego wyjdzie 😉 jestem bardzo ciekawa 🍪😊

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          9 grudnia 2017 at 18:02

          Weronika, koniecznie daj znać :*
          Trzymam kciuki za piekarnik, oby poszło po Twojej myśli :*

          Odpowiedz
      • Weronika

        10 grudnia 2017 at 15:56

        Wyszly 😊 ja i corka jestesmy szcześliwe 😉 w tygodniu druga partia bedzie 😉 5 minut i gotowe a co najwazniejsze, pyszne 😉 dziekuje za rady i za przepis😊 pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          10 grudnia 2017 at 16:03

          Weronika, cudownie!
          Wyglądają obłędnie ! Bardzo się cieszę, że się udało :*

          Pozdrawiam :*

          Odpowiedz
  70. Linka

    3 grudnia 2017 at 16:59

    POEZJA smakowa, Najlepszy przepis z jakiego robiłam pierniki, dodałam tylko mniej cukru i to był trzcinowy. Na stałe będą gościć u mnie w domu.
    Ludzie róbcie bo warto, naprawdę są miękkie.
    Dziękuje za przepis, jestem wdzięczna do grobowej deski 🙂 LINKA

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      3 grudnia 2017 at 17:32

      Linka, twoje słowa to miód na moje serce 🙂
      Bardzo się cieszę, że pierniczki się sprawdziły i zostaną z Tobą na dłużej 🙂
      Następnym razem, koniecznie prześlij zdjęcie :*

      Pozdrawiam i życzę udanych przygotowań świątecznych :*

      Odpowiedz
  71. gosia

    2 grudnia 2017 at 16:02

    pierniczki wyszły przepyszne, ale ciasto po leżakowaniu było rzadkie i musiałam dodać trochę mąki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  72. Kinga K.

    1 grudnia 2017 at 16:31

    Witam, czy zamiast dodawać cukier mogę zwiększyć ilość miodu? Jeśli tak to może ma Pani jakieś sprawdzone proporcje? Mam dwa litry miodu i wolałabym go użyć zamiast dodawać cukier, ale boję się, że zakłócę tym całą konsystencję ciasta i nie wyjdzie.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 grudnia 2017 at 21:14

      Kinga, zamiast 200 dałabym 300g miodu, brak cukru nie będzie miało wpływu na konsystencję ciasta 🙂
      Jedyne co może mieć wpływ to mąka o różnej chłonności, dlatego jeśli po leżakowaniu ciasto nie będzie odpowiednie do wałkowania, dosyp odrobinę mąki 🙂

      Odpowiedz
      • Kinga K.

        4 grudnia 2017 at 18:08

        Wyszło pysznie 😉 miękkie i aromatyczne pierniczki nawet kilka dni po 😉 cudne ciasto, bardzo dziękuję za przepis 😉

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          4 grudnia 2017 at 18:15

          Kinga, bardzo się cieszę 🙂
          Ja również za kilka dni, zabieram się za nie 😉

          Pozdrawiam :*

          Odpowiedz
  73. Ja

    26 listopada 2017 at 18:58

    Pierniczki rzeczywiście pyszne, ale ciasto na następny dzień jest nadal rzadkie i trzeba dodać sporo mąki, żeby dało się rozwałkować i żeby można było z nich wycinać pierniki. Czy tak powinno być?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 listopada 2017 at 21:05

      Zdecydowanie nie powinno tak być. Na drugi dzień od razu powinno się dać ciasto uformować w kulę, ale cieszę się, że pierniczki smakowały 🙂

      Odpowiedz
  74. Ewa

    18 listopada 2017 at 18:34

    Witam

    Na ile wcześniej przed Świętami można przygotować pierniczki??

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 listopada 2017 at 18:41

      Ewa, nawet gdybyś przygotowała je teraz, w grudniu byłyby przepyszne 😀
      W zeszłym roku pierniczki zrobiłam dwa tygodnie przed Świętami, a zajadałam się nimi do końca stycznia 🙂

      Myślę, że początek grudnia jednak będzie najodpowiedniejszym czasem 🙂
      Pamiętaj tylko, by przechowywać je w szczelnym pojemniku i koniecznie pochwal się zdjęciem z pierniczenia 😉

      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
      • Ewa

        18 listopada 2017 at 20:26

        dziekuje☺ na pewno wstawie zdjecia☺ bedziemy z córka je robic☺

        Odpowiedz
    • joanna

      8 grudnia 2019 at 15:54

      Pierniczki tak pyszne, jeszcze takiego przepisu nie miałam , od razu pachnie ŚWIĘTAMI.

      Odpowiedz
  75. Krysia

    13 listopada 2017 at 12:21

    Postaram sie upiec , napisze jak sie udaly . Dziekuje za przepis 💝

    Odpowiedz
  76. Wiola

    6 października 2017 at 15:49

    Pieczemu góra dół?

    Odpowiedz
  77. Anonim

    21 grudnia 2016 at 12:38

    Dzień dobry!
    Czy mogę pierniczki nadziać marmoladą? Próbowała pani kiedyś? Boję się, że nie upieką się jak trzeba…

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 grudnia 2016 at 12:48

      Jak najbardziej można zrobić je nadziewane, wyjdą równie pyszne, a może nawet i lepsze 🙂
      Bez obaw 🙂

      Odpowiedz
  78. Karolina

    20 grudnia 2016 at 14:14

    pierniczki wspaniałe mieciutkie

    Odpowiedz
  79. Karolina

    20 grudnia 2016 at 14:12

    pierniczki wyszły wyborne mięciutkie

    Odpowiedz
  80. Agnieszka

    20 grudnia 2016 at 13:02

    Robiła pierwszy raz ,są pyszne

    Odpowiedz
  81. Joanna

    18 grudnia 2016 at 11:58

    Czy ciasto na pierniczki musi leżeć w lodówce 24 godz ? Próbowała Pani piec pierniczki od razu ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 grudnia 2016 at 12:06

      Joanna, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt luźne by wałkować z niego pierniczki, dlatego swoje w lodówce musi odleżeć 🙂
      Z tego względu nie próbowałam nigdy piec ich od razu 🙂

      Odpowiedz
      • Anonim

        18 grudnia 2016 at 14:59

        Właśnie to zauważyłam więc ze względu na to, że muszę je upiec dziś, podzieliłam ciasto na mniejsze kulki, z których zrobiłam placki i wsadziłam do zamrażalnika.Dam im 3 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          18 grudnia 2016 at 15:07

          Potrzebujesz ich na jutro ?

          Odpowiedz
          • Joanna

            18 grudnia 2016 at 15:09

            Nie po prostu w tym tygodniu będę pracowała po 12 godzin więc nie będę miała na to czasu a obiecałam synkowi że zrobimy tylko nie przemyślałam tego wcześniej

          • Niepieprz

            18 grudnia 2016 at 15:15

            Rozumiem, jeśli faktycznie nie masz możliwości w tygodniu, to spróbuj dziś, myślę że po kilku godzinach w lodówce, ciasto będzie już współpracowało 🙂

  82. Gość23

    16 grudnia 2016 at 16:05

    Coś wspaniałego! Pierwszy raz upiekłam je do przedszkola do dekorowania dla moich podopiecznych. Oczywiście większość została zjedzona zanim zdąrzyliśmy je pomalować. Dziś postanowiłam upiec je jeszcze raz, udekorować i zapakować w folię do pieczenia z kokardką jako prezenty dla bliskich. Połąże taką paczuszkę na każdy talerzyk wigilijny. Dziękuje za przepis! Są naprawdę wyśmienite!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      16 grudnia 2016 at 16:25

      Bardzo się cieszę, że pierniczki sprawdziły się dla dzieciaczków 🙂 Sama mam przedszkolaka w domu, więc wyobrażam sobie ich radość 🙂
      Pomysł z paczuszkami – wspaniały! Już teraz życzę Radosnych i rodzinnych Świąt :*

      Odpowiedz
  83. Monika

    15 grudnia 2016 at 13:39

    Czy pierniczki mozna udekorowac od razu po ich osiągnięciu, czy lepiej zaczekac do ostatnich dni przed Wigilią? Pozdrawiam: )

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 grudnia 2016 at 13:47

      Monika, jak najbardziej można lukrować pierniczki od razu po przestygnięciu i przechowywać już udekorowane 🙂

      Odpowiedz
  84. Anonim

    8 grudnia 2016 at 01:25

    Swietny przepis! Dziekuje i polecam

    Odpowiedz
  85. Kasia

    5 grudnia 2016 at 14:52

    Pierwszy raz mam przepis na super pierniczki. Sa miekkie nie trzeba czekac tylko od razu można jesc. Pieklam juz dwa razy. Niestety swiat nie doczekaja bede piekla znowu. Przepis polecilam calej rodzinie i znajomym.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 grudnia 2016 at 07:36

      Kasia, bardzo miło mi to słyszeć 🙂
      Cieszę się, że pierniczki zasmakowały całej rodzince 🙂
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  86. Anonim

    4 grudnia 2016 at 20:52

    Witam, ciasto na pierniczki przygotowane… Pachnie obłędnie… (super się wszystko połączyło). Jutro dzieciaki będą wycinać, myślę że będzie to nasz ulubiony przepis 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      5 grudnia 2016 at 08:51

      Bardzo się cieszę 🙂 U mnie też małe rączki wykrawały kształty pierniczków, a po tygodniu po pierniczkach nie było już śladu 🙂
      Czekam na relację z pierniczenia i koniecznie zdjęcia efektu końcowego 😉
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  87. Iza

    1 grudnia 2016 at 00:29

    Witam, Czy wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze soba, czy mikserem? A miód może być sztuczny? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 grudnia 2016 at 07:41

      Iza, składniki najlepiej mieszać ręcznie i to dosłownie 😉 ale nie ma przeciwwskazań by używać robota z hakiem, czy też łyżki.
      Miód jak najbardziej może być sztuczny 🙂

      Odpowiedz
  88. Dżastii

    26 listopada 2016 at 17:06

    I można je zrobić 24 h przed świętami i takie będą mięciutkie? Nie potrzebują leżakowania? 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 listopada 2016 at 18:53

      Dżastii, można zrobić je dzień przed świętami, można nawet w dzień Wigilii i będą idealne, fajnie też udekorować lukrem jak wyżej – polecam na prawdę 🙂
      Nie potrzebują leżakowania, ale pamiętaj by trzymać je w szczelnym pojemniku/słoiku, wtedy zachowają swoją miękkość na długi czas 🙂

      P.S Moje pierniczki dziś mają równo tydzień i są tak samo miękkie jak w dzień pieczenia – codziennie rano podjadam kilka do kawy 😉

      Odpowiedz
  89. Aśka

    26 listopada 2016 at 11:33

    Sa przepyszne!!!

    Odpowiedz
  90. kinga

    25 listopada 2016 at 23:05

    Witam.Na zdjeciu (z wycieta choinka)widac jak cienko jest walkowane ciasto czy z tak cienkiego placuszka wyjda takie grubaski jak na zdjeciu centralnym?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 listopada 2016 at 09:31

      Kinga, dokładnie tak 🙂
      Pierniczki wychodzą bardzo puchate, mimo cienkiego wałkowania 🙂

      Odpowiedz
  91. Kamil

    23 listopada 2016 at 08:53

    Pierniczki wyglądają pięknie. Przyda się przepis na święta ! dziękuję! 🙂

    Odpowiedz
  92. Anonim

    22 listopada 2016 at 13:16

    A jaką śmietanę należy dodać? Kwaśną czy słodką?

    Odpowiedz
  93. Justyna

    22 listopada 2016 at 12:42

    Pierniczki wyglądają cudownie, na pewno skorzystam 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 listopada 2016 at 12:50

      Szczerze zachęcam, bo na prawdę warto 🙂
      Koniecznie daj znać jak upieczesz 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  94. Magdalena

    22 listopada 2016 at 10:38

    wyglądają idealnie:)

    Odpowiedz

Pierniczki miękkie – przepis

Pierniczki miękkie – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pierniczki miękkie – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.