Ogórki małosolne bez chrzanu

Pyszne i chrupiące :) Tylko tyle przychodzi mi na myśl o tych ogórkach. Są idealne !

Składniki:

  • ogórki ( ja obcinam końcówki i nacinam lekko na krzyż )
  • koper ( u mnie po 2 gałązki na słoik )
  • ząbki czosnku ( u mnie po 5 ząbków na słoik )
  • woda i sól ( na każdy litr wody – 1 duża łyżka soli )
  • liście czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodajemy sól, mieszamy by się rozpuściła. Mieszamy.
  2. W wyparzonych słoikach układamy ząbki czosnku, liście porzeczki, kawałek kopru, ciasno ułożone ogórki i na wierzch znowu koper, liście i czosnek.
  3. Zalewamy gorącą zalewą, tak by ogórki były przykryte.
  4. Przykrywamy talerzykiem, by docisnęły lekko ogórki, lub zakręcamy i odstawiamy w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.

Powiązane przepisy

Ogórki małosolne bez chrzanu

Dodaj komentarz

BRAK KOMENTARZY

Ogórki małosolne bez chrzanu

Ogórki małosolne bez chrzanu to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ogórki małosolne bez chrzanu zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.