Pizza – Ciasto na pizzę

Płaskie, okrągłe i wypiekane placki z sosem pomidorowym i dodatkami jakie każdy lubi. O czym mowa? Oczywiście PIZZA :) Pizzę zna chyba każdy, jadł chyba każdy, Margherita, Pepperoni, Hawajska :)

Składniki na ciasto:

  • 25g drożdży lub 8g drożdży instant
  • 250g mąki na pizzę (typ 00)
  • 150ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 400g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 400g sera żółtego
  • wędliny, kabanosy, parówki
  • sos pomidorowy, lub ketchup
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie ciasta na pizzę:

  1. Drożdże świeże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki na pizzę oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia [uwaga: rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o około 3 razy - jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć reszcze raz, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić].
  2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać rozczyn. Ciągle zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2-3 minuty mieszać składniki, pod koniec ugniatania dodając oliwę.
  3. Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (do ugniatania można użyć mikser planetarny).
  4. Wyrobione ciasto na pizzę włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na około 7 minut pod ściereczką.
  6. Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając grubsze brzegi. Ciasto na pizzę sprężynuje, dlatego najlepiej rozciągać je etapami.
  7. Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, ser oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez około 10 minut.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pizza – Ciasto na pizzę

Pizza to typowe danie kuchni włoskiej. Pizza swoją popularność zdobyła pod koniec XIX w., kiedy to została zaserwowana królowej Włoch i zdobyła jej uznanie. Pizza to pyszne ciasto z sosem z dojrzałych pomidorów, rozpływająca się w ustach mozzarella i aromatyczne zioła idealnie odzwierciedlają kolory włoskiej flagi. Ciasto na pizzę to podstawa udanej pizzy.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



1 Comment

  1. Bogumila

    2 miesiące temu

    Super przepis