Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu czerwonego. Takie krokiety są u mnie obowiązkową pozycją na Wigilijnym stole, ale również wspaniale smakują na co dzień i podczas imprez, z kubkiem gorącego barszczyku :)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 700g kapusty kiszonej
  • 700g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 250ml wody, lub bulionu
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • jajka i bułka tarta do obtoczenia krokietów

Przygotowanie:

  1. W misce za pomocą miksera, lub blendera, miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy niezbyt cienkie naleśniki, do wykorzystania całego ciasta.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz do krokietów. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustkę szatkujemy drobno. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, do momenty, aż stanie się szklista, dodajemy pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, około 30 minut, do miękkości kapusty.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tak, by farsz nie wypadał, obtaczamy każdego zwiniętego naleśnika w roztrzepanym jajku, bułce  i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Powiązane przepisy

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz

8 komentarzy

  1. Misia

    11 grudnia 2019 at 20:27

    z powyższych proporcji ile można zrobić krokietów ? 😀

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      12 grudnia 2019 at 08:48

      Misia, to zależy od wielkości patelni i od tego jak grube naleśniki usmażysz, ale myślę, że ok. 15 sztuk przy patelni 24 cm powinno wyjść spokojnie.

      Odpowiedz
  2. grzegorz

    13 listopada 2019 at 06:18

    Moja babcia kiedyś pamiętam robiła zawsze krokiety z kapustą i grzybami, ale z czasem mama odeszła od grzybów zmieniając je na pieczarki i dziś w moim domu, żona także robi krokiety z kapustą i pieczarkami głownie ze względu na dzieci. Są przepyszne i takie lubimy najbardziej

    Odpowiedz
  3. ania

    9 listopada 2019 at 14:13

    Czy naleśniki na krokiety mogę usmażyć sobie wcześniej ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 listopada 2019 at 14:22

      Ania, jasne jak najbardziej. Naleśniki na krokiety można spokojnie nasmażyć wcześniej 😉
      Pozdrawiam Cię 😘

      Odpowiedz
  4. Justyna

    9 listopada 2019 at 12:51

    Moja mama co roku na święta bożego narodzenia robi wlasnie krokiety z kapustą i pieczarkami. Uwielbiamy odgrzewane krokiety z barszczykiem!

    Odpowiedz
  5. Krystyna

    23 września 2019 at 09:27

    Jest z nimi zabawy ale smak wynagradza wszystko. Przepyszne krokiety

    Odpowiedz
  6. Jolanta

    4 stycznia 2019 at 10:50

    Nigdy nie robiłam krokietów własnoręcznie. Koniecznie muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.