Krokiety z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu czerwonego.
Takie krokiety są u mnie obowiązkową pozycją na Wigilijnym stole, ale również wspaniale smakują na co dzień i podczas imprez, z kubkiem gorącego barszczyku :)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:- 500g mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 0.5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 700g kapusty kiszonej
- 700g pieczarek
- 2 duże cebule
- 250ml wody, lub bulionu
- pieprz do smaku
- jajka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
Przygotowanie:
- W misce za pomocą miksera, lub blendera, miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy niezbyt cienkie naleśniki, do wykorzystania całego ciasta.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz do krokietów. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustkę szatkujemy drobno. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, do momenty, aż stanie się szklista, dodajemy pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, około 30 minut, do miękkości kapusty.
- Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tak, by farsz nie wypadał, obtaczamy każdego zwiniętego naleśnika w roztrzepanym jajku, bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Misia
10 miesięcy temuz powyższych proporcji ile można zrobić krokietów ? ?
Niepieprz
10 miesięcy temuMisia, to zależy od wielkości patelni i od tego jak grube naleśniki usmażysz, ale myślę, że ok. 15 sztuk przy patelni 24 cm powinno wyjść spokojnie.
grzegorz
11 miesięcy temuMoja babcia kiedyś pamiętam robiła zawsze krokiety z kapustą i grzybami, ale z czasem mama odeszła od grzybów zmieniając je na pieczarki i dziś w moim domu, żona także robi krokiety z kapustą i pieczarkami głownie ze względu na dzieci. Są przepyszne i takie lubimy najbardziej
ania
11 miesięcy temuCzy naleśniki na krokiety mogę usmażyć sobie wcześniej ?
Niepieprz
11 miesięcy temuAnia, jasne jak najbardziej. Naleśniki na krokiety można spokojnie nasmażyć wcześniej 😉
Pozdrawiam Cię ?
Justyna
11 miesięcy temuMoja mama co roku na święta bożego narodzenia robi wlasnie krokiety z kapustą i pieczarkami. Uwielbiamy odgrzewane krokiety z barszczykiem!
Krystyna
1 rok temuJest z nimi zabawy ale smak wynagradza wszystko. Przepyszne krokiety
Jolanta
2 lata temuNigdy nie robiłam krokietów własnoręcznie. Koniecznie muszę spróbować 🙂