Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu czerwonego. Takie krokiety są u mnie obowiązkową pozycją na Wigilijnym stole, ale również wspaniale smakują na co dzień i podczas imprez, z kubkiem gorącego barszczyku :)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 700g kapusty kiszonej
  • 700g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 250ml wody, lub bulionu
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • jajka i bułka tarta do obtoczenia krokietów

Przygotowanie:

  1. W misce za pomocą miksera, lub blendera, miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy niezbyt cienkie naleśniki, do wykorzystania całego ciasta.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz do krokietów. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustkę szatkujemy drobno. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, do momenty, aż stanie się szklista, dodajemy pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, około 30 minut, do miękkości kapusty.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tak, by farsz nie wypadał, obtaczamy każdego zwiniętego naleśnika w roztrzepanym jajku, bułce  i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



8 komentarzy

  1. Misia

    2 lata temu

    z powyższych proporcji ile można zrobić krokietów ? ?

    • Niepieprz

      2 lata temu

      Misia, to zależy od wielkości patelni i od tego jak grube naleśniki usmażysz, ale myślę, że ok. 15 sztuk przy patelni 24 cm powinno wyjść spokojnie.

  2. grzegorz

    2 lata temu

    Moja babcia kiedyś pamiętam robiła zawsze krokiety z kapustą i grzybami, ale z czasem mama odeszła od grzybów zmieniając je na pieczarki i dziś w moim domu, żona także robi krokiety z kapustą i pieczarkami głownie ze względu na dzieci. Są przepyszne i takie lubimy najbardziej

  3. ania

    2 lata temu

    Czy naleśniki na krokiety mogę usmażyć sobie wcześniej ?

    • Niepieprz

      2 lata temu

      Ania, jasne jak najbardziej. Naleśniki na krokiety można spokojnie nasmażyć wcześniej 😉
      Pozdrawiam Cię ?

  4. Justyna

    2 lata temu

    Moja mama co roku na święta bożego narodzenia robi wlasnie krokiety z kapustą i pieczarkami. Uwielbiamy odgrzewane krokiety z barszczykiem!

  5. Krystyna

    2 lata temu

    Jest z nimi zabawy ale smak wynagradza wszystko. Przepyszne krokiety

  6. Jolanta

    2 lata temu

    Nigdy nie robiłam krokietów własnoręcznie. Koniecznie muszę spróbować 🙂