Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

4.9 / 5 ( 147 ocen )
6k
8
113
Drukuj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu czerwonego. Takie krokiety są u mnie obowiązkową pozycją na Wigilijnym stole, ale również wspaniale smakują na co dzień i podczas imprez, z kubkiem gorącego barszczyku :)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 700g kapusty kiszonej
  • 700g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 250ml wody, lub bulionu
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • jajka i bułka tarta do obtoczenia krokietów

Przygotowanie:

  1. W misce za pomocą miksera, lub blendera, miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy niezbyt cienkie naleśniki, do wykorzystania całego ciasta.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz do krokietów. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustkę szatkujemy drobno. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, do momenty, aż stanie się szklista, dodajemy pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, około 30 minut, do miękkości kapusty.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tak, by farsz nie wypadał, obtaczamy każdego zwiniętego naleśnika w roztrzepanym jajku, bułce  i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



8 komentarzy

  1. Misia

    10 miesięcy temu

    z powyższych proporcji ile można zrobić krokietów ? ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      10 miesięcy temu

      Misia, to zależy od wielkości patelni i od tego jak grube naleśniki usmażysz, ale myślę, że ok. 15 sztuk przy patelni 24 cm powinno wyjść spokojnie.

      Opowiedz
  2. grzegorz

    11 miesięcy temu

    Moja babcia kiedyś pamiętam robiła zawsze krokiety z kapustą i grzybami, ale z czasem mama odeszła od grzybów zmieniając je na pieczarki i dziś w moim domu, żona także robi krokiety z kapustą i pieczarkami głownie ze względu na dzieci. Są przepyszne i takie lubimy najbardziej

    Opowiedz
  3. ania

    11 miesięcy temu

    Czy naleśniki na krokiety mogę usmażyć sobie wcześniej ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      11 miesięcy temu

      Ania, jasne jak najbardziej. Naleśniki na krokiety można spokojnie nasmażyć wcześniej 😉
      Pozdrawiam Cię ?

      Opowiedz
  4. Justyna

    11 miesięcy temu

    Moja mama co roku na święta bożego narodzenia robi wlasnie krokiety z kapustą i pieczarkami. Uwielbiamy odgrzewane krokiety z barszczykiem!

    Opowiedz
  5. Krystyna

    1 rok temu

    Jest z nimi zabawy ale smak wynagradza wszystko. Przepyszne krokiety

    Opowiedz
  6. Jolanta

    2 lata temu

    Nigdy nie robiłam krokietów własnoręcznie. Koniecznie muszę spróbować 🙂

    Opowiedz

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI