Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami
Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami
4.8 (96.36%) 11 ocen

Chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu czerwonego. Takie krokiety są u mnie obowiązkową pozycją na Wigilijnym stole, ale również wspaniale smakują na co dzień i podczas imprez, z kubkiem gorącego barszczyku :)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 700g kapusty kiszonej
  • 700g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 250ml wody, lub bulionu
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • jajka i bułka tarta do obtoczenia krokietów

Przygotowanie:

  1. W misce za pomocą miksera, lub blendera, miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy niezbyt cienkie naleśniki, do wykorzystania całego ciasta.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz do krokietów. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustkę szatkujemy drobno. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, do momenty, aż stanie się szklista, dodajemy pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, około 30 minut, do miękkości kapusty.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tak, by farsz nie wypadał, obtaczamy każdego zwiniętego naleśnika w roztrzepanym jajku, bułce  i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Jolanta

    4 stycznia 2019 at 10:50

    Nigdy nie robiłam krokietów własnoręcznie. Koniecznie muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.