Gołąbki

Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć ja sama zdecydowanie bardziej jestem za gołąbkami z piekarnika, o czym pisałam Wam przy przepisie na gołąbki zapiekane, to postanowiłam zrobić tym razem metodą tradycyjną by i taką pokazać Wam na blogu. Sam wybór zostawiam już Wam :) Z poniższego przepisu wyszło mi 26 średniej wielkości gołąbków.

Składniki:

  • 2 główki białej kapusty
  • 1kg mięsa mielonego
  • 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu )
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sól ,pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Z kapusty ostrym nożem wycinamy głąb.
  2. Na małym ogniu gotujemy kapustę wyciętym głąbem do dołu ( około 10 minut ), po czym odwracamy ją głąbem do góry, gotujemy 3-4 min. i widelcem ściągamy delikatnie liście, pociągając za zgrubienie przy głąbie.
  3. Ściągnięte liście kapusty odkładamy na bok, studzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały.
  4. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią.
  5. Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca w którym była zgrubiała łodyga, następnie zakładamy boki i formujemy gołąbka
  6. Pozawijane gołąbki układamy ściśle w garnku, wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty ( nie będą przywierały, ani przypalały się ), zalewamy wodą do 2/3 wysokości gołąbków, wrzucamy liście i ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty.
  7. Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki

Gołąbki to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Gołąbki zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy