Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
5 (100%) 1 ocen

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Lekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kaszy gryczanej i pieczarek. Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków.

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 500g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
  2. Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone drobno pieczarki, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
  4. Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. W razie konieczności, doprawiamy do smaku.
  6. Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na bok.
  7. Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi nam zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kilkanaście liści.
  8. W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.
  9. Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.
  10. Na dnie garnka układamy umyte wierzchnie liście, które odłożyliśmy na samym początku.
  11. Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy bulionem, lub wodą z dodatkiem liści laurowych, soli i ziela angielskiego, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.
  12. Gotujemy gołąbki pod przykryciem, do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Agata

    15 października 2017 at 14:34

    Wow, świetnie te gołąbki się prezentują – szczerze powiedziawszy, to nie wiem czy widziałam lepsze 😀

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.