Lekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kaszy gryczanej i pieczarek.
Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków.
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 500g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
- Pieczarki myjemy i drobno siekamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone drobno pieczarki, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- W razie konieczności, doprawiamy do smaku.
- Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na bok. Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi nam zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kilkanaście liści.
- W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.
- Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.
- Na dnie garnka układamy umyte wierzchnie liście, które odłożyliśmy na samym początku.
- Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy bulionem, lub wodą z dodatkiem liści laurowych, soli i ziela angielskiego, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.
- Gotujemy gołąbki pod przykryciem, do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.
anita
3 lata temuSmaczne. Polecam!
Agata
7 lat temuWow, świetnie te gołąbki się prezentują – szczerze powiedziawszy, to nie wiem czy widziałam lepsze 😀