Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja podczas jesieni! Bardzo łatwe w przygotowaniu, wilgotne i miękkie po upieczeniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 300ml oleju
  • 200g pulpy z wyciskarki, pozostałej po produkcji soku marchwiowego, lub startej na drobnych oczkach marchewki
  • szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
  • 100g wiórków kokosowych
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak
  • 100g miękkiego masła
  • 0,5-1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  2. Jajka ubijamy na wysokich obrotach, do podwojenia ich objętości, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie gładka i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, ciągłym, cieniutkim strumieniem, dolewamy olej. Do masy dodajemy marchewkę, ananasa i wiórki kokosowe. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników, tj. mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Krem:

  1. Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
  2. Przestudzone ciasto marchewkowe, kroimy na dwa równe blaty. Dolny blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem, a na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.
  3. Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę, by krem nieco stężał.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ciasto marchewkowe z kremem zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



12 komentarzy

  1. Dorota

    2 lata temu

    Uwielbiam ciasto marchewkowe z kremem ale i bez kremu również

  2. Dominika

    3 lata temu

    Strasznie duzo oleju… :O Nie czuć tego ? 🙂

    • Niepieprz

      3 lata temu

      Dominika, nie czuć 🙂
      Ciasto jest przepyszne, mięciutki i wilgotne 🙂

  3. Podnośnik hydrauliczny

    3 lata temu

    Pyszne i potwierdzam, nie czuć marchwi

  4. Natka

    4 lata temu

    Oni jest przepyszne! Tak się bałam tej marchwi a naprawde jej nie czuć, jestem w szoku. Dziękuję za przepis, bardzo dziękuję

  5. Paulina Garnicka

    4 lata temu

    Uwielbiam ciasta marchewkowe w przeciwieństwie do swoich znajomych, którzy nie mogą zrozumieć jak można ładować do deseru warzywa 🙂

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Paulina, zrób znajomym to ciasto, nie uprzedzając, że to z warzywa.
      Zachwyceni smakiem, zmienią zdanie ?
      To zawsze działa ?

  6. Mariusz Komorowski

    4 lata temu

    Ciasta marchewkowe to mój konik. Wprost je uwielbiam i przygotowuję je przy każdej okazji 🙂

  7. My

    4 lata temu

    Pycha! Zrobione, zjedzone, mniam. Wyszło puszyste i wilgotne, użyłam pulpy marchewkowej z „odpadów” z sokowirówki. Będzie trzeba powtórzyć.

  8. Patryk

    4 lata temu

    Wow, to ciasto wygląda aż zbyt dobrze aby było prawdziwe – dzięki, już wiem co wrzucę jako mój cheat meal w tym tygodniu

  9. Zuza

    4 lata temu

    marchewkowe = niezastąpione 🙂