Ciasto 3 bit
Ciasto 3 bit
4.6 (91.43%) 14 ocen

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. 3 bit to szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Krem budyniowy, masa kajmakowa i bita śmietana, a wszystko to pomiędzy warstwami z herbatników, które wpisują się w ten deser idealnie.

Składniki:

Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500ml mleka
  • 200g masła
  • 3 łyżki cukru
Bita śmietana:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny, lub 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
  • około 45 sztuk herbatników typu petitki
  • 1 puszka masy kajmakowej ( 400g )
  • 50g czekolady gorzkiej lub toffi

Przygotowanie:

Krem budyniowy:
  1. 375ml mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać proszki budyniowe. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobione proszki, energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy budyń będzie zimny, ucieramy mikserem masło na jasny puch, następnie dodając stopniowo budyń po łyżce, aż do uzyskania gęstego i gładkiego kremu budyniowego.
  2. Formę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników ( na warstwę powinno wejść 14-15 herbatników ). Na herbatniki wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do miseczki i energicznie wymieszać by była bardziej elastyczna. Rozsmarować kajmak na herbatnikach, wyrównać i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
Bita śmietana:
  1. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy, lub rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę. Wyłożyć bitą śmietanę na cieście, wyrównać warstwę i na wierzch, na małych oczkach tarki, zetrzeć czekoladę.
  2. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, ale najlepiej na całą noc, by herbatniki miały szansę zmięknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Asia

    20 czerwca 2019 at 09:08

    Obłęd 😍

    Odpowiedz
  2. Zuza

    18 czerwca 2019 at 22:21

    zapowiada się przepysznie 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.