Ciasteczka są bardzo mocno orzechowe, bo składają się niemal z samych orzechów, a wszystkie składniki dodane poza nimi, są w ilościach tak minimalnych, że w ogóle nie są wyczuwalne :)
Jeśli więc lubicie smak orzechów, koniecznie powinniście wypróbować przepis :)
Ciastka robi się szybko i na tyle łatwo, że w ich przygotowanie śmiało można zaangażować dzieciaczki :)
Mi pomagał Synek, dla którego robienie ciasteczek było super zabawą, a i później smakowały lepiej, bo " sam zrobiłem " ;)
Składniki:
- 270g zmielonych orzechów włoskich
- 60-70g mąki pszennej
- 50g cukru pudru + do obtoczenia
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto w ładną, gładką kulę. Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po godzinie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczamy obficie w cukrze pudrze.
- Kuleczki wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, na 15-20 minut.
Magda
6 lat temuJak długo takie ciasteczka można przechowywać? Mają w sobie jajko stąd moje pytanie. Z góry dziękuję
Niepieprz
6 lat temuMagda, do kilku dni, w pojemniku, można śmiało przechowywać 🙂
Halina
8 lat temuUwielbiam ciasteczka właśnie z takimi pęknięciami, otulone cukrową posypką 🙂
Niepieprz
8 lat temuHalina, te pęknięcia i puder, faktycznie dodają im uroku 🙂