Budyń z dyni jest niewątpliwie nowością w naszym zestawieniu deserów domowej roboty.
Smaczny, lekki, ale przede wszystkim zdrowy.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki miodu
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej, lub cynamonu
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy szklankę mleka i dodajemy puree z dyni, mieszamy i gotujemy.
- W pozostałym mleku ( pół szklanki ) mieszamy mąkę ziemniaczaną, gałkę i miód.
- Teraz postępujemy jak przy gotowaniu tradycyjnego budyniu. Na wrzącą mieszankę mleka z dynią, wlewamy powoli zawartość szklanki, ciągle mieszając do zgęstnienia.
- Gotowy budyń przekładamy do naczynek, podajemy na ciepło, lub chłodzimy w lodówce. Smacznego.
Marcin
1 rok temuNiestety podana ilość mąki ziemniaczanej jest zbyt mała.
Alek
3 lata temuPytanie brzmiało budyń z kwiatów dyni. Google nie potrafią czytać ze zrozumieniem, a szkoda.
Kamila
7 lat temuGenialny ???
Anonim
7 lat temuGenialny ???
Piotr
8 lat temuPycha, faktycznie budyń jak z reklamy. Nie wierzyłeem, a jest na prawdę dobry.
Liczebniki po niemiecku
8 lat temuMega pomysł! Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze czegoś podobnego nie próbowałem 🙂