Puree z pieczonej dyni

Puree z pieczonej dyni, czy gotowanej ( bo i takie jest bardzo smaczne ), to baza do wielu fantastycznych przepisów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Przygotowanie takiego puree nie wymaga od nas specjalnych umiejętności ( może jedynie odrobinę siły do przekrojenia dyni ;) ), a posłuży nam do wielu zdrowych i wartościowych posiłków.

Składniki:

  • dynia o pomarańczowym miąższu

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami. Oczyszczone dynie kroimy na mniejsze kawałki/plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.
  2. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30-60 minut, w zależności od wielkości kawałków ( trzeba sprawdzać ich miękkość widelcem ).
  3. Upieczoną dynię odstawiamy do przestygnięcia, następnie oddzielamy od skórek i miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli puree wyjdzie zbyt wodniste, można odcisnąć nadmiar soku przeciskając je przez czystą ściereczkę, lub gazę.
  4. Tak przygotowane puree, możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 3 dni, lub zamrozić dzieląc na mniejsze porcje.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Puree z pieczonej dyni

Puree z pieczonej dyni to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Puree z pieczonej dyni zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



1 Comment

  1. Nauka niemieckiego

    5 lat temu

    Bardzo fajna i przydatna strona! Korzystam codziennie 🙂