Puree z pieczonej dyni, czy gotowanej ( bo i takie jest bardzo smaczne ), to baza do wielu fantastycznych przepisów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Przygotowanie takiego puree nie wymaga od nas specjalnych umiejętności ( może jedynie odrobinę siły do przekrojenia dyni ;) ), a posłuży nam do wielu zdrowych i wartościowych posiłków.
Składniki:
- dynia o pomarańczowym miąższu
Przygotowanie:
- Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami. Oczyszczone dynie kroimy na mniejsze kawałki/plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30-60 minut, w zależności od wielkości kawałków ( trzeba sprawdzać ich miękkość widelcem ).
- Upieczoną dynię odstawiamy do przestygnięcia, następnie oddzielamy od skórek i miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli puree wyjdzie zbyt wodniste, można odcisnąć nadmiar soku przeciskając je przez czystą ściereczkę, lub gazę.
- Tak przygotowane puree, możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 3 dni, lub zamrozić dzieląc na mniejsze porcje.
Nauka niemieckiego
8 lat temuBardzo fajna i przydatna strona! Korzystam codziennie 🙂