Dzisiaj obiad w wydaniu klasycznym :)
Zwykły, tradycyjny kotlet schabowy. Niby nic, a występuje niemal w każdym domu.
Sprawdza się zawsze na przyjęciach, weselach i innych uroczystościach.
Składniki:
- kotlety schabowe ( ilość zależy od tego ile potrzebujemy. U mnie 6 )
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- bułka tarta do obtoczenia
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozbite kotlety posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Potrzebujemy 3 miski. W jednej mieszamy jajka ze śmietaną. Do drugiej wsypujemy mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.
- Kotlety maczamy kolejno w mące, jajeczno-śmietanowej masie i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju, z obu stron na złoty kolor.