Tort Wuzetka

5/5 - (40 ocen)
Znana wszystkim, delikatna wuzetka. Zazwyczaj podawana w kształcie kostki, taka jest najpopularniejsza. U mnie jednak, upieczona w tortownicy, na rodzinnej uroczystości wcieliła się w rolę tortu :) Eleganckie ciasto na elegancką imprezę :)

Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*)
Polewa czekoladowa:
  • 60g czekolady mlecznej
  • 60g czekolady gorzkiej
  • 40g masła
  • łyżka mleka
Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy
  • biała czekolada ( do dekoracji )
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę i kakao przesiewamy.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem, a białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę cukru.
  3. Do ubitych białek, dodajemy krem z utartych żółtek i delikatnie mieszamy ( łyżką ).
  4. Do masy delikatnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, wlewamy masło i bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Boki tortownicy, o średnicy 23 cm smarujemy masłem, na dnie wykładamy papier do pieczenia.
  6. Gotową masę delikatnie wlewamy do formy i pieczemy w 180st. przez około 25-30 minut.
  7. Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.
  8. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, lekko studzimy.
  9. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.
  10. Masło roztapiamy w małym garnku z mlekiem. Odstawiamy z gazu, dodajemy posiekane, lub połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.
  11. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy dżemem ( ja zużyłam pół słoiczka ).
  12. Na dżem, nakładamy ubitą kremówkę i wyrównujemy.
  13. Przykrywamy kolejnym blatem, nasączając go lekko wodą z sokiem z cytryny.
  14. Z wierzchu polewamy równo polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  15. Ozdabiamy dowolną techniką

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Tort Wuzetka

Tort Wuzetka to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Tort Wuzetka zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. magma

    10 lat temu

    świetny pomysł, wygląda pysznie:)

  2. Justyna

    10 lat temu

    Drogi Czytelniku 🙂 Bardzo się cieszę, że tort się podoba i dziękuję za spostrzeżenia odnośnie bloga 🙂
    Jeżeli komuś z Was również przeszkadza coś na stronie, tekst jest mało czytelny, lub macie inne uwagi – piszcie 🙂
    Będziemy działać 😀

  3. Students Kitchen

    10 lat temu

    Powiem Ci, że tort wygląda imponująco. 🙂 Niestety, chyba z powodu ruchomego posta, pod spodem dodatkowo z tłem w o strukturze paneli z różnymi cieniami czytanie przepisu było dość ciężkie i niewygodne – dla mnie mało czytelne to. 🙁 Jeśli znajdziesz czas – zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. 🙂