Rogaliki maślane robiłam drugi raz. Pierwszy był mniej więcej dwa lata temu, kiedy to nie było jeszcze ani bloga, ani nawet myśli o nim :)
Wtedy przepis znalazłam w jakiejś gazetce kulinarnej i pamiętam, że były one idealne. Przepyszne! Niestety gazetka zniknęła bez śladu, przepisu nie zapamiętałam, ani nie zapisałam, tak więc musiałam szukać nowego..
Przeglądnęłam cały internet, wzdłuż i wszerz, otworzyłam kilkadziesiąt zdjęć, w poszukiwaniu rogalików, które wyglądem byłyby zbliżone jak najbardziej do tamtych, które pamiętam z pierwszego pieczenia.
Tak natrafiłam na rogaliki z bloga bajkorada.blogspot.com/2012/03/maslane-rogaliki-z-czekolada.html :) To właśnie one najlepiej odzwierciedliły tamte pyszne i delikatne rogaliki.
Są miękkie, delikatne i baardzo smaczne.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek roztopionego i ostudzonego masła ( + 5 łyżek do smarowania rogalików )
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka
- 5 szklanek mąki ( plus odrobina do podsypywania )
- marmolada, lub inne dowolne nadzienie
Przygotowanie:
- Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, z łyżeczką cukru.
- Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki ( masło, sól, cukier, jajka i mąkę ) i wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około godzinki ).
- Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy na kształt rogalika.
- Układamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do momentu ich zarumienienia się.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, smarujemy rogaliki raz jeszcze masłem i już możemy się zajadać
Gosia
9 lat temuRogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.
kalinas
10 lat temufajny przepis , robiłam podobne ale trochę inne ciasto