Rogaliki maślane z marmoladą

4/5 - (44 oceny)
Rogaliki maślane robiłam drugi raz. Pierwszy był mniej więcej dwa lata temu, kiedy to nie było jeszcze ani bloga, ani nawet myśli o nim :) Wtedy przepis znalazłam w jakiejś gazetce kulinarnej i pamiętam, że były one idealne. Przepyszne! Niestety gazetka zniknęła bez śladu, przepisu nie zapamiętałam, ani nie zapisałam, tak więc musiałam szukać nowego.. Przeglądnęłam cały internet, wzdłuż i wszerz, otworzyłam kilkadziesiąt zdjęć, w poszukiwaniu rogalików, które wyglądem byłyby zbliżone jak najbardziej do tamtych, które pamiętam z pierwszego pieczenia. Tak natrafiłam na rogaliki z bloga bajkorada.blogspot.com/2012/03/maslane-rogaliki-z-czekolada.html :) To właśnie one najlepiej odzwierciedliły tamte pyszne i delikatne rogaliki. Są miękkie, delikatne i baardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek roztopionego i ostudzonego masła ( + 5 łyżek do smarowania rogalików )
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 5 szklanek mąki ( plus odrobina do podsypywania )
  • marmolada, lub inne dowolne nadzienie

Przygotowanie:

  1. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, z łyżeczką cukru.
  2. Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki ( masło, sól, cukier, jajka i mąkę ) i wyrabiamy ciasto.
  3. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około godzinki ).
  4. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
  5. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy na kształt rogalika.
  6. Układamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do momentu ich zarumienienia się.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika, smarujemy rogaliki raz jeszcze masłem i już możemy się zajadać

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Rogaliki maślane z marmoladą

Rogaliki maślane z marmoladą to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Rogaliki maślane z marmoladą zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. Gosia

    9 lat temu

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

  2. kalinas

    10 lat temu

    fajny przepis , robiłam podobne ale trochę inne ciasto