Puszyste i bardzo delikatne, idealne na śniadanie.
Pancakes możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Z miodem, syropem klonowym, z owocami i śmietaną, lub po prostu posypane cukrem pudrem :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- nutella ( domowej roboty )
- 1 banan
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, tj. mąka, proszek do pieczenia, sól i cukier puder.
- W drugiej mieszamy ze sobą składniki mokre ( olej, jajko i mleko ) i przelewamy do suchych.
- Całość dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy placki na suchej patelni, do momentu pojawienia się widocznych pęcherzyków powietrza.
- Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
- Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy banany pokrojone w plasterki, cukier i całość podsmażamy przez około 3 min na średnim ogniu.
- Zdejmujemy z patelni i podajemy z naszymi plackami i nutellą.