Majonez domowej roboty

Majonez domowej roboty - Wystarczy 15 minut i mamy majonez wg uznania. Z czosnkiem ? Pikantny ? Jaki tylko lubicie. Szybko i łatwo.

Justyna
Autor:
Ocena: brak
(0 oceny)
    |         |    
Majonez domowej roboty
Pewnie na samą myśl większość z Nas robi wielkie oczy i wyobraża siebie stojącego godzinę w kuchni,
z bolącymi i opadającymi rękoma od kręcenia majonezu. Nic bardziej mylnego !
Wystarczy 15 minut i mamy majonez wg uznania. Z czosnkiem ? Rzadszy,  gęstszy ? Pikantny ? Proszę bardzo:)

W moim przypadku robienie majonezu odbywa się zawsze podczas wykonywania innych prac w kuchni, np. gotowania obiadu,
a to dlatego iż wrzucam składniki do miksera a majonez robi się sam, ja tylko z doskoku wlewam co jakiś czas odrobinę oleju.
Majonez wychodzi puszysty i nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepowych półek. No i na pewno tańszy, bo składniki z
racji tego, iż nie są jakieś wyszukane, myślę że każdy z Nas ma zawsze w kuchni.

Majonez domowej roboty

Składniki na majonez:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 250 ml oleju
  • sól, pieprz
  • dodatkowo jeśli ktoś chce inne przyprawy wg. uznania
    ( u mnie był to czosnek i zioła prowansalskie )

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie majonezu:

  1. Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy w mikserze ( u mnie to mikser typu robot kuchenny, ale jeśli ktoś robi mikserem  ręcznym to tak samo ) i mieszamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.
  2. Teraz czas na olej, dodajemy go początkowo dosłownie po łyżeczce, by nam się nie zważył, ale jeśli tylko majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, możemy wlewać olej większymi porcjami.
  3. Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas gęstość majonezu, przyprawiamy solą,pieprzem i jeśli chcemy to dowolną przyprawą i gotowe:)
0
3 Komentarze
Marta
0

domowy majonez najlepszy !

0

Dodaj komentarz

Oceń przepis, dziękuje.

Oceń przepis:

DODAJ

dziękuję

NARZĘDZIA DO WTRYSKIWACZY I ŚWIEC ŻAROWYCH