Majonez domowej roboty
Oceń ten przepis

Majonez domowej roboty

Majonez domowej roboty smakuje o niebo lepiej od tego, które możemy dostać w sklepach i przynajmniej jesteśmy pewni co znajduje się w środku ? Przygotowanie majonezu samemu, zajmuje mniej czasu, niż wyjście i kupienie go w markecie :) A biorąc pod uwagę fakt, iż potrzebne składniki są tak podstawowe, że zazwyczaj mamy je w domu, to majonez zrobić możemy w każdej chwili :) Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania przepisu – można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, a i satysfakcja gwarantowana ?

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu, lub soku z cytryny
  • 270-300ml oleju
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
  2. W misce umieszczamy wszystkie składniki na majonez, poza olejem.
  3. Miksujemy do połączenia się całości i powoli, cały czas miksując, zaczynamy wlewać olej.
  4. Olej wlewamy początkowo małymi porcjami, dosłownie po łyżeczce, powoli zwiększając jego ilość.
  5. Miksujemy do wyczerpania się oleju, bądź do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Marta

    26 listopada 2013 at 12:55

    domowy majonez najlepszy !

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.