Majonez domowej roboty

BRAK
Ocena
15 minut
Czas przygotowania
Justyna

Majonez domowej roboty smakuje o niebo lepiej od tego, które możemy dostać w sklepach i przynajmniej jesteśmy pewni co znajduje się w środku ?
Przygotowanie majonezu samemu, zajmuje mniej czasu, niż wyjście i kupienie go w markecie
A biorąc pod uwagę fakt, iż potrzebne składniki są tak podstawowe, że zazwyczaj mamy je w domu, to majonez zrobić możemy w każdej chwili
Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania przepisu – można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, a i satysfakcja gwarantowana ?

– Justyna

Składniki:

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka octu, lub soku z cytryny

  • 270-300ml oleju

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

  • W misce umieszczamy wszystkie składniki na majonez, poza olejem.

  • Miksujemy do połączenia się całości i powoli, cały czas miksując, zaczynamy wlewać olej.

  • Olej wlewamy początkowo małymi porcjami, dosłownie po łyżeczce, powoli zwiększając jego ilość.

  • Miksujemy do wyczerpania się oleju, bądź do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *