przepis-na-domowy-majonez Majonez domowej roboty
Czas przygotowania: 15 minut

Majonez domowej roboty smakuje o niebo lepiej od tego, które możemy dostać w sklepach i przynajmniej jesteśmy pewni co znajduje się w środku ? Przygotowanie majonezu samemu, zajmuje mniej czasu, niż wyjście i kupienie go w markecie :) A biorąc pod uwagę fakt, iż potrzebne składniki są tak podstawowe, że zazwyczaj mamy je w domu, to majonez zrobić możemy w każdej chwili :) Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania przepisu – można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, a i satysfakcja gwarantowana ?

Składniki na majonez:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu, lub soku z cytryny
  • 270-300ml oleju
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie majonezu:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! W misce umieszczamy wszystkie składniki na majonez, poza olejem. Miksujemy do połączenia się całości i powoli, cały czas miksując, zaczynamy wlewać olej.
  2. Olej wlewamy początkowo małymi porcjami, dosłownie po łyżeczce, powoli zwiększając jego ilość.
  3. Miksujemy do wyczerpania się oleju, bądź do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

3 komentarze
Lody brzoskwiniowe z dwóch składników ? Wydawałoby się niemożliwe, a jednak :) Kremowe i mocno
Sos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno
Chipsy ziemniaczane to ulubiona przekąska moich chłopaków. Mąż uwielbia solone, za to Syn szczególnie przepada
Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki,
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia
[gallery columns="2" link="file" ids="5125,5126"] Szybki, zdrowy i pyszny wpis, czyli krótko o mące owsianej :)
Autor:
dziękujemy