Grochówka na wędzonce

4.9/5 - (51 ocen)

Składniki:

  • kości wędzone
  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • 2 kiełbasy wędzone
  • kawałek boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • vegeta
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy kości i gotujemy około 20 minut.
  2. Zbieramy ewentualne szumowiny, który powstały.
  3. Wrzucamy groch, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy około godziny ( do miękkości grochu ), po tym czasie dodajemy warzywa razem z ziemniakami. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
  4. Kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni, na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kostkę i na sam koniec, na dosłownie kilka sekund przed zdjęciem patelni z ognia, wrzucamy ząbek czosnku.
  5. Całą zawartość patelni przekładamy do naszej zupy.
  6. Kiedy uzyskamy oczekiwaną przez nas miękkość ziemniaków i reszty warzyw, wyłączamy zupę. Przyprawiamy majerankiem.
  7. Jeżeli chcemy uzyskać fajną, gęstą grochówkę, wyciągamy trochę grochu z zupy i miksujemy blenderem. Zmiksowany groch mieszamy z odrobiną zupy żeby łatwiej było nam przelać go z powrotem do garnka.
  8. Im bardziej chcemy mieć gęstą zupę, tym więcej miksujemy grochu.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Grochówka na wędzonce zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. Monika

    2 lata temu

    Pycha

  2. Dariusz

    4 lata temu

    tak tak ma być nie inaczej są tacy co zamiast ziemniaków dają makaron i niech im będzie ale jak słyszę że dają mąkę to mnie przewala ze śmiechu, jak pamiętam to robiło się zawsze na kościach ze schabu ale dziś świat się zmienił, natomiast ten przepis jest OK