Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

BRAK
Ocena
1 godzina 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Gołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów.
Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień

– Justyna

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej

  • 2 woreczki kaszy gryczanej

  • 3 garście suszonych grzybów leśnych

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 1 jajko

  • sól, pieprz do smaku

  • Sos:

  • woda z namoczonych grzybów

  • 100ml śmietanki 30%

  • 100ml wody

  • łyżka mąki pszennej

  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny.

  • Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później.

  • Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści.

  • W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.

  • Farsz:

  • Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.

  • Grzyby odsączamy z wody, w której się moczyły ( wody nie wylewamy ! ), kroimy na małe paseczki.

  • Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone grzyby, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

  • Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  • W razie konieczności, doprawiamy do smaku.

  • Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.

  • Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku.

  • Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy wodą, lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.

  • Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.

  • Sos grzybowy

  • Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

  • W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem.

  • Wlewamy do garnka, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.