Gofry to o tyle wdzięczny deser, że ne są zbyt słodkie, ale sycące i możemy je modyfikować według własnych smaków, czy upodobań.
Podać je możemy z owocami, z bitą śmietaną, z dżemem, lub posypane cukrem pudrem, a nawet i zjeść samego, bez dodatków i jest równie pyszny.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu ( można dać więcej, gofry były mało słodkie )
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
- pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 i 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy.
- Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy żółtka (białka odkładamy na bok ), olej roślinny i mleko.
- Miksujemy mikserem na gładką masę.
- Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą, do połączenia się składników.
- Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy łyżką ciasto dokładnie po całej powierzchni.
- Pieczemy do uzyskania złotego koloru. W zależności od mocy gofrownicy, czas pieczenia będzie się różnił ( im słabsza moc gofrownicy, tym dłużej trzeba je trzymać )
- Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę.