Gofry

Oceń ten przepis!
Gofry to o tyle wdzięczny deser, że ne są zbyt słodkie, ale sycące i możemy je modyfikować według własnych smaków, czy upodobań. Podać je możemy z owocami, z bitą śmietaną, z dżemem, lub posypane cukrem pudrem, a nawet i zjeść samego, bez dodatków i jest równie pyszny.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu ( można dać więcej, gofry były mało słodkie )
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
  • pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy.
  2. Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy żółtka (białka odkładamy na bok ), olej roślinny i mleko.
  3. Miksujemy mikserem na gładką masę.
  4. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą, do połączenia się składników.
  5. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy łyżką ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  6. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. W zależności od mocy gofrownicy, czas pieczenia będzie się różnił ( im słabsza moc gofrownicy, tym dłużej trzeba je trzymać )
  7. Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Gofry

Gofry to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Gofry zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy