łatwe ciasto bez pieczenia Kokosowe ciasto bez pieczenia
Czas przygotowania: 1 godzina

5
Ciasto bez pieczenia. Masa budyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem. Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może konkurować z nie jednym tortem. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser :)
Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm.

Składniki na ciasto:

    masa:
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego
  • 500ml mleka
  • 250g miękkiego masła
  • 150g wiórków kokosowych
  • 50g białej czekolady
  • dodatkowo:
  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta
  • około 200g herbatników kakaowych
  • dżem malinowy

Przygotowanie ciasta:

  1. Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.

  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części. Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami.

  4. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

Zainspirowana przepisem z bloga zjemto.blox.pl

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

21 komentarzy
Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub
Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą
Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w
Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w
Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna i sycąca.
Lody brzoskwiniowe z dwóch składników ? Wydawałoby się niemożliwe, a jednak :) Kremowe i mocno
Autor:
dziękujemy