Kokosowe ciasto bez pieczenia
Oceń ten przepis

Kokosowe ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia. Masa budyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem. Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może konkurować z nie jednym tortem. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser :) Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm.

Składniki:

  • Masa:
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego
  • 500ml mleka
  • 250g miękkiego masła
  • 150g wiórków kokosowych
  • 50g białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta
  • około 200g herbatników kakaowych
  • 250g dżemu ( malinowy, wiśniowy, lub porzeczkowy )

Przygotowanie:

  1. Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części.
  4. Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy warstwę dżemu. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

21 komentarzy

  1. ela

    25 marca 2017 at 13:38

    Margaryna Kasia może być czy musi być prawdziwe masło ??

    Odpowiedz
  2. pati

    23 marca 2017 at 08:41

    jaka wielkość blachy?? 😉

    Odpowiedz
  3. pati

    22 marca 2017 at 21:54

    Witam a czy zwykłe herbatniki mogą też być?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      23 marca 2017 at 09:11

      Pati, jak najbardziej mogą być 🙂
      Ja niedawno robiłam to ciasto właśnie też ze zwykłymi herbatnikami 🙂

      Odpowiedz
  4. Anonim

    23 listopada 2016 at 13:51

    Czy budyń może być z torebki ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      23 listopada 2016 at 16:31

      Może być, ale dobrze zrobić dość gęsty 🙂

      Odpowiedz
  5. Kasia

    11 listopada 2016 at 22:52

    To jest najlepsze ciasto jakie jadlam! Wszystkim polecam

    Odpowiedz
  6. Anonim

    9 listopada 2016 at 15:28

    A jakby smakowało gdybym zamiast herbatników dodała krakersy solone?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 listopada 2016 at 16:01

      Myślę, że smak będzie ciekawy 🙂 Znane ciasto Rafaello też robi się na słonych krakersach i smakuje wybornie 🙂
      Koniecznie daj znać po zrobieniu jak smakuje 🙂

      Odpowiedz
  7. Pan Deserek :)

    8 listopada 2016 at 09:04

    Ciasto wygląda fantastycznie, a przepis jest bardzo prosty i bez pieczenia – takie przepisy lubię najbardziej 😉

    Odpowiedz
  8. łakomczuch

    24 października 2016 at 12:08

    super ciacho 🙂

    Odpowiedz
  9. łakomczuch :-)

    24 października 2016 at 12:02

    a jakie te herbatniki były by najlepsze jakie używacie 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      24 października 2016 at 18:28

      Łakomczuszku, zwykłe herbatniki kakaowe, typu Petit Beurre 🙂

      Odpowiedz
  10. Kami

    13 września 2016 at 13:54

    Super,szybki przepis. Dzisiaj już wiem co zrobię rodzince na deser:) A jak tylko wyjdzie prześle zdjęcie:)

    Odpowiedz
  11. kawi

    13 września 2016 at 13:26

    Cudo! Istnieje możliwość zrobienia wersji bez laktozy? Główni chodzi mi o masło. Mogę je zastąpić np. olejem kokosowym?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 września 2016 at 17:04

      Możesz dać masło roślinne, lub zrobić krem na bazie kremówki i żelatyny, zamiast budyniu i masła 🙂

      Odpowiedz
  12. Kurs języka niemieckiego

    28 sierpnia 2016 at 13:43

    Przepięknie wygląda! 🙂 Szkoda tylko, że jest tak kaloryczne 😉

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 września 2016 at 17:05

      Takie kalorie to czysta przyjemność 😉

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.