Kokosowe ciasto bez pieczenia

5
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Ciasto bez pieczenia.
Masa budyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem.
Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może konkurować z nie jednym tortem.
Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser

Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm.

– Justyna

Składniki:

  • masa:

  • 2 żółtka

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego

  • 500ml mleka

  • 250g miękkiego masła

  • 150g wiórków kokosowych

  • 50g białej czekolady

  • dodatkowo:

  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta

  • około 200g herbatników kakaowych

  • dżem malinowy

Przygotowanie:

  • Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń.

  • Odstawiamy do wystygnięcia.

  • Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części.

  • Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami.

  • Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.