Chili con carne

5/5 - (48 ocen)
Chili con carne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem :)

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
  • 400g czerwonej fasoli w puszce
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni, na łyżce oliwy, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość do momentu, aż mięso zmieni kolor i ładnie się zarumieni.
  2. Do zawartości patelni dorzucamy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę razem z zalewą, kukurydzę, jeszcze przez parę minut całość podsmażamy, doprawiamy do smaku.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Chili con carne

Chili con carne to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Chili con carne zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. Artur

    8 lat temu

    Pycha! Ja jesczę pół łyżeczki startego imbiru dodaję 🙂 Uwielbiam Chili Con Carne! 😀

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Artur, Chili Con Carne to wspaniała potrawa, choć nie powiem, trochę wody w zapasie trzeba przy sobie mieć 😛 Ale z imbirem nie robiłam, spróbuję na pewno 😉