Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym
5 (100%) 48 ocen

Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym

Pyszne, lekkie i pięknie prezentujące się pulpeciki z piersi kurczaka, w delikatnym sosie koperkowym.

Składniki:

  • 500g piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 białko jaja
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • Sos:
  • 1 litr wody
  • 100g jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • duży pęczek koperku
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka mielimy w maszynce na grubych oczkach.
  2. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, bułkę tartą, białko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną w kosteczkę, podsmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę.
  3. Wyrabiamy masę ręką, po czym formujemy małe pulpeciki. Uformowane odkładamy na chwilę na bok.
  4. W szerokim garnku gotujemy wodę z liśćmi, zielem angielskim i przyprawami.
  5. Kiedy woda się zagotuje, wkładamy delikatnie pulpeciki i od tego momentu, gotujemy je na średnim ogniu około 15 minut.
  6. Po upływie 15 minut, mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do pulpecików, mieszamy.
  7. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka, by wyrównać temperatury przed wlaniem ( jeśli wlejemy sam jogurt do sosu, zważy się ).
  8. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, gotujemy jeszcze chwilkę i doprawiamy ewentualnie do smaku.

Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym

Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.