Placki z jabłkami, smażone bez tłuszczu, na suchej patelni. Dzięki minimalnej ilości oleju kokosowego w cieście, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu podczas smażenia placków. Placki wychodzą lekkie, puszyste i dużo zdrowsze od tych smażonych tradycyjnie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kefiru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz jabłek, miksujemy w misce za pomocą blendera, na gładką masę. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy w plasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Na suchej, rozgrzanej patelni, smażymy małe placuszki, nakładając ciasto za pomocą łyżki. Smażymy placki około 3 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika.
Katarzyna
2 lata temuCudowny przepis. Od dzisiaj mój ulubiony.
Katarzyna
3 lata temuNie mam kefiru mogę dodać mleko?
Ania
4 lata temuWitam, bardzo fajne przepisy:) ale jak na fit to brakuje mi opisu wartości kalorycznej, pozdrawiam
Wiki
5 lat temuPlacki smażone bez tłuszczu ? Już je uwielbiam! Dziękuje i lece wyprobować.
Sandra
5 lat temuFajne do szkolnej sniadaniowki