Jaglane knedle z truskawkami to świetna propozycja nie tylko obiadowa, którą warto przygotować w sezonie truskawkowym, a jeśli tak jak ja, staniesz się ich fanem, to mam świetną informację, knedle możesz przygotować także z truskawek mrożonych, poza letnim sezonem.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka ksylitolu waniliowego ( można zastąpić cukrem waniliowym, wtedy dajemy 2 łyżki )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0.5kg truskawek
- 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- W garnku gotujemy wodę na knedle, a truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
- Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną rozdrabniamy za pomocą blendera, na gładką masę, po czym dodajemy do niej ksylitol i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy całość dokładnie, do połączenia się składników.
- Z kaszy formujemy w dłoniach małą kulkę ( warto oprószyć dłoń mąką ziemniaczaną, bo masa dość mocno się klei ), po czym rozpłaszczamy ją na niewielki placek. Na środku układamy truskawkę ( jeśli masz malutkie truskawki, wkładaj po 2 sztuki ), zamykamy truskawkę w środku placka i dłońmi formujemy zgrabne kulki.
- Uformowane knedle układamy na talerzu, a z pozostałą kaszą postępujemy tak samo, aż do wyczerpania się masy.
- Kiedy woda się zagotuje, wkładamy przygotowane knedle delikatnie do wrzącej wody, gotujemy 5 minut, nie doprowadzając do ponownego wrzenia wody.
- Ugotowane knedle podjemy polane jogurtem naturalnym i zmiksowanymi truskawkami ( w tym celu, truskawki które Ci pozostały, potraktuj blenderem ).
viki
5 lat temuuwielbiam je i te zdrowe alternatywy. pycha *_*
Agnieszka
6 lat temuJestem wielką wielbicielką kaszy jaglanej, z chęcią skorzystam z przepisu:)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Słodyczarnia
6 lat temuWyglądają ekstra! I na pewno muszą smakować genialnie 🙂