Flaczki z boczniaków, czyli wegetariańska wersja klasycznych flaczków. Przepis na flaczki z boczniaków na prawdę przypomina smakiem te klasyczne, zwykłe flaki, więc jeśli lubisz tradycyjne flaczki to wersja z grzybami, na pewno skradnie Twoje serce :)
Uwaga! Niektóre sklepowe boczniaki, lubią być twardawe. Wtedy potrzebują więcej czasu, by zmięknąć.
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 2 marchewki
- 1 większa pietruszka
- 0.5 małego selera
- por ( biała część )
- 1 większa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru ( 5-6cm )
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1,5l wody, lub wywaru warzywnego
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyszczamy, kroimy w grube paski. Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a por w półplasterki. Imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce.
- W dużym, wysokim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa, podsmażamy, co chwilę mieszając, około 3-4 minut. Dorzucamy grzyby, czosnek, imbir, ziele, liście, słodką paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
- Wlewamy wodę/bulion, mieszamy, gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości grzybów i warzyw. Około 40 minut.
Janusz
5 lat temupyszne, lubię jak zwykłe