Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną
Oceń ten przepis

Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną

Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną, który przygotujesz w kilka chwil. Lekki, szybki i pożywny deser dla każdego.

Składniki:

  • 300g truskawek świeżych, lub mrożonych
  • 300g greckiego jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
  • 5 łyżek gryki ekspandowanej

Przygotowanie:

  1. Truskawki rozdrabniamy za pomocą blendera, zostawiając 2 w całości do dekoracji. Jeśli są mrożone, najpierw je rozmrażamy. Jogurt naturalny mieszamy z miodem.
  2. Do wysokiej szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, wsypujemy 4 łyżki gryki ekspandowanej, na nią przelewamy połowę rozdrobnionych truskawek i kolejno jogurt, na który możemy ułożyć jedną świeżą truskawkę pokrojoną w plasterki.
  3. Na jogurt przelewamy resztę truskawek, posypujemy łyżką gryki i dekorujemy wierzch truskawką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Anna

    9 kwietnia 2018 at 09:42

    Pysznie wygląda ten deserek. Dobrze, że nie jest kaloryczny 🙂

    Odpowiedz
  2. Magdalena

    8 kwietnia 2018 at 11:59

    zdrowo i smacznie 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.