Churros – przepis
Oceń ten przepis

Churros – przepis

Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą czekoladą, choć mi najbardziej smakuje oprószone jedynie cukrem pudrem, z ewentualnym dodatkiem cynamonu i właśnie do takiej wersji Was zachęcam :)

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 50g masła
  • 200 g mąki
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka

Przygotowanie:

  1. Mleko gotujemy z masłem, cukrem i ekstraktem.
  2. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy ciasto energicznie, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów garnka. Studzimy.
  3. Zimne ciasto przekładamy do misy i wbijając kolejno po jednym jajku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  4. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( użyłam 1M ).
  5. Olej rozgrzewamy do temperatury 180st.
  6. Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy kilkucentymetrowe kawałki ciasta, odcinając ich końce nożyczkami. Smażymy do zarumienienia się z dwóch stron ( 2 minuty na stronę ).
  7. Usmażone churros wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Obsypujemy cukrem pudrem, lub cukrem z dodatkiem cynamonu i zajadamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Zasmakuj Kuchni

    2 lutego 2018 at 18:47

    Uwielbiam kuchnię hiszpańską i churros!:)

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.