Chipsy ziemniaczane – przepis
Oceń ten przepis

Chipsy ziemniaczane – przepis

Składniki:

  •  pieczarki ( ilość wg uznania )
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
  • ziemniaki
  • około 2 łyżek śmietany
  • garść natki pietruszki, bądź koperku
  • 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotujemy bulion warzywny, bądź mięsny ( jak kto woli ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy już nam się zagotuje, wrzucamy pokrojone warzywa ( marchew w półplasterki a reszta możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w kostkę ). Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu.
  2. Z umytych pieczarek wybieramy kilka i kroimy je na plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy pieczarki z cebulą na złoto, na maśle i dodajemy do naszych gotujących się warzyw. Pozostałe ( najlepiej jak najmniejsze ) pieczarki będziemy podsmażali przed samym podaniem zupy, także na razie je zostawiamy. Gdy warzywa będą już miękkie, do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do oczekiwanej przez nas miękkości. Jedni wolą bardziej rozgotowane, inni zaś bardziej al dente.
  3. Kiedy ziemniaki będą odpowiednie, możemy ( i to bardzo POLECAM ) wyciągnąć kilka pieczarek + trochę wywaru i zmiksować blenderem, po czym przelać z powrotem do zupy. Dzięki temu zupa będzie naturalnie bardziej gęściejsza i bardziej pieczarkowa.
  4. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odsączamy plasterki z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  5. Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając.
  6. Osuszone plasterki ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ).
  7. Smażymy do momentu zarumienienia się chipsów i uzyskania chrupkości. Trwa to dosłownie kilka minut.
  8. Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania!
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze

  1. Adamek

    19 września 2014 at 14:14

    Witam przeszperałem internet w poszukiwaniu zupy pieczarkowej i tutaj znalazłem to czego szukałem. Jestem facetem i gotowania moze nie mam we krwi ale tutaj wszystko jasne i klarownie opisane zupa udała sie za pierwszym razem i opcja z miksowaniem uważam za lepszą… Dzieki i pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ida

    11 lipca 2014 at 09:03

    Swietny przepis! Latwy I dobra zupka wczoraj wyszla, nie mialam blendera ale she obylo bez tego. Dziekuje!!! 🙂

    Odpowiedz
  3. mikka

    14 maja 2014 at 18:30

    Świetny Przepis! 🙂
    Ja do zupki pieczarkowej lubię dodać świeże zioła, jak tu:
    link usunięty

    Pycha! 🙂

    Odpowiedz
  4. paweł

    14 maja 2014 at 14:18

    normalnie właśnie robię, aż mi ślina cieknie 🙂

    Odpowiedz
  5. Justyna

    6 marca 2014 at 16:31

    Bardzo się cieszę, że zupa smakuje 🙂 Jak widać, każda wersja jest pyszna 🙂

    Odpowiedz
  6. Baltazar

    6 marca 2014 at 16:18

    Rewelacja!
    Przepis bardzo czytelny, tak więc nawet taki laik jak ja poradził sobie bez problemu. Zupa pyszna, dodałem jeszcze dwa plasterki posiekanego pora (bo lubię pora) Nie miksowałem pieczarek, następnym razem to zrobię bo tym razem kupiłem ich trochę za mało 🙂
    Polecam 😉

    Odpowiedz
  7. Aleksandra

    18 stycznia 2014 at 11:57

    Zupa bardzo smaczna zmieniłam tylko to ze pieczarki z cebulka podsmazylam zbledowalam i dodałam do zupy;) przepis smaczny strona estetyczna i przejrzysta. Dziękuję w swoim i rodziny imieniu;)

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.