Chipsy ziemniaczane – przepis

Chipsy ziemniaczane solone - przepis jak je zrobić. Jak zrobić solone chipsy z ziemniaków ? To bardzo proste, a efekt jest nie do opisania. Przepis na chipsy ziemniaczane

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej do smażenia
  • sól, lub dowolne przyprawy - w zależności od tego jaki smak chipsów chcemy uzyskać finalnie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i szatkujemy w cienkie plasterki, lub kroimy nożem. Ważne, by plasterki były jak najcieńsze, wręcz przezroczyste, dlatego najlepiej i najłatwiej zrobić to za pomocą szatkownicy.
    Gotowe plasterki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, lub czystej ściereczki.
  2. Partiami wrzucamy plastry ziemniaków na rozgrzany do 180st. olej, smażymy 1-2minuty, do momentu kiedy się zezłocą i staną chrupiące.
  3. Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania!
Chipsy ziemniaczane – przepis

Dodaj komentarz

3 komentarze

  1. Magdalena

    9 marca 2016 at 15:27

    Mi też zupa smakowała, dzięki za przepis

    Odpowiedz
  2. paweł

    14 maja 2014 at 14:18

    normalnie właśnie robię, aż mi ślina cieknie 🙂

    Odpowiedz

Chipsy ziemniaczane – przepis

Chipsy ziemniaczane – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Sylwester znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Chipsy ziemniaczane – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.