Chipsy ziemniaczane – przepis
4.4 (88.63%) 51 ocen

Chipsy ziemniaczane – przepis

Chipsy ziemniaczane solone - przepis jak je zrobić. Jak zrobić solone chipsy z ziemniaków ? To bardzo proste, a efekt jest nie do opisania. Przepis na chipsy ziemniaczane

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej do smażenia
  • sól, lub dowolne przyprawy - w zależności od tego jaki smak chipsów chcemy uzyskać finalnie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i szatkujemy w cienkie plasterki, lub kroimy nożem. Ważne, by plasterki były jak najcieńsze, wręcz przezroczyste, dlatego najlepiej i najłatwiej zrobić to za pomocą szatkownicy.
    Gotowe plasterki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, lub czystej ściereczki.
  2. Partiami wrzucamy plastry ziemniaków na rozgrzany do 180st. olej, smażymy 1-2minuty, do momentu kiedy się zezłocą i staną chrupiące.
  3. Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania!

Dodaj komentarz

3 komentarze

  1. paweł

    14 maja 2014 at 14:18

    normalnie właśnie robię, aż mi ślina cieknie 🙂

    Odpowiedz

Chipsy ziemniaczane – przepis

Chipsy ziemniaczane – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Chipsy ziemniaczane – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.