Brownie z czerwonej fasoli i daktyli
Brownie z czerwonej fasoli i daktyli
4.8 (95.79%) 19 ocen

Brownie z czerwonej fasoli i daktyli

Brownie z czerwonej fasoli i daktyli. Mocno wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo kremowe.
Przepis na brownie z daktylami, zaczerpnęłam z bloga domowe-wypieki.pl

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 50g kakao
  • 2 jajka
  • 60g drobno posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na tyle, by woda tylko je przykryła, odstawiamy na minimum 30 minut, ale dłuższe odstawienie im nie zaszkodzi. Po namoczeniu, daktyle odsączamy na sitku, a wodę z moczenia zlewamy do szklanki. Fasolę przekładamy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.
  3. Do miski przekładamy odsączone daktyle, przepłukaną fasolę, kakao i jajka, dolewamy 100ml wody z daktyli i całość rozdrabniamy blenderem na gładką, jednolitą masę. Do masy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy całość łyżką, tylko do połączenia się całości.
  4. Blachę ( 21x21cm ) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy brownie 25 minut, po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. asiula

    16 maja 2019 at 10:25

    przepyszne

    Odpowiedz
  2. ola

    14 maja 2019 at 09:24

    uwielbiam Brownie z fasoli

    Odpowiedz
  3. Dietetyk Na Walizkach

    8 maja 2019 at 15:15

    Robiłam kiedyś takie brownie i wyszło pyszne. Do tego fajnie wygląda z tymi truskawkami na wierzchu, a i ma więcej witamin z ich dodatkiem 😉

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.