Sałatka szwabska bez ziemniaków

BRAK
Ocena
10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Przepis na sałatkę szwabską bez ziemniaków, podpatrzoną u Magdy Gessler, w jednym z odcinków Kuchennych rewolucji

– Justyna

Składniki:

  • 300g dobrej jakości mortadeli

  • 1 cebula

  • 4 ogórki konserwowe

  • 4 kawałki papryki konserwowej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 garść szczypiorku

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 szczypta cukru

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w piórka, lekko solimy i odstawiamy na chwilę, by zmiękkła.

  • Mortadelę, ogórki i paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, szczypior drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane wszystkie składniki, mieszamy ze sobą w misce.

  • W kubeczku przygotowujemy sos do sałatki. Łączymy ze sobą dokładnie oliwę, musztardę, cukier i pieprz.

  • Przelewamy gotowy sos do miski z sałatką, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, by całość się przegryzła i nabrała właściwego smaku.

* Mortadelę można zamienić na dobrej jakości szynkę.
* Ilość poszczególnych składników można modyfikować według własnych smaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *