Pesto z rukoli
Oceń ten przepis

Pesto z rukoli

Pesto to świetny dodatek do makaronu, mięs, grzanek itp. :) Warto je zrobić, jeżeli macie w domu już lekko więdnącą rukolę, która może już nie specjalnie smakuje i wygląda. Zamiast ją wyrzucać, lepiej zrobić coś zdrowego i pożytecznego. Ja swoje zrobiłam z ziarnami słonecznika, ale jeżeli macie i lubicie, to można zastąpić je orzeszkami piniowymi, będą nawet lepsze od słonecznika :)

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 1/4 szklanki oleju ( może to być oliwa, lub mieszanka oleju z oliwą )
  • 3 łyżki uprażonego słonecznika
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystko razem wkładamy do jednego pojemniczka, rozdrabniamy dokładnie blenderem.
  2. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Gabriela

    15 października 2015 at 21:40

    Super rozwiązanie dawka dobrych i ukrytych witamin dla moich maluszków 🙂

    Odpowiedz
  2. Marta

    18 stycznia 2014 at 11:46

    jedyna sałata której nie jem i nie lubię to właśnie rukola 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.