Pesto z cukinii
Oceń ten przepis

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu :) Smacznego :)

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki uprażonego sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • spora garść świeżego szpinaku
  • łyżeczka soli
  • szczypta świeżo mielonych płatków chili
  • 0,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy.
  2. Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili i sól.
  3. Kiedy cukinia znacznie zmięknie, przekładamy ją razem z oliwą na której się dusiła, do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny.
  4. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 komentarzy

  1. Marcepanowy Kącik

    23 października 2016 at 19:22

    Cudowne pesto :)pesto mogę jeść na okrągło z makaronami, mniamm 🙂

    Odpowiedz
  2. Koszyk

    14 października 2016 at 17:37

    Uwielbiam cukinie, robię na jej bazie wiele przysmaków od ciasta czekoladowego po placuszki smażone na patelni. Ale to pesto jest absolutnie fenomenalne. I zrobiło na moim talerzu swoista rewolucję smakową – którą bardzo polubiłam. Jedynie szkoda, że sezon na cukinię powoli się kończy.

    Odpowiedz
  3. Pieruńskie Maszkety

    9 października 2016 at 23:21

    Przepis bardzo mi się podoba, takie pesto jest bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze, na pewno wypróbuje 🙂

    Odpowiedz
  4. Anonim

    1 października 2016 at 04:07

    Jest pyszne, z makaronem zrobilem. dzieki

    Odpowiedz
  5. dorota

    27 września 2016 at 08:40

    super wypróboalam polecam

    Odpowiedz
  6. gin

    26 września 2016 at 16:06

    Mmm, prawdziwe pyszności 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.