Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem

5
Ocena
60 minut
Czas przygotowania
Justyna

Pomysł na lekki, zdrowy obiad z wykorzystaniem kaszy pęczak. Kasza pęczak smażona z przyprawami, z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżych liści szpinaku.
Przepis zaczerpnięty od Asi z bloga kwestiasmaku

– Justyna

Składniki:

  • 0.5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak

  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

  • 2 ząbki czosnku

  • po 0.5 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano

  • 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju

  • 2 garście świeżych liści szpinaku

  • 100g sera feta ( opcjonalnie )

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Do garnka wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn.

  • W drugim garnku, lub głębokiej patelni, na oleju z pomidorów, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy do niego ugotowaną kaszę i wszystkie przyprawy, także sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się kaszy z przyprawami.

  • Pomidory kroimy w paseczki, dorzucamy do garnka z kaszą, mieszamy, a następnie dodajemy umyte liście szpinaku. Całość mieszamy chwilę, aż szpinak ” zwiędnie ” i gotowe. Na koniec jeśli całość wydaje Ci się odrobinkę za sucha, można dodać jeszcze łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów

Opcjonalnie kiedy już danie nałożymy na talerze, możemy na wierzch dodać pokrojoną w kostkę fetę, ale nie jest to konieczne.
1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *