Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera

Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera

Kotlety bez mięsa, bo z kaszy gryczanej i sera koziego, a uwierzcie mi, że smakiem nie odstają od chociażby tradycyjnych mielonych kotletów. Smakują na prawdę bardzo dobrze, choć często sprawiają różne niespodzianki przy ich przygotowaniu, bo lubią się rozwalać :). Kotlety z kaszy są z reguły dość suche, nie są tak soczyste jak kotlety mielone i z doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej podawać je z sosem, wtedy smakują wręcz wybornie :)

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy gryczanej
  • 150g sera koziego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej natki pietruszki, lub innej zieleniny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, studzimy. Połowę kaszy rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
  2. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. kaszę ( rozdrobnioną i pozostałą ), jajko, ser kozi, bułkę tartą, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  3. Formujemy kotlety, odkładamy na bok i po uformowaniu wszystkich, smażymy na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, na złoty kolor.

Dodaj komentarz

2 komentarze

  1. Ewa

    22 stycznia 2017 at 19:08

    Bardzo dobre. Polecam z sosem pomidorowym.

    Odpowiedz
  2. Janka

    4 sierpnia 2016 at 13:47

    Świetny przepis, już go sobie wydrukowałam, teraz czekam tylko na dobrą okazję by go zrobić 🙂

    Odpowiedz

Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera

Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.