Grzanki ze szpinakiem

5
Ocena
20 minut
Czas przygotowania
Justyna

Grzanki ze szpinakiem – fajna przekąska na imprezę, lub pyszna kolacja na ciepło
Dla mnie zdecydowania opcja druga, czyli ciepła, smaczna i zdrowa kolacja dla całej rodziny

– Justyna

Składniki:

  • bagietka

  • świeże liście szpinaku

  • świeży czosnek

  • ser mozzarella

  • sól, pieprz

  • zioła prowansalskie ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  • Umyte i osuszone liście szpinaku, wrzucamy na suchą patelnię i mieszamy do momentu, kiedy szpinak zmięknie, pomniejszy swoją objętość, a cała woda, którą puści, odparuje. Solimy.

  • Szpinak powinien być miękki, ale nadal zielony.

  • Bagietkę kroimy na kromeczki, opcjonalnie smarujemy cienką warstwą masła ( idealne będzie czosnkowe ).

  • Na każdą kromeczkę nakładamy szpinak, na niego po 2-3 plasterki świeżego czosnku, posypujemy pieprzem, a na wierzch układamy cienki plasterek mozzarelli.

  • Wierzch warto oprószyć ziołami prowansalskimi, ale nie jest to konieczne

  • Tak przygotowane mini kanapeczki ze szpinakiem, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika i pieczemy, do momentu rozpuszczenia się sera.

  • Podajemy na ciepło.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *