Fit Bounty
Fit Bounty
5 (100%) 2 ocen

Fit Bounty

Batoniki bounty w odchudzonej wersji 💙 ! To najpyszniejsza i najlepiej odwzorowana wersja kupnych batoników, jaką kiedykolwiek miałam okazję próbować 😵 Pyszne, maksymalnie kokosowe i niezbyt słodkie 😍 Zainspirowana pysznie wyglądającymi batonikami Magdy z bloga wiem-co-jem.pl 😘

Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gorzka czekolada
  • 35g waniliowej odżywki białkowej ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Mleczko gotujemy z dodatkiem oleju kokosowego.
  2. Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy wrzącym mleczkiem, dodajemy miód i odżywkę jeśli używamy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Kiedy masa przestygnie, formujemy z niej małe batoniki, układamy na desce i wkładamy do lodówki, na minimum godzinę, by batoniki schłodziły się i bardziej stężały.
  4. Przed wyjęciem batoników z lodówki, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy nią batoniki ( najlepiej zrobić to na kratce, z której nadmiar czekolady będzie spływał ).
  5. Oblane czekoladą batoniki, ponownie wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 komentarzy

  1. Monika

    8 lutego 2019 at 12:22

    Mam pytanie, mleko kokosowe gotujemy w całości czy ta plynna cześć odlewamy?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 lutego 2019 at 14:53

      Monika, gotujemy całą zawartość puszki 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Niepieprz

    31 stycznia 2019 at 12:27

    Monika, nie zgodzę się z Tobą i proszę nie zarzucać mi, iż przepis jest nie sprawdzony!
    Masa, z której formujemy batoniki, jest wystarczająco wilgotna, by uformować z nich batoniki, a po schłodzeniu ich następnie w lodówce i oblaniu czekoladą, są niemalże identyczne zarówno w smaku, jak i konsystencji, jak sklepowe batoniki pod tą samą nazwą.
    Z resztą Fit Bounty znalazłam u Magdy, tak jak napisałam i ona również nie miała problemu z uformowaniem batoników, więc to nie z przepisem jest problem 🙂
    Załączam zdjęcie uformowanych i schłodzonych batoników, przed polaniem ich czekoladą. Jak widzisz, nie mają problemu z utrzymaniem formy 🙂

    Pozdrawiam,
    Justyna

    Odpowiedz
  3. Monika

    31 stycznia 2019 at 09:03

    Bardzo nieprawdziwy i nie sprawdzony przespis! Po zamieszaniu wiorel z mlekiem, dodaniu miodu nic nie trzyma sie kupy. Nie ma szans na ulepienie batonikow. Konsystencja jest sypka i nie nadaje sie do niczego.

    Odpowiedz
  4. Kinga

    18 grudnia 2018 at 06:30

    I czy batoniki można pozniej oblać czekoladą zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 16:57

      Można oblać je czekoladą jeszcze zamrożone, ale zdecydowanie bardziej polecam zrobić to po rozmrożeniu, bo różnie czekolada może się zachować podczas rozmrażania batoników, choć raczej nie powinno nic się dziać 🙂

      Odpowiedz
  5. Kinga

    17 grudnia 2018 at 16:53

    Czy batoniki można mrozić?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      17 grudnia 2018 at 19:45

      Kinga, jak najbardziej, ale najlepiej bez polewy czekoladowej 🙂

      Odpowiedz
  6. Zasmakuj Kuchni

    9 lipca 2018 at 10:27

    Pięknie zaprezentowane wilgotne i mega mocno kokosowe domowe batoniki – rany!.. tylko urlopu, wody i słońca brakuje do szczęścia 😉😊😉 rozkosznie smacznie!!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 lipca 2018 at 11:41

      Oj tak, woda i słońce, najlepiej wszystko na nadmorskiej plaży, to coś czego mi teraz trzeba 😔

      Odpowiedz
  7. Ania

    13 czerwca 2018 at 20:54

    Ile czasu można je przechowywać i w jaki sposób?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 czerwca 2018 at 21:29

      Ania, w lodówce do kilku dni spokojnie mogą leżakować 🙂

      Odpowiedz
  8. Akko

    3 maja 2018 at 14:13

    Cześć. Super przepis. Znasz może kaloryczność tego deseru?

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.