Fit Bounty

Batoniki bounty w odchudzonej wersji ? ! To najpyszniejsza i najlepiej odwzorowana wersja kupnych batoników, jaką kiedykolwiek miałam okazję próbować ? Pyszne, maksymalnie kokosowe i niezbyt słodkie ? Zainspirowana pysznie wyglądającymi batonikami Magdy z bloga wiem-co-jem.pl ?

Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gorzka czekolada
  • 35g waniliowej odżywki białkowej ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Mleczko gotujemy z dodatkiem oleju kokosowego.
  2. Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy wrzącym mleczkiem, dodajemy miód i odżywkę jeśli używamy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Kiedy masa przestygnie, formujemy z niej małe batoniki, układamy na desce i wkładamy do lodówki, na minimum godzinę, by batoniki schłodziły się i bardziej stężały.
  4. Przed wyjęciem batoników z lodówki, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy nią batoniki ( najlepiej zrobić to na kratce, z której nadmiar czekolady będzie spływał ).
  5. Oblane czekoladą batoniki, ponownie wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła.
Tagi:
Fit Bounty

Dodaj komentarz

17 komentarzy

  1. Hania

    31 marca 2020 at 13:53

    Dodałam troszkę żelatyny i wyszły genialne 🙂 bardzo fajny przepis :,-)

    Odpowiedz
  2. Karolina

    7 listopada 2019 at 10:31

    Czy mleko kokosowe możemy zastąpić napojem kokosowym ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 listopada 2019 at 12:12

      Karolina, w tych batonikach nie próbowałabym zamieniać mleczka kokosowego 🙂 Batoniki mogą się rozsypywać.

      Odpowiedz
  3. Monika

    8 lutego 2019 at 12:22

    Mam pytanie, mleko kokosowe gotujemy w całości czy ta plynna cześć odlewamy?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 lutego 2019 at 14:53

      Monika, gotujemy całą zawartość puszki 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  4. Niepieprz

    31 stycznia 2019 at 12:27

    Monika, nie zgodzę się z Tobą i proszę nie zarzucać mi, iż przepis jest nie sprawdzony!
    Masa, z której formujemy batoniki, jest wystarczająco wilgotna, by uformować z nich batoniki, a po schłodzeniu ich następnie w lodówce i oblaniu czekoladą, są niemalże identyczne zarówno w smaku, jak i konsystencji, jak sklepowe batoniki pod tą samą nazwą.
    Z resztą Fit Bounty znalazłam u Magdy, tak jak napisałam i ona również nie miała problemu z uformowaniem batoników, więc to nie z przepisem jest problem 🙂
    Załączam zdjęcie uformowanych i schłodzonych batoników, przed polaniem ich czekoladą. Jak widzisz, nie mają problemu z utrzymaniem formy 🙂

    Pozdrawiam,
    Justyna

    Odpowiedz
  5. Monika

    31 stycznia 2019 at 09:03

    Bardzo nieprawdziwy i nie sprawdzony przespis! Po zamieszaniu wiorel z mlekiem, dodaniu miodu nic nie trzyma sie kupy. Nie ma szans na ulepienie batonikow. Konsystencja jest sypka i nie nadaje sie do niczego.

    Odpowiedz
    • ANIA

      21 kwietnia 2020 at 21:19

      Mam dokładnie to samo :/

      Odpowiedz
  6. Kinga

    18 grudnia 2018 at 06:30

    I czy batoniki można pozniej oblać czekoladą zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 16:57

      Można oblać je czekoladą jeszcze zamrożone, ale zdecydowanie bardziej polecam zrobić to po rozmrożeniu, bo różnie czekolada może się zachować podczas rozmrażania batoników, choć raczej nie powinno nic się dziać 🙂

      Odpowiedz
  7. Kinga

    17 grudnia 2018 at 16:53

    Czy batoniki można mrozić?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      17 grudnia 2018 at 19:45

      Kinga, jak najbardziej, ale najlepiej bez polewy czekoladowej 🙂

      Odpowiedz
  8. Zasmakuj Kuchni

    9 lipca 2018 at 10:27

    Pięknie zaprezentowane wilgotne i mega mocno kokosowe domowe batoniki – rany!.. tylko urlopu, wody i słońca brakuje do szczęścia ??? rozkosznie smacznie!!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 lipca 2018 at 11:41

      Oj tak, woda i słońce, najlepiej wszystko na nadmorskiej plaży, to coś czego mi teraz trzeba ?

      Odpowiedz
  9. Ania

    13 czerwca 2018 at 20:54

    Ile czasu można je przechowywać i w jaki sposób?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      13 czerwca 2018 at 21:29

      Ania, w lodówce do kilku dni spokojnie mogą leżakować 🙂

      Odpowiedz
  10. Akko

    3 maja 2018 at 14:13

    Cześć. Super przepis. Znasz może kaloryczność tego deseru?

    Odpowiedz

Fit Bounty

Fit Bounty to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Fit Bounty zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.