Przepis na bajgle

Bajgle z poniższego przepisu, były dla mnie miłym zaskoczeniem już od momentu wyrobienia ciasta, które było mięciutkie i delikatne, a później podczas wyrastania, urosło jak szalone, pozostając nadal delikatnym. Upieczone bajgle są bardzo chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku. Idealne do podania na słodko, jak i na wytrawnie.

Składniki:

zaczyn:
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ciepłej wody
składniki na bajgle:
  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 75ml ciepłego mleka
  • 175ml ciepłej wody
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bajgli
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy do nich cukier i wodę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
  2. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na bajgle, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta ( ja zrobiłam to specjalnym hakiem do wyrabiania ).
  3. Miskę smarujemy wewnątrz delikatnie olejem i zostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, przykryte ściereczką.
  4. Po minionym czasie ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy na 7 równych części.
  5. Z każdej części formujemy długi cienki wałeczek, składamy go na pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. Łączymy oba końce nadając kształt bajgla ( zobacz tutaj ).
  6. Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
  7. Sezam prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się ładnie zarumieni. Przesypujemy do głębokiego talerza, lub miski.
  8. Po 30 minutach smarujemy każdego bajgla roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem, lub maczamy go w sezamie.
  9. Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika, pieczemy bajgle 25 minut, do zarumienienia.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Przepis na bajgle

Przepis na bajgle to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Śniadanie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na bajgle zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



7 komentarzy

  1. Maria

    2 lata temu

    A tych bajgli przed pieczeniem nie gotujesz?

  2. Krystyna

    3 lata temu

    Wygladaja cudownie ,mam nadzieje ze beda tak samo smakowaly .Wlasnie w tej chwili ciasto zostawilam do wyrosniecia pod przykryciem ….Serdecznie pozdrawiam …:)

    • Niepieprz

      3 lata temu

      Krystyna, koniecznie daj znać jak wyszły Ci bajgle 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco!

  3. Marlena

    5 lat temu

    Przepis wygląda smakowicie 🙂 Mam pytanie, czy ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem a bajgle upiec dopiero rano?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Marlena, jak najbardziej 🙂

      W tym wypadku masz dwie opcje 🙂

      1. Włożyć ciasto do lodówki na pierwsze wyrastanie, przykryć je szczelnie folią spożywczą, a rano wyjąć z lodówki, zostawić do ocieplenia na blacie i formować bajgle do pieczenia…

      2. Wstawić ciasto do lodówki na noc, na ostatnie wyrastanie, czyli formujesz bajgle jak w przepisie, uformowane układasz na blaszce, bardzo szczelnie owijasz folią spożywczą i chowasz na noc do lodówki.
      Wtedy rano zostaje Ci tylko pieczenie 😉

  4. Biżuteria

    6 lat temu

    Fajny przepis, gratuluje.

  5. Asia

    6 lat temu

    Zrobiłam na śniadanie, sa pyszne. dzieki za przepis